Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Eurogroup: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και το ΔΝΤ… τον βρήκε!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Το Eurogroup ενέκρινε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους αλλά…
– Το ΔΝΤ δεν τα βλέπει με… καλό μάτι και τονίζει πως “τορπιλίζει την αξιοπιστία των αποφάσεων”!
– “Γίνετε συγκεκριμένοι” το μήνυμα του Ταμείου στους ευρωπαίους
– Οι προτάσεις Ρλέγκλινγκ: Πιο μικρές δόσεις – Παράταση του χρόνου αποπληρωμής σε 32 χρόνια
– Μείωση των επιτοκίων – Διεύρυνση χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων
– “Ευφορία” στο Μαξίμου για την αποψινή εξέλιξη – Ικανοποίηση σύσσωμης της Ευρώπης – “Άχνα” μέχρι στιγμής από… Σόιμπλε
– Όλα όσα έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το Eurogroup με βίντεο και φωτογραφίες

Σε απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ελληνικού ΑΕΠ ως το 2060 αναμένεται να συμβάλουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε σήμερα το Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μια απόφαση που υποδέχτηκαν “θερμά” στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις η κυβέρνηση παρουσιάζει τα υπέρ της συμφωνίας αυτής.

Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για “Εθνική επιτυχία”, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τη χαρακτήρισε “αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από την κρίση“, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος και τόνισε πως “επιστρέφουμε στην ανάπτυξη“.

Αισιοδοξία υπάρχει μετά την αποψινή απόφαση, ωστόσο εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως αν τα μέτρα αυτά συνεπάγονται νέες δυσβάστακτες απαιτήσεις των εταίρων προς την ελληνική κυβέρνηση, τότε αυτή η “ευφορία” θα… εξαϋλωθεί.

Όπως λέει κι ο λαός, όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες των μέτρων αυτών. Και αυτές οι “λεπτομέρειες” φαίνεται πως δεν αρέσουν στο ΔΝΤ…

Ταμείο: “Ανεπαρκή τα μέτρα”!

Τα νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετά για να το βάλουν σε βιώσιμη τροχιά“. Αυτό προκύπτει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί πως οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν είναι ρεαλιστικοί και σε αυτό το πλαίσιο διαμηνύει ότι δεν είναι πρόθυμο να δεσμεύσει νέα δάνεια προς το παρόν, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο πρακτορείο, διατηρώντας την ανωνυμία του…

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε, μάλιστα, πως το Ταμείο θα πρέπει να γνωρίζει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο σε μεσοπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πριν μπορέσει να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αυτοί είναι οι στόχοι των μέτρων

Ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες και σταδιακά.

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επομένως μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο στόχο για 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί. “Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% το 2018 και να διατηρηθεί για κάποια χρόνια μετά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Σημείωσε, πάντως ότι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποφασιστεί αργότερα.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το Ταμείο θα φέρει το θέμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό.

Αξιολόγηση και εργασιακά

Ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη κάποια δουλειά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους. Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα κατέβουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τέλος, όσον αφορά τα εργασιακά, ο Γ. Ντισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκαν στο Eurogroup, άλλά τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες, όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζονται βαθιές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, οι οποίες θα βασίζονται στις ευρωπαϊκές πρακτικές και πως το Eurogroup θα λάβει υπόψη του τη γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.

Δείτε την συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ μετά το Eurogroup

Ικανοποίηση Ντομπρόβσκις

“Καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Πράσινο φως» για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος”, αναφέρει από την πλευρά του, με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σαπέν: “Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης άμεσα”!

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, παράλληλα, εξέφρασε σήμερα το βράδυ την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup σε σχέση με τα βραχυχρόνιου χαρακτήρα μέτρα τα οποία αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρα ο Γάλλος υπουργός δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα -κάτι το οποίο είπε νωρίτερα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ- και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Ανέφερε μάλιστα ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτηθεί η εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τέλος το ζήτημα της συμμετοχής του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα ο Γάλλος υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή θα συνεχιστεί επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη διαπραγματεύσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε