Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πως και γιατί έφτασε η κυβέρνηση στο πολιτικό βατερλώ

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Επικοινωνιακή ανεπάρκεια συν διαχειριστική αδυναμία ίσον πολιτικό βατερλώ. Η εξίσωση αυτή αποδίδει τι συνέβη χτες κατά την ψηφοφορία στη βουλή, ενώ αποκαλύπτει και τους λόγους που η κυβέρνηση κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να υποστεί ένα βατερλώ.

Γιατί ως τέτοια μπορεί να εκληφθεί η εξέλιξη, ιδίως ως προς το σκέλος των προαπαιτούμενων, ενώ και για τους πλειστηριασμούς των ¨κόκκινων¨ δανείων πλήρωσε το αντίτιμο των μαξιμαλιστικών προεκλογικών συνθημάτων, που στην πολιτική ορολογία έχει καταγραφεί ως λαϊκισμός.
Για να γίνουμε κατανοητοί ας ακολουθήσουμε το μίτο της Αριάδνης.
Για να μην βάλει ΦΠΑ 23% στο μοσχαρίσιο κρέας και δυσαρεστήσει τον Ολάντ πρωτίστως, αλλά και τον Ντάισελμπλουμ, η κυβέρνηση  έσπευσε να υιοθετήσει τη λογική των ισοδυνάμων και χωρίς δεύτερη σκέψη, επεξεργασία και μελέτη υιοθέτησε την πρώτη ιδέα που έπεσε στο τραπέζι, δηλαδή την επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Μάλιστα έσπευσε να δικαιολογήσει την επιλογή με το γελοίο επιχείρημα πως βάζει φόρους στους πλούσιους, φανερώνοντας μονομιάς επικοινωνιακή ανωριμότητα, ανεπάρκεια και αδυναμία διαχειριστική, καθώς και άγνοια του θέματος. Συνδυασμός που σκοτώνει δηλαδή, αλλά η κυβέρνηση πολύ τυχερή γιατί δεν έχει σοβαρή αντιπολίτευση. Παραταύτα και χωρίς άξια λόγου αντιπολίτευση θόρυβος και μάλιστα μεγάλος έγινε.
Και αφού  κάποιοι φωστήρες το ξανασκέφτηκαν, ύστερα από το θόρυβο που ξεσηκώθηκε, δεσμεύτηκαν προεκλογικά και μάλιστα διά στόματος Αλέξη Τσίπρα πως θα βρουν άλλα ισοδύναμα, χωρίς πάλι να πουν ποια. Βλέπετε σε προεκλογική περίοδο αποφεύγουμε να γίνουμε δυσάρεστοι. Για όλους έχουμε μία καλή κουβέντα, μία υπόσχεση ή έστω ένα υπονοούμενο.
Και όταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση διαπίστωσαν πως η ανεύρεση ισοδυνάμων μπορεί να ήταν εύκολη στα λόγια, αλλά δύσκολη στην πράξη. Αμέσως μετά τη διαπίστωση αυτή αρχίζει η χιονοστιβάδα των τραγικών επικοινωνιακών και διαχειριστικών λαθών από τις δηλώσεις Φίλη, τους διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ, που όμως απαγορεύει η κοινοτική νομοθεσία, την ανακοίνωση ισοδυνάμων που δεν γίνονταν αποδεκτά, τη σύγκρουση με τους πράκτορες του ΟΠΑΠ και τον ίδιο τον ΟΠΑΠ, την αντιπαράθεση με τους αμπελουργούς και τους παραγωγούς κρασιού, δηλαδή ουσιαστικά όποιον εύρισκαν μπροστά τους.
Αντί να επιλέξουν από την αρχή την οδό της έρευνας, της τεκμηρίωσης και της αξιόπιστης προσέγγισης, και να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις μόνο ύστερα από τη λήψη της οριστικής απόφασης, έκαναν ότι ήταν δυνατόν να συγκρουστούν με όσο περισσότερες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες μπορούσαν αναζητώντας τι; Μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ.
Δυστυχώς κάθε ιδέα που έπεφτε στο τραπέζι, την υιοθετούσαν χωρίς προηγούμενη σοβαρή και ενδελεχή έρευνα με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καταφέρνουν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά να δημιουργούν  νέο και πιο σοβαρό, προσθέτοντας νέα δυσαρέσκεια σε εκείνη που προϋπήρχε, προκαλώντας αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες τις οποίες τελικά δεν έθιξε το μέτρο. Γενικώς κατάφεραν να παροξύνουν καταστάσεις χωρίς κανένα λόγο.
Αν, όμως, από την αρχή δεν έσπευδαν να ανακοινώσουν το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά, μελετούσαν το ζήτημα, ερευνούσαν επισταμένα θα μπορούσαν να αποφύγουν πολλές από τις συγκρούσεις και στη χειρότερη περίπτωση θα είχαν απέναντί τους μόνο μία ομάδα ανθρώπων. Αυτή που τελικά θα θιγόταν.
Επιπλέον δεν θα προκαλούσαν πολιτικό και ηθικό πρόβλημα με τις δηλώσεις Φίλη και προπαντός δεν θα ξόδευαν τόσο δυσανάλογα μεγάλο μέρος από το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης και του Τσίπρα.
Δυστυχώς η ευτυχώς οι ερασιτεχνισμοί στις μέρες μας πληρώνονται. Και στου κασίδι το κεφάλι δεν μαθαίνονται ούτε η τέχνη της επικοινωνίας, ούτε η ικανότητα της διαχείρισης ή αν θέλετε μαθαίνονται μεν, αλλά έχουν πολύ μεγάλο κόστος, ενίοτε δε προσεγγίζουν το πολιτικό βατερλώ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε