Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Politico – Τσίπρας: Ο Χουντίνι της πολιτικής!

Politico – Τσίπρας: Ο Χουντίνι της πολιτικής!

Ως έναν «Χουντίνι» της πολιτικής, ως έναν «Πεταλούδα» της σύγχρονης Ελλάδας, περιγράφει στο κύριό του θέμα το περιοδικό Politico τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε ένα μακροσκελές άρθρο στο οποίο κάνει αναδρομή της μέχρι τώρα πολιτικής του πορείας.

Το άρθρο ξεκινάει ως εξής: «Πριν από έναν χρόνο, ο Αλέξης Τσίπρας, πέτυχε μια από τις πιο απίθανες εκλογικές νίκες. Τώρα, μοιάζει λιγότερο ανίκητος.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ομάδα του εργάζονται σκληρά για να προβάλλουν την Σύνοδο των Ηγετών του Νότου στην Αθήνα στις 9 Σεπτεβρίου για την οποία ο Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει ότι θα παραστεί. Η ιδέα είναι η δημιουργία ενός “μετώπου του Νότου” για δυο μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την ΕΕ: το προσφυγικό και την οικονομική κρίση.

Όμως, η σύνοδος έχει και άλλον έναν στόχο: Ο Τσίπρας θέλει να δείξει ότι έχει ακόμα διεθνή επιρροή. Οι φήμες για πρόωρες εκλογές κυκλοφορούν έντονα. Και ο ηγέτης της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίζεται βέβαιος ότι θα νικήσει τον Τσίπρα και θα “καθαιρέσει” το νεότερο πρωθυπουργό της σύγχρονης Ελλάδας.  Πως άλλαξαν τα πράγματα. Πέρυσι το καλοκαίρι, μετά από έξι μήνες χαοτικών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της Ελλάδας ο Τσίπρας κατάφερε να επιβιώσει όπως κανένας άλλος πολιτικός στην πρόσφατη ιστορία.

Η χώρα ήταν λίγο πριν την χρεοκοπία και λίγο πριν βγεί και από την ευρωζώνη. Αρχές Ιουλίου, οι έλληνες ψηφοφόροι με ηχηρό τρόπο απέρριψαν την πρόταση της Κομισιόν για νέο μνημόνιο λέγοντας «Όχι» σε ένα πολωτικό δημοψήφισμα και όμως λίγο καιρό αργότερα ο Τσίπρας ψήφισε ένα νέο μνημόνιο λιτότητας και μετά προκήρυξε εκλογές και κέρδισε. Η θέση του Τσίπρα είναι όντως επισφαλής.

Για τους επικριτές του, η 9η Σεπτεμβρίου, μοιάζει με μια κίνηση απελπισίας για να ενισχύσει τη φήμη του. Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό είναι υπό κατάρρευση. Το κόμμα είναι πίσως τις δημοσκοπήσεις και η δημοφιλία του ίδιου του Τσίπρα είναι πολύ χαμηλή.  Ο Τσίπρας δεν έχει πετύχει σπουδαία πράγματα ικανά να τα παρουσιάσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Φθινόπωρο. Το μόνο που έχει να παρουσιάσει είναι μέτρα λιτότητας και όσα όταν ήταν στην αντιπολίτευση εμπόδιζε με σκληρές κινητοποιήσεις.  Η κυβέρνησή του επίσης κατηγορείται ότι διορίζει ημετέρους. Αλλά ο Τσίπρας δεν είναι εύκολο να ταρακουνηθεί», γράφει τo Politico.

Στο άρθρο φιλοξενείται επίσης η γνώμη του Γιώργου Παγουλάτου καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομικών ο οποίος σύμφωνα με το Politico, είναι ένας από τους σφοδρούς επικριτές του Τσίπρα.

«Πήρε ένα κόμμα από το 4% και το μετέτρεψε σε κυβερνητικό κερδίζοντας εκλογές και δημοψηφίσματα. Και κέρδισε τον Σεπτέμβριο του 2015 με εντελώς διαφορετική πολιτική πλατφόρμα από αυτή του Ιανουαρίου», λέει. Στο άρθρο περιγράφεται ο Αλέξης Τσίπρας ως ένας άνθρωπος που πήρε ένα κόμμα χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και το απογείωσε γιατί “μίλησε” στον μέσο Έλληνα.  Αντίθετα, ο Μητσοτάκης, κληρονόμος μιας πολιτικής δυναστείας είναι αμερικανοτραφής και πλούσιος. Η Φώφη Γεννηματά, κόρη, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί ένα κόμμα που συνδέθηκε με ευνοιοκρατία και παρακμή, και είναι δύσκολο να το απομακρύνει από το αμαρτωλό παρελθόν του.
Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τσίπρας είναι πίσω σε δημοφηλία δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή άλλοι σοβαροί αντίπαλοι από άλλα κόμματα.

«Ο Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός στην Ελλάδα που έχει κατανοήσει την έννοια της πολιτικής και έχει διαβάσει το διεθνές τοπίο τόσο καλά», λέει έλληνα επικοινωνιολόγος στο Politico.

Και εξηγεί: «Θα πει πως για ότι κάνει δεν φταίει εκείνος και πως τα χέρια του είναι δεμένα εξαιτίας όσων έκαναν οι προκάτοχοί του. Είναι αλήθεια αλλά είναι μόνο ένα μέρος της. Αυτό που καταφέρνει είναι να κάνει τους άλλους να αισθάνονται καλά παρότι ξέρουν ότι είναι στριμωγμένοι». Και το Politico συνεχίζει: «Εκτός από το να τους κάνει να αισθάνονται καλά, ο Τσίπρας έχει αποδειχθεί πολιτικά ανθεκτικός. «Είναι κτήνος. Η πολιτική που μπορεί να κάνει είναι συγκρουσιακή. Δεν μπορεί να παράξει πολιτική, δεν τον ενδιαφέρει, βαριέται. Στόχος του είναι να κερδίζει τις εκλογές. Δώστε του ένα βάθρο, ένα αμφιθέατρο. Νίκη ή ήττα. Εκεί είναι ασταμάτητος», λέει ο επικοινωνιολόγος.

Το άρθρο καταλήγει γράφοντας ότι το πόσο θα κρατήσει θα εξαρτηθεί από το πώς η Ευρώπη θα επιλέξει να φερθεί στην Ελλάδα μέσω της αξιολόγησης. Γράφει ακόμα ότι τα οικονομικά νέα όσον αφορά στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο ευχάριστα, ενώ αναφέρεται και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και στο δεξί χέρι του Τσίπρα, το Νίκο Παππά οι χειρισμοί του οποίου δεν κάνουν και τόσο καλό στο κόμμα και την κυβέρνηση.

«Οι επόμενοι μήνες θα φέρνουν μόνο άσχημα νέα για την κυβέρνηση και τους πολίτες της Ελλάδας», γράφει το Politico. Και καταλήγει:

«Είναι ακόμα άγνωστο αν το “Χρυσό Παιδί” της Αριστεράς θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία ή θα αναγκαστεί να βγει στους δρόμους εξαιτίας πρόωρων εκλογών. Στο κοινοβούλιο είναι η ήρεμη δύναμη. Αλλά αν αναγκαστεί να επιστρέψει στην αντιπολίτευση, μπορεί και να επιστρέψει στο πρόσφατο παρελθόν του. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, το μέλλον της ελληνικής πολιτικής ανήκει στον Αλέξη Τσιπρα. Είτε από την θέση του πρωθυπουργού, είτε όχι δεν έχει να πάει πουθενά».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε