Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πήρε την εντολή ο Σαμαράς: «Θα επιδιώξω κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» – Παπούλιας: Ούτε μια ώρα ακυβέρνητη η χώρα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Σαμαράς στον Παπούλια: “Θεωρώ οτι θα σχηματίσουμε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μακράς πνοής, με κόμματα που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμο”
– Παπούλιας: “Να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον”
– Έφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις από το Προεδρικό ο αρχηγός της ΝΔ
– Στις 18:00 η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, στις 19:00 βλέπει Καμμένο
– Κουβέλης: “Όλα στο τραπεζι, ακόμη και το όνομα του πρωθυπουργού”
– Ο Σαμαράς θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο
– Δεν αποκλείεται η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ
– Ποια ονόματα “παίζουν” για υπουργοποίηση
– Τι γίνεται με τις διερευνητικές εντολές
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Λίγα λεπτά πριν από τις 12:30 ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει, για δεύτερη φορά σε διάστημα σχεδόν 1,5 μήνα, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Μόνο που αυτή η φορά είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη.

Τώρα, όλα δείχνουν ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς προς το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό τη Νέα Δημοκρατία, ως νικήτρια των εκλογών της 17ης Ιουνίου και με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, που έχουν ρόλους κλειδιά. Το μοναδικό σημείο στο οποίο εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτος ο Αντώνης Σαμαράς είναι η πρωθυπουργία. “Δε γίνεται να είναι άλλος” λένε από τη Συγγρού. Δύσκολα όμως αυτό θα “τορπιλίσει” τις προσπάθεις για κυβέρνηση… “εθνικής Ελλάδος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΣΑΜΑΡΑ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα επιδιώξω αμέσως να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, μακράς πνοής με τα κόμματα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, στο ευρώ και πιστεύουν ότι τηρώντας τις δεσμεύσεις μας θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα προκειμένου να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από τη βασανιστική σημερινή πραγματικότητα της ανεργίας και των απίστευτα μεγάλων δυσκολιών που περνά κάθε ελληνική οικογένεια.
Ταυτόχρονα, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασιστική στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής, η οποία απειλεί πλέον την κάθε οικογένεια, όχι μόνο από την πλευρά της οικονομίας αλλά και από την πλευρά της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη και είναι επίσης ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί αμέσως.
Πιστεύω κύριε Πρόεδρε ότι η εθνική συνεννόηση είναι επιβεβλημένη απ’ όλους. Θα ξεκινήσω βλέποντας από τις 14:00 τους πολιτικούς αρχηγούς και πιστεύω πως υπάρχουν τα περιθώρια για επιτυχία.
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Κύριε πρόεδρε θέλω να σας συγχαρώ ακόμη μια φορά για την επιτυχία και θέλω να υπογραμμίσω αυτό που είπατε και να το επαναλάβω ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης. Η χώρα δε μπορεί να μείνει ούτε μια χώρα ακυβέρνητη
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και αυτό ζητά ο ελληνικός λαός πέρα και πάνω από κόμματα.
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Οπωσδήποτε. Και τα πράγματα είναι κρίσιμα ώστε μονάχα μια κυβέρνηση μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Σας εύχομαι να έχετε επιτυχία στην προσπάθεια που θα κάνετε για το σχηματισμό κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι θα πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και καθήκον που όλοι μας έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό.

Ο Αντώνης Σαμαράς αποχώρησε από το προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις. Τα πρώτα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ήδη προγραμματιστεί.
Η πρώτη συνάντηση ήταν αυτή με τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, τον Αλέξη Τσίπρα. Κράτησε λιγότερο από 30 λεπτά αν και αυτό μάλλον δεν εκπλήσσει κανέναν. Ο κ. Τσίπρας είχε από τη πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Στις 18:00 ο Αντώνης Σαμαράς θα δει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μια ώρα μετά, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα δει τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Πληροφορίες από την Συγγρού αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσανατολίζεται σε κυβέρνηση κυρίως τεχνοκρατών και με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων τόσο από την κεντροδεξιά, όσο και από την ευρύτερη Αριστερά.

Μάλιστα, ειδικά για το υπουργείο Οικονομικών θα επιλεγεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.

«Μιλάμε για μια κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος» λένε στελέχη της Συγγρού.

Είναι πλεον σαφες οτι το βάρος για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας πέφτει στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Αριστερά. Μαζί και τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 179 έδρες.

Τα ονόματα που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι

Παρότι από το ΠΑΣΟΚ διαμηνύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι δεν θα επιθυμούσε να μπουν στελέχη του σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα, από την πλευρά της ΝΔ δεν θεωρείται ότι είναι αντίθετοι για παράδειγμα στην αξιοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Για το υπουργείο Οικονομικών οι φήμες δίνουν και παίρνουν για Σταύρο Δήμα ή Κωστή Χατζηδάκη, ενώ δεν αποκλείεται να προταθεί συμμετοχή στην κυβέρνηση στον Γιώργο Φλωρίδη, αλλά και μια ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν αποκλείονται και ονόματα όπως οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης κ. Στουρνάρας και Μαραβέγιας. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πρόταση στον κ. Τ. Γιαννίτση και τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου. Θέση στην κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχουν και οι τεχνοκράτες-πολιτικοί φίλοι του κ. Σαμαρά, όπως είναι οι κ. Βάρδας και Μουρμούρας.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν

Η διερευνητική εντολή διαρκεί τρεις ημέρες και σ΄ αυτό το διάστημα αναμένεται να υπάρξουν διεργασίες ανάμεσα στα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα είχαν τονίσει την ανάγκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού η χώρα δεν μπορεί να αντέξει και τρίτες εκλογές.

Εάν δεν διαπιστωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση τις δηλώσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων ή δηλώσεις μεμονωμένων βουλευτών η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Παπούλιας οφείλει να παραδώσει τη διερευνητική εντολή στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα για τρεις ημέρες.

Εάν και η δεύτερη προσπάθεια οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά την πάροδο του τριημέρου τότε ανατίθεται η διερευνητική εντολή στον αρχηγό του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ NEWSIT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και τώρα οι τρεις τους – Κυρίαρχος ο Σαμαράς αλλά ρυθμιστές Βενιζέλος, Κουβέλης – Κυβέρνηση εντός των επόμενων ωρών; – Ακούγονται ήδη ονόματα υπουργών

K. Σημίτης: Υποχρεωμένοι να συνεργαστούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Στο 99,84% της Επικράτειας νίκη της Ν.Δ. με διαφορά 2,7%

Γνωρίστε τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής-Ποιοι χάνουν την έδρα…

DJ: ως την Τετάρτη κυβέρνηση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Πρώτο κόμμα… η αποχή – Οι νικητές και οι χαμένοι

Οι βουλευτές Επικρατείας που εκλέγονται – Μένει εκτός η Φώφη Γεννηματά

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε