Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ποιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ρίξουν τον Βενιζέλο και ποιοί τον στηρίζουν

Ποιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ρίξουν τον Βενιζέλο και ποιοί τον στηρίζουν

Μαίνεται ο εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ στο οποίο όλοι αναρωτιούνται εαν τις ”φούσκες” τις φούσκωσε μόνος του ο Δατσέρης ή με την βοήθεια του Βενιζέλου.

Το πότε θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ουδείς το γνωρίζει. Σίγουρα θα γίνει όταν θα το αποφασίσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και όχι επειδή του το ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως λένε από την Ιπποκράτους.

Θα είναι ίσως μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της ΚΟ αφού δεν αποκλείεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Ποιος όμως έχει τα «κουκιά»; Με δεδομένο ότι η ΚΟ ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες είναι μια κινούμενη άμμος η εικόνα είναι θολή.

Και αυτό γιατί, από τους 26 βουλευτές που έχουν απομείνει:

– Δύο δεν κατατάσσονται σε κάποιο μπλοκ, αφού πρόκειται για πρόσωπα όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην πρόεδρος τη Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης

– Τρεις είναι πρώην υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Φίλιππος Σαχινίδης με τους δύο πρώτους να φιλοδοξούν να καταλάβουν το ύπατο αξίωμα

– Δύο είναι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μανιάτης

– Τρεις είναι στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος

– Δύο είναι με τον Ανδρέα Λοβέρδο και συγκεκριμένα ο Χρήστος Αηδόνης και η Θεοδώρα Τζάκρη

– Οι υπόλοιποι 14 βουλευτές για τους οποίους δεν μπορεί κανείς να πει μετά βεβαιότητας (…αν και η πλειοψηφία τους «κλίνει» λίγο πολύ προς τον Ε. Βενιζέλο) είναι οι: Πύρρος Δήμας, Εύη Χριστοφιλοπουλου, Θάνος Μωραΐτης, Γιώργος Ντόλιος, Δημήτρης Σαλτούρος, Αχμέτ Χατζη Οσμάν, Γιάννης Δριβελέγκας, Χρήστος Γκόκας, Συμεών Κεδίκογλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Νίκος Σηφουνάκης, Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, Δημήτρης Κρεμαστινός και
Παναγιώτης Ρήγας.

Να σημειωθεί ότι από τους νυν βουλευτές οι κύριοι Αηδόνης, Γκόκας, Γρηγοράκος, Δριβελέγκας, Κεγκέρογλου, Κουκουλόπουλος, Κωνσταντινόπουλος, Λοβέρδος, Μανιάτης, Ρήγας, Σηφουνάκης, Τζάκρη, Χατζη-Οσμάν, Χρυσοχοϊδης και η κυρία Χριστοφιλοπούλου είχαν υποστηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως υποψήφιο πρόεδρο συμβάλλοντας με …υπογράφες τους στην πτώση του Γιώργου Παπανδρέου.

Επίσης από αυτούς που διεγράφησαν την Τετάρτη μετά τη κρίσιμη ψηφοφορία υπέρ του κ. Βενιζέλου είχαν υπογράψει οι: Άντζελα Γκερέκου, Γιάννης Κουτσούκος, Κώστας Σκανδαλίδης και Θεοδώρα Τζάκρη. Ο Μάρκος Μπόλαρης δεν είχε υπογράψει, ενώ ο κ. Κασσής δεν ήταν βουλευτής.

Πάντως στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΚΟ δεν υπάρχει πρόβλεψη εκλογής νέου προέδρου του κόμματος σε περίοδο αντιπολίτευσης, αφού κάτι τέτοιο με βάση το Καταστατικό γίνεται από τη βάση του κόμματος. Ο Κανονισμός το μόνο που προβλέπει είναι σε περίοδο που το κόμμα είναι στη διακυβέρνηση η εκλογή νέου πρωθυπουργού, εάν υπάρξει ανάγκη εφαρμογής του άρθρου 38 παρ. 2 του Συντάγματος.

Οι φόυσκες του Δατσέρη

Πριν από μια εβδομάδα ακριβώς ο Γιάννης Δατσέρης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό κατέληξε με μια αινιγματική φράση: «Την επόμενη Πέμπτη (σ.σ….δηλαδή προχθές, μια μέρα μετά τη ψήφιση του μνημονίου) κλείνει ο ιστορικός κύκλος ευθύνης του ΠΑΣΟΚ».
Τι υπονοούσε ακριβώς ο στενός φίλος και συνεργάτης του Ευάγγελος Βενιζέλου, αλλά και υπεύθυνος επικοινωνιακού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, μόνος ό ίδιος γνωρίζει.
Χθες ξαναχτύπησε καθώς μιλώντας και πάλι σε ραδιοφωνικό σταθμό ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν μια «φούσκα της μεταπολίτευσης», προκαλώντας την οργή στελεχών του κόμματος ακόμη και του ίδιου του κ. Βενιζέλου.
Ήταν το τρίτο χτύπημα μέσα σε λίγες μέρες του κ. Δατσέρη, ο οποίος αρχικά με άρθρό του στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ είχε δείξει την πόρτα εξόδου από το ΠΑΣΟΚ στον Ανδρέα Λοβέρδο.
Η πλούσια παρεμβατικότητα των τελευταίων ημερών του Γιάννη Δατσέρη έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο κόμμα με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος να δώσε εντολή δις για…«άδειασμα» του καλού του φίλου!.
Η πρώτη για το άρθρο εναντια στον Α. Λοβέρδο, με την οποία το ΠΑΣΟΚ τόνιζε ότι «το σημερινό άρθρο – βιβλιοκριτική του Γ. Δατσέρη στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ  για το βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου αποτυπώνει προσωπικές απόψεις του κ. Δατσέρη  προφανώς στο πλαίσιο ανοικτού διαλόγου μεταξύ ενός βουλευτή και ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ που συνδέονται μεταξύ τους με φιλία και  μακρά κοινή διαδρομή”.
Η δεύτερη χθες με την οποία το ΠΑΣΟΚ μέσω tweet αυτή τη φορά επισήμαινε ότι «Το ΠΑΣΟΚ εκφράζεται μόνο απ’ όσα είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην  εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου και στη συνδιάσκεψη της 6ης Ιουλίου», ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σήμερα αποκάλεσε το ΠΑΣΟΚ φούσκα. Η μεταπολίτευση έχει σκοτεινές πλευρές που πρέπει να συντριβούν…. Ανεξάρτητα από κόμματα, παρατάξεις και στάσεις, ανεξάρτητα από ότι έγινε και τι θα γίνει, αυτές οι πολιτικές θέσεις επειδή είναι ανιστόρητες είναι και απαράδεκτες, πρέπει να τις πάρουν πίσω».
Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο ουδείς μπορεί να δώσει ακόμη αξιόπιστη απάντηση είναι αν ο κ. Δατσέρης λειτουργεί εν γνώσει ή εν αγνοία του Ευάγγελου Βενιζέλου. ΟΙ πληροφορίες και οι απόψεις διϊστανται.

«Η ιστορία θα μας κρίνει όλους», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Θ. Παραστατίδης, από το βήμα της Βουλής

«Στη ζωή -και όπως πρέπει να γίνεται και στην πολιτική- κάνω αυτό που μου επιβάλλει η συνείδησή μου. Και γι΄αυτό λέω όχι στα μέτρα και στον προϋπολογισμό και η ιστορία θα μας κρίνει όλους», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Θεόδωρος Παραστατίδης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Με διέγραψαν από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και τώρα μου ζητούν την έδρα, σημείωσε ο βουλευτής. «Το ποιος πρέπει να διαγραφεί και δώσει την έδρα, το αφήνω να το κρίνετε εσείς», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης : Μέσω twitter απαντά το ΠΑΣΟΚ στα περί φούσκας – Έξαλλος και ο Λοβέρδος

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε