Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Πρωθυπουργοί και υπουργοί στις λίστες δώρων της Siemens

Πρωθυπουργοί και υπουργοί στις λίστες δώρων της Siemens

Στα χέρια της Εξεταστικής έφθασε η λίστα Χριστοφοράκου με τα δώρα δημοσίων σχέσεων που έστελνε κατά καιρούς σε πολιτικά και μη πρόσωπα.

Σε αυτή τη λίστα με τα δώρα των δημοσίων σχέσεων της εταιρείας Siemens βρίσκονται όλοι οι τελευταίοι πρωθυπουργοί της χώρας, οι περισσότεροι υπουργοί των τελευταίων ετών και σχεδόν όλοι οι πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων. 

Τα δώρα αυτά είναι μία συνήθης τακτική των μεγάλων εταιρειών στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων και η ύπαρξη όλων αυτών των ονομάτων σίγουρα δεν αποτελεί αδίκημα. Αντίθετα, η λίστα αυτή ουσιαστικά δεν αποδεικνύει τίποτα και αποτελεί στάχτη στα μάτια, καθώς ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τον οποιονδήποτε γιατί παρέλαβε ένα δώρο δημοσίων σχέσεων από μία εταιρεία. 

Στη λίστα πάντως αυτή φαίνεται πως έπαιρναν ακριβά δώρα, τα οποία είναι μεταξύ άλλων ακριβές ανθοσυνθέσεις, σαμπάνιες, πανάκριβα στυλό, φουλάρια γνωστού οίκου μόδας, ακόμα και παιδικά είδη.

Εν τω μεταξύ, στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής αναμένεται να μπουν και τα κομματικά ταμεία, προκειμένου να ερευνηθεί η πιθανή εισροή «μαύρου» χρήματος από τη Siemens. Την πρόταση διατύπωσε στην Εξεταστική ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος – και δεν έφερε αντίρρηση κανένα μέλος – ζητώντας συγκεκριμένα τον έλεγχο σε βάθος 15ετίας, όλων των προσώπων που διετέλεσαν ταμίες των κομμάτων τους. 

Στο μεταξύ, ερωτηματικά προκαλεί η πρόσκληση που έλαβε η Κατερίνα Τσακάλου, από τη μητρική Siemens, να μεταβεί στη Γερμανία. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε από την Επιτροπή να επικοινωνήσει με τη Siemens στην Ελλάδα και τη Γερμανία, προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν καλείται για… «να βάλει φερμουάρ» ή για να της υποδειχτεί να συνεργαστεί περαιτέρω με την Εξεταστική Επιτροπή. 

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αίσθηση προκάλεσε η κόντρα των «γαλάζιων» μελών, Πάνου Καμμένου και Κώστα Τζαβάρα. Ο πρώτος, ο οποίος χθες απουσίαζε από τις εργασίες της Επιτροπής, διαβάζοντας τα πρακτικά είδε πως ο συνάδελφος του μίλησε απαξιωτικά για… αυτούς που θα μεταβούν στη Γερμανία για να λάβουν τις καταθέσεις των στελεχών της Siemens, αφήνοντας υπόνοιες ότι δεν θα καταφέρουν να βγάλουν άκρη… 

Ο Καμμένος ζήτησε από τον κ. Τζαβάρα να ανακαλέσει και να αποσύρει από τα πρακτικά όσα είπε, κατηγορώντας τον ευθέως ότι λαμβάνει την παρατήρηση του ως ειρωνεία. Μάλιστα του πρότεινε να τον αντικαταστήσει και να πάει ο ίδιος, αν θέλει στο Μόναζο, εκπροσωπώντας τη Ν.Δ.. Πάντως ο τελευταίος μίλησε για παρεξήγηση κι απέφυγε να… «ρίξει λάδι στη φωτιά»! 

Το θέμα του ΟΣΕ βρέθηκε και σήμερα στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής. 

Ο εισαγγελέας Ανδρέας Καραφλός, κατέθεσε πως δεν προέκυψε καμία ζημιά στον ΟΣΕ, κατόπιν έρευνας που έκανε, από τη σύμβαση του Οργανισμού με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για την υπόθεση της μίσθωσης 8 ντηζελομηχανών το 2006.
Το κατώφλι της Εξεταστικής πέρασε και ο ανακριτής Νίκος Ορνεράκης, στον οποίο κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα η Κατερίνα Τσακάλου. Ο ανακριτής ήταν… «σφίγγα» επικαλούμενος το απόρρητο της κατάθεσης. Όσον αφορά στο θέμα τροχαίου υλικού στον ΟΣΕ που ερευνά, δήλωσε πως μέχρι τις 15 Ιουλίου θα καταλήξει σε πόρισμα και έχει διαπιστώσει ήδη αξιόποινες πράξεις. 

Αύριο στην Εξεταστική θα καταθέσει ο πρώην Διευθυντής του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Γιαννακός. 

Διαβάστε επίσης:
Απαγόραυση εξόδου από τη χώρα για τον κουμπάρο του Τάσου Μαντέλη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε