Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

“Προσωπική υπόθεση για Καραμανλή το θέμα των υποκλοπών”

“Προσωπική υπόθεση για Καραμανλή το θέμα των υποκλοπών”

Δύο άτομα έχουν καταθέσει ως ύποπτοι στον εισαγγελέα, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο ένας είναι Έλληνας και ο άλλος αλλοδαπός.

Με την άσκηση ποινικών διώξεων για κατασκοπεία ανοίγει ξανά η υπόθεση των υποκλοπών και με τα στοιχεία να δείχνουν – σύμφωνα με δημοσιεύματα – εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας. Σύμφωνα με πληρφοορίες της Real News, εμπλέκεται και Έλληνας.

Ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Δοσούλας που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση, είχε πλέον το δικαίωμα να ανοίξει τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πράγμα που οδήγησε σε αποτελέσματα και για την παρακολούθηση των συνομιλιών του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα προκύπτουν ενδείξεις για πάνω από ένα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας, για παρακολουθήσεις από τον Ιούλιο του 2004 ως τον Φεβρουάριο του 2005.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 20 ημέρες πριν αρχίσουν οι υποκλοπές, αγοράστηκαν τέσσερα κιντηά τηλέφωνα από συγκεκριμένο κατάστημα στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά. Ένα από αυτά φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας σε χρόνο παράλληλο με εκέινο των υποκλοπών, πράγμα που δημιουργεί ερωτήματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για την υπόθεση από συνεργάτες του, σύμφωνα με την Real, καθώς είναι μία υπόθεση που τον αφορά προσωπικά όπως λένε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα όσα στοιχεία είχαν προκύψει μέχρι τότε. “Δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι πίσω από τις υποκλοπές βρισκόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ, μόνο υποθέσεις μπορούσαμε να κάνουμε” λένε στην Real.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Καραμανλής σε σύσκεψη του 2006 είχε ζητήσει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. “Δεν μπορώ μετά από δέκα χρόνια που δεν θα είμαι πρωθυπουργός να είμαι υπόλογος στον ελληνικό λαό που με εμπιστεύτηκε” ανέφερε τότε.

Παράλληλα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο σχεδιασμός των υποκλοπών ξεκίνησε νωρίτερα και συνδεόταν με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, απειλώντας με μποϊκοτάζ των αγώνων, οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει να επιτραπούν παρακολουθήσεις μέσω συστήματος νόμιμων συνακροάσεων από τον Δεκέμβριο του 2003.

Το αίτημα προς τους παρόχους από το κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, έγινε για δεύτερη φορά το καλοκαίρι του 2004 και ενώ είχε αλλάξει η κυβέρνηση και τότε φέρεται να εγκαταστάθηκε το συστημα που σκοπός του ήταν να παρακολουθεί τρομοκράτες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, χρησιμοποιήθηκαν για να παρακολουθήσουν τα τηλέφωνα του πρωθυπουργου, υπουργών, αξιωματικών της αστυνομίας και του διοικητή της ΕΥΠ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε