Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Πλανήτης Τσίπρας! – Μπαράζ συνεντεύξεων σε μεγάλα ξένα έντυπα – Ποιούς προειδοποίησε και γιατί

Πλανήτης Τσίπρας! – Μπαράζ συνεντεύξεων σε μεγάλα ξένα έντυπα – Ποιούς προειδοποίησε και γιατί

– Στην Wall Street Journal: Αν μας κόψουν τα λεφτά, σταματάμε να πληρώνουμε
– Paris Match: «Αλέξης Τσίπρας: ο άνθρωπος που κάνει την Ευρώπη να φοβάται»
– FTD: «Αριστερός δημαγωγός ο Τσίπρας»

Είναι το πρόσωπο των ημερών, των εβδομάδων ακόμα και των μηνών. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Αυτό δεν φαίνεται μόνο από τα απανωτά δημοσιεύματα ξένων εντύπων που προσπαθούν να γνωρίσουν τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και από τη δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου πριν από λίγες ώρες όταν τον γνώριζε από κοντά.

“Από κοντά δεν είστε τόσο επικίνδυνος όσο φαίνεστε στην τηλεόραση”, του είπε.

Κάποιοι νόμισαν ότι η “έκθεση” Τσίπρα στα ξένα ΜΜΕ θα ήταν μόνο η περίφημη συνέντευξη στο CNN με το πασίγνωστο πλεον “Madame Merkel”.

Τσίπρας στη WSJ: Αν μας κόψουν τα λεφτά, σταματάμε να πληρώνουμε

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει την εκτίμησή του ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, γιατί αυτό θα σήμαινε πως και η Αθήνα θα σταματούσε την αποπληρωμή του χρέους προς τους δανειστές της

Η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα συμπαρέσυρε και την ευρωζώνη, τονίζει ο κ. Τσίπρας και σημειώσει ότι η πρώτη του επιλογή είναι να πείσει τους Ευρωπαίους πως κοινό συμφέρον είναι να αναθεωρήσουν την πολιτική τους προς την Ελλάδα, να υιοθετήσουν αναπτυξιακά μέτρα για να σταματήσει η εντεινόμενη ύφεση στην Ελλάδα και να αντιμετωπισθεί η αυξανόμενη “ανθρωπιστική κρίση” στη χώρα.

«Η πρώτη μας επιλογή είναι να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι προς το συμφέρον τους να μην διακόψουν τη χρηματοδότηση. Αλλά αν προχωρήσουν σε μονομερή ενέργεια από την πλευρά τους, διακόπτοντας τη χρηματοδότηση, τότε θα υποχρεωθούμε να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους δανειστές μας», λέει. (διαβάστε όλη την συνέντευξη)

«Αλέξης Τσίπρας: ο άνθρωπος που κάνει την Ευρώπη να φοβάται»

Αποθεωτικό το δημοσίευμα του περίφημου γαλλικού περιοδικού Paris – Match. Εξάλλου ο κ. Τσίπρας την Δευτέρα θα είναι στο Παρίσι.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο γαλλικό περιοδικό δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στ’ αριστερά της Αριστεράς και πως η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται η Ελλάδα είναι χειρότερο από το κακό και οι Έλληνες έγιναν πειραματόζωα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Αν η θεραπεία πετύχει, θα εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη, αν αποτύχει απλά θα πουν κρίμα για τους Έλληνες» τονίζει ο κ. Τσίπρας. Δε φοβάται την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως λέει και κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι παίζουν με τη φωτιά. «Εμείς δε θέλουμε να βγούμε από το ευρώ. Κανείς δε μπορεί να το θέλει στα σοβαρά. Μια αποβολή θα προκαλέσει σοκ και θα καταρρεύσει όλη η Ευρώπη».

Δηλώνει δε περήφανος που τον χαρακτηρίζουν ως τον άνθρωπο που πανικοβάλει τις αγορές. Τονίζει πως το ευρώ κινδυνεύει και προσθέτει πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός παγκόσμιου πόλεμου ανάμεσα στους εργαζομένους και το κεφάλαιο. «Θα τη δώσουμε τη μάχη. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει κι αν κερδίσουμε θα ανοίξουμε το δρόμο σε όλη την Ευρώπη!».

FTD: «Αριστερός δημαγωγός ο Τσίπρας»

Κι αν οι γάλλοι – λάτρεις πάντα της αριστεράς – βλέπουν με ένα είδος δέους τον κ. Τσίπρα, οι γερμανοί δεν έχουν την ίδια άποψη.

Δημαγωγός και συγκρουσιακός κατά τους Γερμανούς ο Αλέξης Τσίπρας. «Γιατί να εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας άλλα κράτη, όταν ένας 30χρονος στην Αθήνα μπορεί να γονατίζει ολόκληρη την ευρωζώνη;» διερωτώνται τα γερμανικά ΜΜΕ.

Εξαιρετικά σκληρό για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το δημοσίευμα των Financial Times, που αναφέρεται στις προειδοποιήσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστιν Λαγκάρντ.

«Το μήνυμα είναι σαφές: Αν η Ελλάδα αμφισβητήσει το σχέδιο διάσωσης θα σταματήσει η ζωτική χρηματοδοτική βοήθεια. Το συμφωνηθέν αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για τη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Αλλά όλα αυτά τα αγνοεί ο αριστερός δημαγωγός Αλέξης Τσίπρας, του οποίου το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανό να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές. Δεν απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά η χρεοκοπημένη πολιτική του σχεδίου διάσωσης, δήλωσε ο 37χρονος αριστερός ηγέτης. Μ’ αυτή τη συγκρουσιακή πορεία του ο Τσίπρας διακινδυνεύει τη χαοτική χρεοκοπία της χώρας του» γράφει ο συντάκτης των Financial Times Deutschland.

Ως μοιραίες εκλογές για την Ελλάδα χαρακτηρίζει σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, με αναφορά επίσης στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. «Σε περίπτωση που ο Τσίπρας υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, καταγγείλει και ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου, τότε η ευρωζώνη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει την καταβολή των δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Αλέξης Τσίπρας: ο άνθρωπος που κάνει την Ευρώπη να φοβάται»

Τσίπρας στη WSJ: Αν μας κόψουν τα λεφτά, σταματάμε να πληρώνουμε

FTD: «Αριστερός δημαγωγός ο Τσίπρας»

Ολάντ για Τσίπρα: Αν ήταν πρωθυπουργός, θα τον έβλεπα

Πόρτα της Μέρκελ στον Τσίπρα: “Η καγκελάριος συναντάται μόνο με αρχηγούς κρατών”

Ραντεβού με τον Φρανσουά Ολάντ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε