Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Πυκνώνουν οι επαφές ΣΥΡΙΖΑ με διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ

Πυκνώνουν οι διεργασίες μεταξύ δυνάμεων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της πολιτικής συμμαχιών που έχει εγκαινιάσει από τις αρχές του φθινοπώρου ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κινητικότητα που αυξάνεται με ταχύτητα έχει στο επίκεντρό της την ανίχνευση δυνατοτήτων για μια ευρεία πολιτική και εκλογική συνεργασία. Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Κώστα Αθανασίου, τον Δημήτρη Βίτσα και τον Αλέκο Φλαμπουράρη και της Συντονιστικής Επιτροπής του “Νέου Αγωνιστή”, δυνάμεων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν διαφοροποιηθεί από το κυβερνών κόμμα λόγω του Μνημονίου, αποτελούμενη από τους Βασίλη Ασημακόπουλο, Νίνα Κασιμάτη και Γιάννη Χατζηαντωνίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα της συζήτησης ήταν “η κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης ενάντια στα λαϊκά στρώματα, η επικείμενη περαιτέρω απομείωση της κυριαρχίας της χώρας και το γενικότερο περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής όπως επιβάλλονται από το ΔΝΤ, τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ και την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου”.

Η αντιπροσωπεία του “Νέου Αγωνιστή” επεσήμανε τη δυνατότητα “της αυτόνομης συγκρότησης των σοσιαλιστών που δεν εκπροσωπούνται πλέον από το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ και προέβαλε την αναγκαιότητα μιας κυβέρνησης λαϊκής ενότητας που θα υλοποιήσει τα αιτήματα της εθνικής και κοινωνικής αντίστασης που αναπτύσσεται στη χώρα απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές”.

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο μεταξύ τους “καθώς και με τις άλλες αντιμνημονιακές – αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις για την κοινή δράση στα κοινωνικά και μαζικά κινήματα και την πολιτική υπεράσπιση των λαϊκών αγώνων”.

Συζητήθηκε επίσης “η ανάγκη συγκεκριμένου διαλόγου για τη διαμόρφωση ενός πλατιού αντιμνημονιακού – αντινεοφιλελεύθερου μετώπου, με σκοπό την πολιτική εκπροσώπηση των λαϊκών τάξεων και τη διατύπωση μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας”.

Σημειώνεται ότι αύριο το βράδυ στο Αγρίνιο ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, που διαγράφηκε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα χαιρετίσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγρίνιο, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί προφανώς το σημείο εκκίνησης μιας συνεργασίας που αναμένεται να επισημοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα, τον συντονιστή της Ε.Γ. Κώστα Αθανασίου και το μέλος της Γραμματείας Γιάννη Θεωνά με αντιπροσωπεία της “Κοινωνικής Αριστεράς”, αποτελούμενη από τους Αντώνη Κοτσακά, Γιώργο Ραυτόπουλο, Σπύρο Κώτσια και Γιάννη Γκόβα.

Θέμα του διαλόγου, ο οποίος αναπτύχθηκε σε κλίμα ειλικρίνειας και αμοιβαίας διάθεσης για συνεργασία, ήταν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και “η ανάγκη για τη δημιουργία ενός πλατιού αντιμνημονιακού μετώπου αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη επιδρομή που βρίσκεται σε εξέλιξη, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου”.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει συναντηθεί επίσης με την ανεξάρτητη βουλευτή Σοφία Σακοράφα, ενώ διατηρεί επαφές και με άλλα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να ευοδωθεί το πολιτικό του σχέδιο για έναν νέο Συνασπισμό εξουσίας που να εκτείνεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ μέχρι την ριζοσπαστική αριστερά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε