Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ποιοί λένε ναι στην Εξεταστική για το 3 Μνημόνιο – Ποιά κόμματα ψηφίζουν όχι

Ποιοί λένε ναι στην Εξεταστική για το 3 Μνημόνιο – Ποιά κόμματα ψηφίζουν όχι

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση των αιτίων που οδηγηθήκαμε πέρυσι το καλοκαίρι στα capital control, την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μια συζήτηση που σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει θα ξεκινήσει να κορυφώνεται από τις 6 το απόγευμα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, με προτελευταίο το λόγο να λαμβάνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και να κλείνει τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που το κόμμα του είχε την πρωτοβουλία να καταθέσει την σχετική πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Στη συζήτηση, που λαμβάνει χαρακτήρα μετωπικής εφ’ όλης της ύλης σύγκρουσης της αντιπολίτευσης με την συγκυβέρνηση, την κυβέρνηση θα υπερασπιστούν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Με την έναρξης της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Λοβέδος, ανέφερε ότι το κόμμα του εξ αιτίας του ΚτΒ δεν μπορεί να υποβάλλει την δική τους πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 2002 που η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα. Μια πρόταση που την είχε «καταθέσει», χωρίς και τότε να μπορεί να την υποβάλει επίσημα και να συζητηθεί στην Ολομέλεια καθώς δεν διέθετε και τότε τους 60 βουλευτές που απαιτούνται και πέρυσι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει και είχε σχηματιστεί μια ανάλογη εξεταστική επιτροπή, με μόνο και ένα στόχο να ενοχοποιηθεί για όλα το ΠΑΣΟΚ. Η εξεταστική επιτροπή όμως εκείνη, οι εργασίες της δεν ολοκληρώθηκαν καθώς η Βουλή διαλύθηκε με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Εμείς, είπε ζητήσαμε και σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο να συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής εκείνης. Δεν έγινε. Όπως και πέρυσι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έτσι και τώρα θα ψηφίσει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή της ΝΔ. Όμως πιστεύουμε ότι θα έπρεπε όχι πάλι να επικεντρωθούμε σε ένα περιστατικό και χρονολογικό τμήμα – που κάνει η πρόταση της ΝΔ- αλλά να δούμε συνολικά το τι έγινε στην οικονομία από το 2002 μέχρι σήμερα. Και εδώ, θα περιμένουμε και ζητάμε από όλους τους βουλευτές που θα μιλήσουν να τοποθετηθούν σε αυτή μας την πρόταση.

Ο προεδρεύον, Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης εξήγησε ότι σύμφωνα με τον ΚτΒ, η εξεταστική επιτροπή που είχε δημιουργηθεί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο διακόπηκε πρόωρα, με την διάλυση της Βουλής εξ αιτίας της προκήρυξης εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, η εξεταστική επιτροπή δεν μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες της στη αυτή τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Εάν αυτό κανείς το ήθελε θα έπρεπε να συσταθεί με απόφαση της Ολομέλειας νέα εξεταστική επιτροπή.

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (ΝΔ): Θα ψηφίσετε ή θα κάνετε μια ακόμα κυβίστηση…

Ο κύκλος των εισηγητών των κομμάτων στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση των αιτίων που οδηγηθήκαμε πέρυσι το καλοκαίρι στα capital control, την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων ξεκίνησε με τον βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα, που άσκησε δριμύτατη επίθεση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεκαθαρίζοντας πως « η ΝΔ δεν έχει πρόθεση να κυνηγήσει μάγισσες ούτε αβασάνιστα να ταλαιπωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους». Στόχος μας είναι να καταδείξουμε τους ανερμάτιστους χειρισμούς της κυβέρνησης… την δήθεν διαπραγμάτευση, η οποία κόστισε στην χώρα μας 86 δις ευρώ…» Καταλόγισε στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι ενώ από τον Μαίο του 2015 προχώρησε τον Ιούλιο στο δημοψήφισμα αδιαφορώντας για τις συνέπιες που θα είχε στην εθνικής μας οικονομία…» Και τόνισε «πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε και συστήθηκε εξεταστική επιτροπή για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο Μνημόνιο, αλήθεια θέλετε να είστε συνεπείς με την περυσινή υπερψήφιση της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα προηγούμενα Μνημόνια. Και της οποίας οι εργασίες, όλως περιέργως, σταμάτησαν με την ψήφιση του 3ου Μνημονίου, πέρυσι το καλοκαίρι. Και βεβαίως, χωρίς να ολοκληρωθούν. Τώρα, θα πρυτανεύσει η συνέπεια ή θα κάνετε μία ακόμη κυβίστηση; Οπότε και θα επιβεβαιώσετε ότι όλα τα θέματα τα αντιμετωπίζετε με αποκλειστικό κριτήριο το συμφέρον του Κόμματός σας. Αναμένουμε, χωρίς βέβαια να τρέφουμε αυταπάτες. Αυτές τις τρέφει, εδώ και χρόνια, κατ’ εξακολούθηση και συρροή, ο κ. Τσίπρας».

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) «θα υπάρξει λαϊκή νέμεση για όσα κάνατε στην χώρα….Το καραβάνι της κυβέρνησης προχωρά… »

Αντεπίθεση από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα που είπε «κοιτάξτε ποιος μιλάει… αυτοί έφεραν την σαπίλα χαρίζοντας δάνεια σε ημετέρους, σε ΜΜΕ και στα κόμματά τους…», « το παραμύθι σας δεν έχει δράκο… υπάρχει όμως ένας δράκος και αυτός είναι η λαϊκή νέμεσης… το καραβάνι της κυβέρνησης προχωρά…» « μιλάτε και μας επικρίνετε ότι είχαμε plan Β , εμείς και plan B και C … και D είχαμε για να αποφύγουμε τον τεχνητό πνίγο που μας επιβάλλουν… στηρίζεστε σε αφηγήματα καλοκαιριού για να περνάμε την ώρα μας… Πράγματι υπήρχε ένα plan Β και αυτό ήταν του κ. Σόιμπλε που ήθελε να μας οδηγήσει σε έξοδο από το Ευρώ, αλλά δεν τολμάτε να το πείτε αυτό… Η στρατηγική σας είναι αυτή των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης για αριστερή παρένθεση πιστεύοντας ότι σε πέντε μήνες η νέα κυβέρνηση θα έπεφτε και θα συνεχίζατε το πάρτι, κατέπεσε…». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα capital controls είπε πως μας επιβλήθηκαν από τους εταίρους με τις δηλώσεις που έκαναν προεκλογικά τον Ιανουάριο του 2015, με όσα έλεγε τότε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνης Γεωργιάδης και συνεχίστηκαν καθ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τις δηλώσεις που γινόντουσαν από τις Βρυξέλλες αλλά και τα εγχώρια «παπαγαλάκια», όπως η Ντόρα Μπακογιάννη για να μην ξεχνάμε και την προφητεία της… Δηλώσεις που έφεραν νέες διαρροές χρημάτων στο εξωτερικό και πρόσθεσε ίσως θα έπρεπε εμείς να είχαμε προλάβει την τρόικα και να είχαμε επιβάλει μόνοι μας τα capital controls… Αρνήθηκε τις εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ότι το κόστος του τρίτου μνημονίου είναι 86 δις επαναλαμβάνοντας του ισχυρισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι το ποσό αυτό είναι οφειλές των προηγούμενων.

«Υπέρ» της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα ψηφίσουν Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και «Ποτάμι», «Παρών» θα δηλώσουν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ ενώ «κατά» εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ θα ταχθεί και η Ένωση Κέντρου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΣΤΟΥΚΟΣ: Να γίνει εξεταστική αλλά από το 2002 μέχρι σήμερα…

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ Γιάννης Κουτσούκος επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 2002 και μετά, έδωσε έμφαση ότι θα πρέπει να διερευνηθεί και η περίοδο του 2004 με την περίοδο κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, που ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν λέει κουβέντα και πρόσθεσε ότι η ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την διαπραγμάτευσή της ήταν ολέθριες και δεν κρύβετε σήμερα από κανέναν. Εσείς είπε «της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) θέλετε να συντηρείτε δράκους και φαντάσματα .. παίζοντας το παιχνίδι ψεύτικης αντιπαράθεσης για να δικαιώνετε τις πολιτικές σας έναντι αυτών που κατέστρεψαν την Ελλάδα και να τα χρησιμοποιείτε επιλεκτικά… η αλλαγή σελίδας που χθες ο κ. Τσίπρας δεν γίνεται έξω στο προαύλιο της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά εδώ μέσα με διάλογο και συναίνεση…. Με λοιδορίες σας και συκοφαντίες σας η πολιτική σας είναι ίδια με αυτή της άκρας δεξιάς …» και κατέληξε λέγοντας πως «εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε το θετικό πλεονέκτημα γιατί πέρυσι ψηφίσαμε την εξεταστική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ που περιελάμβανε και τον εαυτό μας όπως θα ψηφίσουμε και την πρόταση της ΝΔ …

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΚΕ): Η ιστορία επαναλαμβάνετε ως φάρσα και τραγωδία μαζί…

«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής του Νίκος Καραθανασόπουλος λέγοντας πως «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα… φάρσα ήταν η περυσινή εξεταστική της κυβέρνησης όπως και η πρόταση τη ΝΔ είναι και φάρσα και τραγωδία μαζί… Φάρσα γιατί προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες που έχει για το πώς οδηγήθηκε στα Μνημόνια η χώρα και τραγωδία γιατί θέλει να συσκοτίσει από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε βάρος της καπιταλιστικής ανάπτυξης…Η πρόταση της ΝΔ, είναι παρόδια καθώς θέλει να καλλιεργήσει την κομματική αντιπαράθεση και πίσω από αυτή να καλύψει την σύμπλευση που έχουν όλα αυτά τα κόμματα με αυτές τις πολιτικές της ΕΕ…» Άσκησε διμέτωπη επίθεση τόσο στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ο ένας συνέχισε και συνεχίσει την πολιτική του άλλου. Και ζήτησε από το λαό να συνεχίσει και να κορυφώσει την πάλη του.

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ (ΠΟΤΑΜΙ): Πρέπει να ζητήσε συγνώμη και να δώστε εξηγήσεις

Ο εισηγητής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας «επέρριψε ευθύνες στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι ήταν καταστροφική η πολιτική της διαπραγμάτευσης που ακολούθησε επικαλούμενος και σχετική παραδοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξη που έδωσε στο «Κόκκινο» και παραδέχθηκε πως “έπρεπε να είχαμε κλείσει νωρίς την διαπραγμάτευση”…. Η πολιτική Τσίπρα- Βαρουφάκη – Καμμένου ήταν καταστροφική… Οποίος σας προέτρεπε να υπογράψετε νωρίς την συμφωνία των σπιλώνατε όπως κάνετε στον επικεφαλής του Ποταμιού… Έχετε να πείτε πως οδηγηθήκαμε στο τρίτο Μνημόνιο και το παιχνίδι που λίγο έλλειψε οι πολίτες να χάσουν τις αποταμιέσεις μιας ζωής… Φτάσαμε σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα από μια ανερμάτιστης πολιτική και θα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις και να ζητήσετε μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό…»

Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ): Εμείς ήρθαμε να διαχειριστούμε ένα έτοιμο σχέδιο της ΕΕ εξόδου της χώρας από το Ευρώ

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος υπερασπίσθηκε την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και κατέρριξε των ευθυνών εξ αιτίας των συμφωνιών και δεσμεύσεων που βρήκε τον Ιανουάριο του 2015 η συγκυβέρνηση και της κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας που είχε συντελεστεί με τα χιλιάδες καθημερινά λουκέτα σε επιχειρήσεις και την τεράστια ανεργία… Εσείς μας πηγαίνατε με την πολιτική που ακολούθησε ο Αντώνης Σαμαράς με κρυφά από το λαό μέτρα που είχε συμφωνήσει πίσω από την πιστωτική γραμμή σε ένα νέο μνημόνιο 11 δις ευρώ. Επιτέθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο που ως υπουργός πριν το PSI χάρισε από το Ταμείο Εγγυοδοσίας εκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα στις τράπεζες Λαυρεντιάδη και ΤΤ και για αυτό θα πρέπει να γίνει μια ακόμα εξεταστική επιτροπή…» Συνολικά ο εισηγητής των ΑΝΕΛ είπε πως θα έπρεπε για όσα έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να γίνουν πάνω από 4 εξεταστικές επιτροπές για διάφορα υποθέματα… και μια εξεταστική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ομάδας που ετοίμαζαν το σχέδιο για να πετάξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Εμείς ήρθαμε να διαχειριστούμε ένα έτοιμο σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Ε.Κ.): Να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσουμε τι έγινε από το 2004 και μετά. Εμείς εκπτώσεις δεν κάνουμε και για αυτό δεν ψηφίζουμε την “δακτυλοδεικτούμενη” πρόταση της ΝΔ…»

Επίθεση για τις τραγικές πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ αλλά και καταλογίζοντας και στη ΝΔ μικροπολιτική εκμετάλλευση άσκησε ο ειδικός αγορητής της ΕΚ Μάριος Γεωργιάδης. «Όλα τα Μνημόνια έχουν αντιλαϊκά μέτρα… Μέτρα είχε και το email Χαρδούβελη, όπως βαριά μέτρα έχει και το τρίτο Μνημόνιο… Ποια διαπραγμάτευση έκανε η συγκυβέρνηση, ταξίδια αναψυχής έκαναν… Το τρίτο Μνημόνιο το υπογράψετε όλοι… Το περυσινό κακό ίσως θα πρέπει να περάσουν πάνω από 10 χρόνια για να το ξεπεράσουμε αλλά και η πρόταση της ΝΔ δεν είναι ολοκληρωμένη γιατί και εσείς και το ΠΑΣΟκ έχετε τεράστιες ευθύνες για τα προηγούμενα Μνημόνια. Η δική μας πρόταση είναι να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για όσα συνέβησαν στην ελληνική οικονομία από το 2004 μέχρι σήμερα. Εμείς επκτώσεις δεν κάνουμε και για αυτό δεν ψηφίζουμε την δακτυλοδεικτούμενη πρότασή σας…»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε