Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Πούτιν: Έρχεται και τα θέλει όλα – Απόβαση με υπουργούς και επιχειρηματίες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Έξι υπουργοί και δεκάδες επιχειρηματίες καταφθάνουν μαζί με τον… Τσάρο της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν που έρχεται ξανά στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια. Το timing της επίσκεψης δεν είναι τυχαίο. Υπήρξε προετοιμασία σε πολλά επίπεδα και αναμένονται πολλές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας Ρωσίας σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φτάνει στην Αθήνα στις τρεις και μισή το μεσημέρι. Θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συνοδεύεται από έξι υπουργούς, αλλά και τους επικεφαλής της GazpromΚΑΙ Της rOSNEF οι οποίο ξεχωρίζουν ανάμεσα στους δεκάδες επιχειρηματίες που θα βρεθούν με τον Ρώσο Πρόεδρο στην Αθήνα.

Μπορεί ο Ρώσος Πρόεδρος να ήρθε στην χώρα και για το προσκύνημα στο Άγιο Όρος, όμως οι… business είναι business. Έτσι αναμένεται να υπογραφούν 8 μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες τόσο σε διακρατικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, ενώ στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται και οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία που τόσο έχουν πληγεί από το ευρωπαϊκό εμπάργκο.

Ανάμεσα στα άλλα ξεχωρίζουν η υπογραφή συμφωνίας των ΕΛΠΕ με τη Rosneft για το πετρέλαιο, οι συζητήσεις για τη μείωση των ήδη χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και οι συζητήσεις για συμμαχία στον αγωγό South Stream 2.

Οι Ρώσοι ωστόσο φέρνουν στις αποσκευές του και δυο προτάσεις επιχειρηματικού αλλά και γεωστρατηγικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με τις μεταφορές. Αυτές αφορούν τόσο στον ΟΛΘ που θα δώσει την ευκαιρία στη Ρωσία για ένα λιμάνι στη Μεσόγειο, όσο όμως και στην απόκτηση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και της Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρόμων, που θα ολοκληρώσει το πακέτο της πρότασης για τις μεταφορές.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε