Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ: Τρίγωνο διαπλοκής πολιτικών, ΜΜΕ και τραπεζών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αδικαιολόγητη, ή προνομιακή μεταχείριση κομμάτων και ΜΜΕ στο δανεισμό τους από τράπεζες, διαπιστώνεται στο εισηγητικό πόρισμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή η οποία ερευνά την νομιμότητα των δανείων που χορηγήθηκαν.

Σύμφωνα με την εισήγηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνά τις 400 σελίδες, από την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής, αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένα τρίγωνο διαπλοκής πολιτικών-μέσων ενημέρωσης-τραπεζών.
 
«Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία περί ύπαρξης και λειτουργίας του τριγώνου διαπλοκής», καθώς και «ενδείξεις, τεκμήρια και αποδεικτικό υλικό από τα προσκομισθέντα έγγραφα», τονίζουν μεταξύ άλλων. Στο κείμενο της πλειοψηφίας, γίνεται ακόμα λόγος για «κραυγαλέες περιπτώσεις παραβάσεων των τραπεζικών κανονισμών, ενώ τονίζεται ότι «οι δανειακές συμβάσεις βρίθουν από παραβάσεις κανόνων: τυπικών νόμων, κανονισμών τραπεζών, τραπεζικής πρακτικής και κοινής λογικής».
 
«Ο δανεισμός κομμάτων και μμε, με τους όρους που γινόταν, υπήρξε ζήτημα κατ’ εξοχήν πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται», επισημαίνεται από την πλειοψηφία.

Για το πόρισμα έκανε επίσημη δήλωση και ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ.

“Το προσχέδιο πορίσματος, το οποίο η πλειοψηφία παρέδωσε σήμερα στους Εισηγητές των υπόλοιπων κομμάτων αποτελεί ένα κείμενο που προσπαθεί να αποτυπώσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο μία πληθώρα από παραβιάσεις και αδικήματα σε σχέση με το αντικείμενο της εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα.
Αυτό που έγινε κατανοητό σε όλους τους πολίτες κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της εξεταστικής Επιτροπής είναι ότι:

1. Σε αρκετές περιπτώσεις δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ, ιδίως μετά την έναρξη της κρίσης:

Παρακάμφθηκαν οι παγιωμένες και αναγκαίες εξασφαλίσεις των Τραπεζών και χαρίζονταν εγγυήσεις σε μη συνεπείς δανειολήπτες. Παρακάμφθηκε η ανάγκη παρακολούθησης και ελέγχου της ροής των προϊόντων του δανείου.
Γίνονταν δεκτές ως αληθείς δηλώσεις, καταφανώς ψευδείς, όπως ότι συγκεκριμένες κρατικές επιχορηγήσεις κομμάτων έχουν εκχωρηθεί σε άλλες Τράπεζες.

2. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής που έλαβε συστηματικό χαρακτήρα ήταν να ευνοούνται σκανδαλωδώς και απροκάλυπτα:

-Πρώτον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της κρίσης. Στο πόρισμα εντοπίζονται σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας του δανεισμού εκ μέρους των κομμάτων αυτών με διπλές και τριπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών χορηγήσεων, τις οποίες μάλιστα, εντελώς αυθαίρετα, προσδιόριζαν στο ίδιο ύψος με την περίοδο πριν την κρίση και ενώ   – και αυτό είναι το απολύτως επιλήψιμο – ήδη είχε αρχίσει η εκλογική κατάρρευσή τους.

-Δεύτερον, τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, που επωφελούνταν σκανδαλωδώς με δάνεια που δεν είχαν εξασφαλίσεις, τα οποία δίνονταν για την εξαγορά μετοχών επιχειρήσεων που ανήκαν ήδη στη δανειοδοτούμενη επιχείρηση ή/και στους ίδιους μετόχους (φαινόμενο «μπάμπουσκα») ή δίνονταν για αναχρηματοδότηση τόκων, πράγμα που απαγορεύεται.

Όσον αφορά το πόρισμα, πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σύνθετο κείμενο που ασφαλώς δεν επιδέχεται ούτε απλουστεύσεων ούτε πρόχειρης ανάγνωσης. Χρειάζεται εκ μέρους όλων ψύχραιμη ανάγνωσή του, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε