Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Προϋπολογισμός ανάπτυξης μετά…νέων φόρων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με κεντρικό στόχο τη διασφάλιση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το Προσχέδιο προβλέπει ύφεση 0,3% φέτος, ανάκαμψη 2,7% το 2017, ωστόσο στο μέτωπο των φόρων εκτιμάται ότι θα βεβαιωθούν φόροι το 2017 κοντά στα 55 δισ. ευρώ με πρόσθετες επιβαρύνσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους στα 2,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, με την κοινωνία βάση των δημοσκοπήσεων να είναι στα κάγκελα για την ασκούμενη πολιτική, ιδίως στο μέτωπο της φορολογίας ευελπιστεί να εξοικονομήσει

– 1,4 δισ. ευρώ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση,

– 1,4 δισ. από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων και

– 1,5 δισ. από αυξήσεις που επιβλήθηκαν στους έμμεσους φόρους.

Οι αλλαγές

– Έτσι από την αρχή του επόμενου έτους με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία αναμένεται να εφαρμοστεί η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.545 ευρώ στα 8.636 έως και τα 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους

– Προβλέπεται επίσης κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, καθώς καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ

– Αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης.

– Αυξάνεται ο ΕΦΚ που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

– Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιβολή φόρου με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

– Επίσης από την 1η Ιουλίου 2017 επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.

– Αυξάνεται επίσης ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000.

– Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% για το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή τις δηλώσεις του 2017, από 75% που ήταν για το φορολογικό έτος 2015, δηλαδή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

– Οι ασφαλιστικές εισφορές των Ομόρρυθμων Εταιρειών θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών της επιχείρησης. Για πρώτη φορά, ο υπολογισμός θα γίνει επί των κερδών του 2016.

– Αυξάνεται η φορολόγηση των μερισμάτων στο 15% από 10%.

Η κυβέρνηση παράλληλα τρέχει για την υλοποίηση και των τελευταίων προαπαιτούμενων (νομοσχέδιο ΥΠΑ) πριν από την αναχώρηση του οικονομικού επιτελείου για Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ, όπου θα τεθεί συνολικά το θέμα τόσο της πορείας του προγράμματος όσο και του χρέους.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε