Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Προϋπολογισμός – Τσίπρας: Όχι σε νέα μέτρα – Δεν υποχωρούμε στα εργασιακά [vid]

Προϋπολογισμός – Τσίπρας: Όχι σε νέα μέτρα – Δεν υποχωρούμε στα εργασιακά [vid]

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκλογές θα γίνουν το 2019 ενώ ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, με μία παροιμία. Ο ίδιος χαρακτήρισε ότι το 2017 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την έξοδο της χώρας από την κρίση ενώ τόνισε ότι δεν θα πάρουν νέα μέτρα.

«Θα εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας την τετραετία, πάρτε το απόφαση εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2019 και θα είναι μαζί για τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Φθινόπωρο του 2019.»

Με αυτό τον τρόπο ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας «έκαψε» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που νωρίτερα ζήτησε για ακόμη μία φορά εκλογές.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προβλέπει «συνεχώς εκλογές ως νοστράδαμος όπως και ότι έρχεται η καταστροφή για την χώρα… χωρίς όμως αυτό να γίνεται» και τον προειδοποίησε ότι «εάν συνεχίσετε έτσι κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός».

Ο Πρωθυπουργός φρόντισε με την έναρξη της ομιλίας του, να αποδομήσει την «καταστροφολογία» του προέδρου της ΝΔ θυμίζοντας τον «μύθος του βοσκού με τον  λύκο». Λέτε συνεχώς και σπέρνετε τον πανικό ότι «έρχεται ο “κόφτης” αλλά ήρθε ο “δότης”» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες για την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και τους νησιώτες του Αιγαίου που έχουν  πληγεί από το βάρος του προσφυγικού».

“Μας επικρίνετε”, είπε, “γιατί δίνουμε αυτή την βοήθεια ενώ ξέρετε ότι σε διαφορετική περίπτωση τα χρήματα αυτά θα χανόντουσαν”. “Οι παροχές αυτές”, υπογράμμισε, πως “είναι οριζόντιες όχι στοχευμένες για εκλογικά οφέλη” και ρώτησε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη “αν διαφωνείτε με την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ, πείτε το να το ακούσουν οι νησιώτες.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “με πικρίες, με απογοητεύσεις η πλειοψηφία του λαού συμμερίζεται το όραμα μας. Στο τέλος της δύσκολης πορείας θα καταφέρουμε να δικαιώσουμε τους πόθους και τις θυσίες, της μεγάλης πλειοψηφίας για την οποία αγωνιζόμαστε. Το 2017 θα είναι έτος ορόσημο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Με ανοιχτή την καρδιά υπερψηφίστε τον για να προχωρήσουμε μαζί στην επόμενη μέρα”. 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το «PSI, ήταν καταστροφικό» και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ που στην ομιλία του νωρίτερα είχε μιλήσει για οφέλη «να μην ταυτίζεστε με αυτούς που το έκαναν (εννοώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ήθελε να πάρει τον λόγο την ώρα των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών)”.

Ο κ.  Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «από όσα άκουσα από τον κ.  Μητσοτάκη βλέπω ότι  αποτυγχάνει να συγχρονιστεί με τις ιστορικές αλλαγές που έχει  ανάγκη ο τόπος και δεν  έχει να  κάνει καμία θετική πρόταση. Αντιπροτάσεις δεν ακούσαμε,  αλλά ούτε και θετικές προτάσεις ακούσαμε. Μόνο αντιπολιτευτικές κορώνες ακούσαμε που είναι εξαιρετικά τετριμμένες.

Ο λαός δεν  ξεχνά όμως τι είσαστε και τι κάνατε. Και πώς να  σας πάρει σοβαρά όταν διαμαρτύρεστε για  αυτά που εσείς κάνατε. Κυβερνούσατε επί 40 χρόνια και τώρα μας κουνάτε το δάκτυλο,  μας λέτε άχρηστους γιατί δεν συμμαζέψαμε μέσα σε  ενάμιση χρόνο όσα εσείς κάνετε επί δεκαετίες. Χρεώσατε την χώρα,  καταστρέψατε τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και χρεώσατε μέχρι και τα δισέγγονα μας…

Όταν κυβερνούσατε  μας λέγατε ότι το χρέος είναι βιώσιμο Και εμείς που παίρνουμε ουσιαστική  απομείωση χωρίς επιπλέον βάρη μας λέτε σιγά το δύσκολο,  «ευκολάκι» ήταν και αυτονόητο. Αλήθεια, εσείς γιατί δεν το πετύχατε; Αλλά εσείς ούτε καν το διεκδικήσατε; Αλλά ξέρετε δεν είναι μόνο θράσος άλλα  και μιζέρια αυτή που εκπέμπετε… Δεν τολμάτε να αναγνωρίσετε ούτε κάποιες αυταπόδεικτες επιτυχίες, όπως το κλείδωμα του επιτοκίου».

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις είπε  πως «έχουμε εμπειρία πλέον από  διαπραγματεύσεις γι’ αυτό δεν ανησυχούμε οι θυσίες,  οι προσπάθειες και οι θέσεις μας αναγνωρίζονται” και δήλωσε ότι και “η αξιολόγηση θα κλείσει και οι υπόλοιποι στόχοι θα επιτευχθούν.  Πάμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σαφείς θέσεις και χωρίς τακτικισμούς. Θα ολοκληρώσουμε τη συμφωνία, αλλά δεν θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας και δεν θα πάρουμε μέτρα στην αγορά εργασίας που είναι εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου.

“Για την κυβέρνηση το ζήτημα αυτό είναι καθαρό. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων έξω από το ευρωπαϊκό μοντέλο. Σε αυτή τη θέση η πλειοψηφία των εταίρων και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι μαζί μας, γιατί δεσμεύονται από το κεκτημένο. 

Το ΔΝΤ δεν συγκινείται ιδιαίτερα. Η ΕΕ και οι θεσμοί της οφείλουν να βάλουν τα σαφή όρια και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν. Και το ΔΝΤ να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του. Να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη. Το ίδιο οφείλει να κάνει και η ΝΔ”.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Υψηλούς τόνους, για να στείλει τα μηνύματά του προς όλες τις πλευρές χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Τις επόμενες ημέρες”, είπε, ‘θα υπάρξουν κρίσιμες διαπραγματεύσεις όχι για την  οικονομία αλλά για το κρίσιμο θέμα του Κυπριακού ζητήματος, καθώς έχουμε εντατικοποίηση των συνομιλιών για το Κυπριακό”.

Εξέφρασε την συμπαράστασή του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.  Αναστασιάδη αλλά και την ενθάρρυνσή του στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς Μουσταφά Ακιντσί για την θετική του στάση και σημείωσε πως “οι γείτονές μας στην Τουρκία θα πρέπει να καταλάβουν ότι η στάση τους δεν βοηθάει στην επίλυση του  Κυπριακού αλλά ούτε και την ίδια την Τουρκία”.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή χώρα που θα φοβηθεί ούτε θα αντιδράσει σπασμωδικά στις τουρκικές προκλήσεις» και υπογράμμισε πως «υποστηρίζουμε τη θετική ατζέντα. Είμαστε οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της θετικής ατζέντας, τείνουμε το χέρι βοηθείας αλλά δεν θα κάνουμε πίσω από θέμα αρχών, το Κυπριακό. δεν είναι ελληνοτουρκικό θέμα αλλά διεθνές.  Εάν θέλουμε βιώσιμη λύση, η λύση αυτή δεν μπορεί να προβλέπει αναχρονιστικές θέσεις ούτε μόνιμα στρατεύματα στο νησί».

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εθνική συνεννόηση ως εθνική γραμμή ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων στις συνομιλίες και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα να υπάρξει συνεννόηση και να διαμορφώσουμε την εθνική γραμμή» Και απευθυνόμενος και στην Άγκυρα είπε πως θα πρέπει «να  χαμηλώσουν οι τόνοι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η Κατοχή στην Κύπρο και μόνο  έτσι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή για μια δίκαιη λύση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε