Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πως θα κινηθεί η Βουλή στη διαδικασία για την προανακριτική

Πως θα κινηθεί η Βουλή στη διαδικασία για την προανακριτική

Μαζί, το αργότερο έως την ερχόμενη Τρίτη, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι προτάσεις κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Από τη μια είναι η πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, με την οποία ζητείται η άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος με ταυτόχρονη ζημιά του δημοσίου. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να διερευνηθούν και οι ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης είχε κατατεθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, πρόταση για σύσταση προανακριτικής πρέπει να συζητηθεί εντός 15 ημερών από την ημέρα κατάθεσής της.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι ανέφεραν, πάντως, ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βουλή να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν θα έχει ολοκληρωθεί (την ερχόμενη Παρασκευή) η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως έχει αρχικά προγραμματιστεί.

Η Διάσκεψη των Προέδρων, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, θα ορίσει την ημερομηνία συζήτησης για τη συγκρότηση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής.

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθούν από κοινού οι δύο προτάσεις, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μπορεί είτε να μιλήσει από το βήμα είτε να καταθέσει γραπτό υπόμνημα.

Μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των προτάσεων, θα ξεκινήσει η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας κατά την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν σε δύο ξεχωριστές κάλπες, μία για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μία για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την παραπομπή τους ή μη σε Προανακριτική Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής και την άσκηση δίωξης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή να ψηφίσουν θετικά πάνω από 151 βουλευτές.

Αν η Βουλή αποφανθεί θετικά, θα συγκροτηθεί η Προκαταρκτική Επιτροπή που θα απαρτίζεται από 12-13 μέλη, η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να καταθέσει το πόρισμά της εντός προθεσμίας την οποία θα προσδιορίσει η Ολομέλεια της Βουλής.

Η Ολομέλεια είναι αυτή που θα κληθεί να αποφασίσει επί του πορίσματος και εφόσον αποφανθεί θετικά με πάνω από 151 θετικές ψήφους, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες του Ειδικού Δικαστηρίου με την κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποινικές ευθύνες και του Ε. Βενιζέλου “βλέπει” ο ΣΥΡΙΖΑ στη λίστα Λαγκάρντ

Διεγράφησαν από την ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς

“Αιμορραγεί” η κυβέρνηση – Από 179 βουλευτές έχει μείνει με 164 μετά και τις διαγραφές Βουδούρη και Μουτσινά από την ΔΗΜΑΡ

New York Times για Παπακωνσταντίνου: Δράμα δεύτερης διαλογής

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε