Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ποιός είναι ο Χ.Παμπούκης – Γιατί έπαψε να είναι ο εξ’ απορρήτων του Παπανδρέου

Στην αρχή της θητείας Παπανδρέου ήταν από την πρώτη στιγμή ο άνθρωπός του. Το άγρυπνο μάτι του πρωθυπουργού στο Μαξίμου και ο σύνδεσμός του με τους υπουργούς.

Είχε καλές σχέσεις ακόμα και με τον Θ.Πάγκαλο. Μάλιστα το διάστημα της παντοδυναμίας Παμπούκη ο Θ.Πάγκαλος φέρεται να είχε πει: “Βλέπω τον Παμπούκη περισσότερο απ’ όσο βλέπω τη γυναίκα μου!”

Ο Χ. Παμπούκης διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Στο διάστημα εκείνο ήταν από τα πρόσωπα που «έχτισαν» μαζί με άλλα στελέχη του ΥΠΕΞ, όπως τον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Μπεγλίτη, την εικόνα του κ. Παπανδρέου ως του ιδανικότερου διαδόχου τού κ. Κώστα Σημίτη.

Οι σχέσεις του με την οικογένεια του Πρωθυπουργού μακροχρόνιες. Πολλά καλοκαίρια έχουν κάνει μαζί διακοπές (σε νησιά και στη Νότια Γαλλία). Η σύζυγος του πρωθυπουργού Αντα Παπανδρέου είχε παντρέψει τον Χάρη Παμπούκη, ενώ έχει βαφτίσει και το μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά του.

Οι σχέσεις Παπανδρέου- Παμπούκη παρέμειναν στενές ακόμη και μετά το 2005, όταν ο κ. Παμπούκης έδωσε περισσότερο βάρος στο ακαδημαϊκό του έργο.
Το 2009 χώρισε με την τη σύζυγό του Ζωή Σαμούρκα, κόρη του αείμνηστου επιχειρηματία Θόδωρου Σαμούρκα, ιδρυτή της βιομηχανίας καφέ Bravo.

Ο Χάρης Παμπούκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 στο Παγκράτι. Σπούδασε Νομικά στο Παρίσι (Paris I – Pantheon – Sorbonne) και ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτορας του ιδίου πανεπιστημίου το 1990 (Docteur d’ Etat en droit). Η διατριβή του, που δημοσιεύθηκε το 1993 στη Librairie de Droit et de la Jurisprudence, τιμήθηκε με διάφορα κρατικά και διεθνή βραβεία και αποτελεί σημείο διεθνούς αναφοράς στον κλάδο του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.

Το 1991 εκλέχθηκε ομόφωνα Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τον Οκτώβριο του 2009 είναι τακτικός καθηγητής του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου και του δικαίου διεθνών συναλλαγών στη Νομική Σχολή, όπου διδάσκει στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα τα μαθήματα του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, του δικαίου διεθνών συναλλαγών, του δικαίου κατάστασης αλλοδαπών και διεθνή διαιτησία. Έχει δημοσιεύσει νομικές μονογραφίες και άρθρα στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, εγγεγραμμένος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών από το 1984. Δικηγορεί στον Άρειο Πάγο, στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο), στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Λουξεμβούργο), σε διεθνείς διαιτησίες κυρίως, αλλά όχι μόνο, του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC).

Ασχολήθηκε ακόμη με τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών και ιδιαίτερα με τη διαμεσολάβηση.
Διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011. Τότε ανέλαβε το πόστο του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Σήμερα παραιτήθηκε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρικυμία στην κυβέρνηση – Παραιτήθηκε ο Χάρης Παμπούκης – ‘Ολο το παρασκήνιο

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε