Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας-Η Μέρκελ θα γίνει νεκροθάφτης του ευρώ ή θα σώσει την Ελλάδα;

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας-Η Μέρκελ θα γίνει νεκροθάφτης του ευρώ ή θα σώσει την Ελλάδα;

– Μεταστροφή του κλίματος στην Γερμανία με πρώτη απόδειξη τον Γερμανικό τύπο
– ”Πάση θυσία η Μέρκελ θέλει να αποφύγει την ευθύνη για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ”
– ”Γιατί τότε δεν θα καίγονταν κούκλες της Μέρκελ μόνον στην Αθήνα”
– ”Ανήκουστη, ανιστόρητη και ανεύθυνη η συμπεριφορά Γερμανών πολιτικών κατά της Ελλάδας”
– ”Στην Ελλάδα βιώνουν κοινωνική κρίση που κανείς στην Γερμανία δεν μπορεί να φανταστεί”

Οι επισκέψεις του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι και τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα, βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού τύπου, που δείχνει να αλλάζει πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμενε κανείς.

«Ο Ολάντ ζητεί αξιόπιστες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», «Ο Ολάντ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ανήκει στην ευρωζώνη», «Ο Ολάντ επιφυλακτικός στα ελληνικά αιτήματα», είναι ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι στον σημερινό κυριακάτικο γερμανικό τύπο.

Το Focus σημειώνει ότι «η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ συμφωνούν στο εξής: η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Προς το παρόν όμως η Ελλάδα δεν απέσπασε από κανέναν από τους δυο ηγέτες στήριξη για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας».

«Η επίπονη διαφημιστική εκστρατεία του Σαμαρά», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην Zeit Online που σημειώνει: «Ένας ανήσυχος έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Βερολίνου για την πολιτική του. Ο Σαμαράς δεν έχει καταφέρει όμως ακόμη να πείσει πραγματικά την καγκελάριο».

Το σχόλιο της σημερινής Bild am Sonntag: «Πάση θυσία η Μέρκελ θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να αναλάβει η Γερμανία ή η ίδια προσωπικά την ευθύνη για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Γιατί τότε δεν θα καίγονταν κούκλες της Μέρκελ μόνον στην Αθήνα. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί μετά την έξοδο της Ελλάδας. Η κατάρρευση του ευρώ δεν είναι τόσο πιθανή, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και η Α. Μέρκελ δεν θέλει να περάσει στα βιβλία της ιστορίας ως ‘νεκροθάφτης του ευρώ’. Η ώρα της αλήθειας θα έρθει, όταν η Ελλάδα χρειαστεί νέα δις. Τότε η Α. Μέρκελ θα πρέπει να επιλέξει: να θέσει σε κίνδυνο τη θητεία της ή να αφήσει την Ελλάδα να πέσει».

«Ανήκουστη, ανιστόρητη και ανεύθυνη συμπεριφορά»

Ιδιαίτερα καυστικό το σχόλιο της Tagesspiegel για ορισμένους γερμανούς πολιτικούς που επιμένουν με δηλώσεις του στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα βιώνουν αυτό το διάστημα μια κοινωνική κρίση, τις συνέπειες της οποίας δεν μπορεί να φανταστεί κανείς στη Γερμανία. Διακυβεύεται η ύπαρξη και τα πρότυπα διαβίωσης. Και τι κάνουν οι γερμανοί πολιτικοί; Θέλουν να ‘τιμωρήσουν την Ελλάδα για παραδειγματισμό’. Ακόμη και την ημέρα που ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήρθε σκυμμένος στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Κάουντερ δεν τον απάλλαξε από τα σενάρια περί εξόδου. Αυτή η συμπεριφορά είναι ανήκουστη, ανιστόρητη και ανεύθυνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες πρέπει να αλλάξουν πολλά και να κινηθούν πιο αποφασιστικά σε ορισμένα θέματα. Αλλά είναι μέρος μας και αξίζουν τη στήριξή μας».

Οι συνεχείς δηλώσεις πολιτικών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προκαλούν τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο του Βερολίνου. Όπως σημειώνει το Spiegel στην ηλεκτρονική του διεύθυνση «με τις λαϊκίστικες δηλώσεις της για την Ελλάδα η Χριστιανοκοινωνική Ένωση εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε πρόβλημα για την καγκελάριο. Όλες οι εκκλήσεις να σταματήσει αυτή η συζήτηση δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα», αναφέρει το περιοδικό κάνοντας λόγο για κίνδυνο ανοιχτών συγκρούσεων εντός των Χριστιανοκοινωνιστών.

Διαβάστε επίσης :

”Μην τους κρατάτε στο ευρώ με κάθε τίμημα”

Σύγκρουση κορυφής στην Αυστρία για την Ελλάδα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε