Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πιο εντατικοί έλεγχοι παντού κατά της φοροδιαφυγής – Οι δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Συγκεκριμένα μέτρα για να συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο περιθώριο της παρουσίασης του εθνικού σχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή «βαρίδι» στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση επενδύσεων και τόνισε τη σημασία του Επενδυτικού νόμου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε συνθήκες διαφάνειας και πάταξης της γραφειοκρατίας.

Το υπουργείο με συγκεκριμένες δράσεις συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα:

Διασυνδέονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι ελεγκτές της Γενική Γραμματείας Εμπορίου θα έχουν τη δυνατότητα να κοινοποιούν φορολογικές παραβάσεις όπως ο έλεγχος για τη μη έκδοση αποδείξεων. Συντονισμένα μαζί με τις φορολογικές αρχές εντείνονται οι καθημερινοί φορολογικοί έλεγχοι σε εμπορικά καταστήματα, λαϊκές δημοτικές αγορές, υπαίθρια παζάρια κλπ

Σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων με το σύστημα εισροών-εκροών έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 ότι μετά την εγκατάσταση του συστήματος θα υπάρχει αύξηση εσόδων κατά 190 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο παρεμπόριο, τροποποιείται το νομικό πλαίσιο ώστε η διαδικασία καταστροφής κατάσχεσης και καταστροφής προϊόντων μαϊμούδων να γίνει ταχύτερη. Υπολογίζεται ότι αξία του παρεμπορίου φτάνει στα 25 δισ. ευρώ και οι απώλειες στη φορολογία είναι περίπου 6 δισ. ευρώ.

Προωθείται νέα αγορανομική διάταξη με την οποία καθιερώνεται η υποχρέωση δημιουργίας κωδικού παρτίδας παραγωγής ή εισαγωγής για τα νωπά οπωρολαχανικά ώστε να ανιχνεύεται η προέλευσή τους σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης.

Τέλος, μέσω του προγράμματος της ψηφιακής σύγκλισης έχουν ενταχθεί έργα που προωθούν τη διαφάνεια και υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς όπως οι ηλεκτρονικές προμήθειες, η επέκταση του ΤΑΧΙS, η Αρχή Πληρωμής, το ΕΛΕΝΞΙΣ και άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παπακωνσταντίνου προς πολίτες: “Δείξτε μας τους φοροφυγάδες και θα τους πιάσουμε”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε