Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Προϋπολογισμός – Μητσοτάκης: Εκλογές τώρα! – Θα πάρετε πίσω το βοήθημα [vid]

Προϋπολογισμός – Μητσοτάκης: Εκλογές τώρα! – Θα πάρετε πίσω το βοήθημα [vid]

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο λίγο χρόνο.

Καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα

“Πριν από δύο χρόνια στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 ο κ. Τσίπρας ζητούσε να φύγει η τότε κυβέρνηση. Με τη σύμπραξη της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ έστειλε τη χώρα σε εκλογές και σε μια μεγάλη περιπέτεια. Ήρθε η ώρα να κάνουμε τον απολογισμό της θητείας.  Η οπισθοχώρηση της χώρας, δεν έχει προηγούμενο. Καμία εκλεγμένη κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τάξανε τα πάντα στους πάντες και κόντεψαν να τινάξουν τη χώρα στον αέρα. Πήραν μια οικονομία σε ανάπτυξη και την επέστρεψαν στην ύφεση. Αν όλα πάνε καλά το 2017 θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 2014. Κι αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Γιατί να αισιοδοξούμε. Τι πήγε καλά ως τώρα; Οι αριθμοί δε λένε ψέμματα και τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Το 2014 είχαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν έλεγαν ότι το 2015 θα είχαμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και αντ’ αυτού κυλήσαμε στην ύφεση. Το 2014 είχαμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικα. Μειώθηκε ΦΠΑ στην εστίαση, ειδικός φόρος κατανάλωσης και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Το 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου είχαν μειωθεί κατά 6 δις. Το 2014 η χώρα είχε τραπεζικό σύστημα λειτουργικό. Σήμερα η αξία τους έχει εκμηδενιστεί. Τα Capital Controls είναι ακόμα εδώ και η ανταγωνιστικότητα, οπισθοχωρεί. Επί δικών σας ημερών πέσαμε και τρεις θέσεις στη σχετική λίστα. Στην ανεργία, έχουμε για πρώτη φορά μια μεγάλη ανακοπή στην αγορά εργασίας. Ευέλικτες μορφές υπερτερούν”.

“Το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους”

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης τόνισε: «Δεν έχετε κανένα σχέδιο, το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους, 2,6 δισ. νέους φόρους που κατά τον υπουργό σας δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι περισσότεροι είναι έμμεσοι, που εσείς λέγατε ότι είναι άδικοι. Οι φόροι αυτοί δεν έχουν αντίκρισμα αφού οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και παίρνουν τις υπηρεσίες Υγείας του κ. Πολάκη και της Παιδείας του κ. Φίλη”

“Είστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί την επόμενη για τις δικές σας παραλείψεις”

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι: “τα κόκκινα δάνεια οικογενειών και επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται. Τα ταμεία αιμορραγούν, η ΔΕΗ έχει σοβαρό ενδεχόμενο να καταρρεύσει πλήρως, οι αστικές συγκοινωνίες καταρρέουν. Το κόστος που αφήνει η θητεία σας κ. Τσίπρα είναι τεράστιο: 21 δις ευρώ χαμένος εθνικός πλούτος τα δύο χρόνια που κυβερνάτε. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες σας.

Υποσχεθήκατε ελπίδα και κρατάτε τη χώρα κολλημένη στο παρελθόν ναρκοθετώντας και το μέλλον της. Διχάζετε την κοινωνία και χρεώνετε την ανικανότητά σας στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Είστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορείτε την επόμενη κυβέρνηση για τις δικές σας παραλήψεις. Είστε κυβέρνηση με μηδενική αξιοπιστία, χωρίς σχέδιο που άγεστε και φέρεστε από τους δανειστές. Το κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού κλείνει οριστικά μαζί σας”. 

“Τους δίνετε ένα βοήθημα που θα το πάρετε πίσω”

Μίλησε για τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και θύμισε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού το 2014 με αφορμή το τότε κοινωνικό μέρισμα του Αντώνη Σαμαρά: “Θεωρούμε πράξη ντροπής και ταπείνωσης του κάθε πολίτη, αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος ξεπεσμός οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, πώς πετά το ξεροκόμματο στους Έλληνες πολίτες επιχειρώντας να τους αφαιρέσει την αξιοπρέπειά τους». Σημείωσε, επίσης, πως «αφού κόψατε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις και αυξήσατε τους φόρους, τους δίνετε ένα βοήθημα που θα το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά”.

“Πάτε για το 4ο μνημόνιο”

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι απέτυχε στους δύο βασικούς στόχους που είχε θέσει, την κατάργηση της λιτότητας και τη μείωση του χρέους. Όταν χτίσατε το αφήγημά σας. Το τέλος στη λιτότητα και τη διαγραφή του χρέους. Αποτύχατε και στα δύο. Στη λιτότητα ξεπεράσατε κάθε πρόβλεψη. Πήρατε τόσα μέτρα που εξαντλήσατε τα νοικοκυριά και εξοντώσατε την οικονομία. Το κείμενο του Eurogroup έχει την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου.

Αποδέχεται δημοσιονομικό κενό για το 2018 που πρέπει να καλυφθεί με μέτρα λιτότητας. 2. Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί. 3. Ο κόφτης παραμένει.  Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι για πόσα χρόνια θα μας δεσμεύουν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όμως η λιτότητα είναι δεδομένη. Με ένα νόμο και ένα άρθρο θα καταργούσατε τη λιτότητα. Ναρκοθετήσατε την ίδια τη χώρα. Έχετε ήδη υπογράψει το 3ο Μνημόνιο, το συμπληρωματικό και πάτε για το 4ο. 

“Είστε κ. Τσίπρα ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας”

Για τη μείωση του χρέους είπε ότι είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να βγει η χώρα από την κρίση. “Τι πετύχατε: δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται το χρέος τα πρώτα χρόνια, αλλά μετά το 2040 με κόστος υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πανηγυρίζετε για μία ρύθμιση που έχει βραχυπρόθεσμο κόστος και έχει οφέλη 45 χρόνια μετά. Το “Τσοβόλα δώστα όλα” το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για τη χώρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα ανακάμψετε, πλανάσθε, κι άλλοι έταξαν παροχές στο παρελθόν και δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα. Είσαστε, κ. Τσίπρα, ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Θέλετε να αποδράσετε από την εξουσία”

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “νέοι συνταξιούχοι περιμένουν ως και τρία χρόνια για τη σύνταξη. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δεν έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως, το κοινωνικό κράτος παραπαίει και τα επιδόματα ανεργίας καλύπτουν πολύ μικρό ποσοστό των ανέργων. Το κάνετε πριν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του πλεονάσματος και πριν κλείσει η αξιολόγηση. Υπονομεύεται την αξιοπιστία της χώρας και θυσιάζεται τις προσπάθειες του λαού για ένα πυροτέχνημα. Ο ορισμός του δημαγωγού είναι αυτός που προτιμά να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος. Εκτός αν θέλετε να αποδράσετε από την εξουσία και να δημιουργήσετε τεχνητή αντιπαράθεση με τους δανειστές.

“Η ανάκαμψη φέτος οφείλεται στις επενδύσεις που πολεμούσατε”

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε επενδυτικό Ελ Ντοράντο, αλλά η κυβέρνησή σας της τορπιλίζει. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν γίνει ανέκδοτο. Να θυμίσω τα αποτελέσματά σας στις ιδιωτικοποιήσεις. Αν υπάρχει μια ελπίδα για μικρή ανάκαμψη φέτος, θα οφείλεται σε όλες τις επενδύσεις που κάποτε πολεμούσατε (αεροδρόμια, cosco) που εμείς ψηφίζαμε, όταν καταψηφίζατε. Όλα αυτά τα πολεμήσατε αλλά ηττηθήκατε. Και ευτυχώς η ιδεολογική σας ήττα, μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα”.

“Οραματίζεται ένα κράτος – καταφύγιο για τους κομματικούς σας φίλους”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάφερε ότι: οι στόχοι που πρέπει να θέσουμε είναι φιλόδοξοι. Πρέπει να θέσουμε στόχο την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 4%. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε, εισηγούμαστε διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με μειωμένους φόρους.   

“Η ΝΔ θα ενώσει όλους τους Έλληνες”

Ο ίδιος εξήγησε ότι η χώρα χρειάζεται “μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας, που θα προωθούν ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Που θα επιβάλλουν αξιοκρατία και αξιολόγηση, διαφάνεια, λογοδοσία. Και θα επιτρέπουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.Εμείς δεν πάμε στην Ευρώπη ως εκβιαστές, ούτε ως μαύρο πρόβατο. Αρκετά με όσους μικραίνουν την Ελλάδα και προσβάλλουν την ιστορία μας. 

Οι αλλαγές υπερβαίνουν τον ορίζοντα μιας τεχνοκρατικής διαχείρισης. Στηρίζονται πάνω απ’ όλα σε μια συμφωνία αλήθειας σε ένα καινούριο “κοινωνικό συμβόλαιο”. Απολύτως αναγκαία για δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να νικήσουμε αντιλήψεις του χθες, να νικήσουμε την απογοήτευση και την παραίτηση που προκάλεσε αυτή η κυβέρνηση. Οι Έλληνες δεν φοβούνται τη δουλειά και τις θυσίες. Ενοχλεί να μην πιάνουν κόπο οι θυσίες. 

Έπρεπε να πάθουμε για να μάθουμε, αλλά δεν υπάρχει λόγος να πάθουμε περισσότερο. Η κοινωνία απαιτεί ρεαλισμό. Το ψέμα έφερε την απελπισία, η αλήθεια φέρνει ελπίδα. Η ΝΔ θα ενώσει όλους τους Έλληνες και η σημερινή κυβέρνηση θα είναι η τελευταία που θα ανεμίζει κουρελιασμένες σημαίες του παρελθόντος. 

“Εκλογές το συντομότερο”

Εκλογές το συντομότερο για να επέλθει πολιτική αλλαγή, ζήτησε στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέφερε χαρακτηριστικά: η πολιτική αλλαγή που ζητάμε δεν αφορά μόνο την ανάληψη της εξουσίας. Είναι η ρήξη με το τραυματικό παρελθόν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνεται στο 10% της κοινωνίας. Σε αυτούς που έχουν κάποιο προσωπικό όφελος από την κυβέρνηση. Στους υπόλοιπους δεν λέτε τίποτα. Δεν μπορείτε να τους κατανοήσετε. Ανθρώπους που έχουν παλέψει να κρατήσουν εργαζόμενους όταν οι πελάτες εξαφανίζονται. Μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Είναι ένας άλλος κόσμος που δεν επικοινωνείτε. Δεν μπορείτε να κατανοήσετε και να εκφράσετε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που χάνουν το 75% του εισοδήματός τους. Και δεν μπορείτε να πείτε τίποτα στο 1,2 εκ ανέργων.

Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία για την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση. Χρειαζόμαστε συσπείρωση δυνάμεων δημιουργίας. Αυτές τις δυνάμεις της δημοκρατίας, της ευρωπαϊκής προοπτικής συγκροτούν κοινωνική πλειοψηφία ικανή να ανατάξει την Ελλάδα, για να εκφράσουμε τις ελπίδες των πολλών. Η ώρα που θα αναλάβουμε είναι κοντά. Να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών. Γιατί βιαζόμαστε”.

Επικαλέστηκε τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη “το χρέος του καθενός να σώζει και να σώζεται και να αντικρίζει το αγέλαστο πρόσωπο της μεγάλης θεάς της ευθύνης”, και πρόσθεσε: “οι δυσκολίες που αναλαμβάνουμε είναι τεράστιες. Δεν φοβόμαστε την ευθύνη. Δεν φοβάμαι τις μεγάλες αποφάσεις. Με πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας, σας κοιτάζω και σας λέω: Η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα. Δώστε την δυνατότητα στους Έλληνες να αποφασίσουν. Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο, είναι η μόνη λύση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε