Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Πολλά τα ΘΑ στην προεκλογική εσκτρατεία στον Καναδά

Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε στον Καναδά με άφθονες υποσχέσεις. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Μάικλ Ιγκνάτιεφ μιλώντας σε συγκέντρωση σπουδαστών δήλωσε ότι το κόμμα του θα προσφέρει 1.500 δολάρια σε κάθε φοιτητή που περνάει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το αποκαλούμενο “διαβατήριο μάθησης” θα περιλαμβάνει 1.000 δολάρια το χρόνο για κάθε μαθητή που περνάει από το γυμνάσιο στο κολέγιο ή το πανεπιστήμιο και θα φτάνει μέχρι και τα 4.000 για όλη τη διάρκεια των σπουδών. Οι μαθητές από χαμηλές εισοδηματικές τάξεις θα εισπράξουν 1.500 δολάρια το χρόνο–συνολικά 6.000 δολάρια γιά τέσσερα χρόνια.

Το μέτρο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό ένα δισεκατομμύριο δολάρια κατ έτος, αλλά τα χρήματα θα προέλθουν από την ακύρωση της περικοπής των φόρων των μεγάλων επιχειρήσεων. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2012 εάν εκλεγεί πρωθυπουργός ο Ιγκνάτιεφ.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του Νεοδημοκρατικού Κόμματος Τζακ Λέιτον επίσης έκανε την πρώτη προεκλογική του υπόσχεση σήμερα με επίκεντρο τις πιστωτικές κάρτες και το χρέος των νοικοκυριών.

Ο Λέιτον δήλωσε πως θα ορίσει το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών στο 5% συν το βασικό επιτόκιο.

Ο Λέιτον επίσης εξήγγειλε πως μια κυβέρνηση με το Νεοδημοκρατικό Κόμμα επικεφαλής θα ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χαμηλώνοντας το κόστος για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι τράπεζες σημείωσαν 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη πέρυσι.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ του Συντηρητικού Κόμματος εστιάζει την προεκλογική του καμπάνια κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης ισχυριζόμενος πως τον έριξαν για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Ιγκνάτιεφ και ο Λέιτον επέκριναν επίσης τον καταψηφισθέντα πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ τονίζοντας πως η κυβέρνησή του βαρύνεται και με την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την αγορά μαχητικών αεροπλάνων.

Το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του καταψηφισθέντος πρωθυπουργού Χάρπερ θα κάνει λόγο περί της ολοκλήρωσης της οικονομικής ανάκαμψης του Καναδά και μείωσης του ελλείμματος χωρίς αύξηση των φόρων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε