Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Πυρά Τζανακόπουλου σε Σόιμπλε: Εμείς υποχωρήσαμε, σειρά της Γερμανίας

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)

Όποια μέτρα ψηφιστούν, θετικά ή όχι, θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019 είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ποια μέτρα θα είναι αυτά. Παράλληλα, κάλεσε τη Γερμανία να «βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού» και να κάνει πίσω στην παράλογη απαίτηση για πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια.

Είτε είναι μέτρα ελάφρυνσης είτε επιβάρυνσης, θα μέτρα που θα προνομοθετηθούν θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια του briefing της Τρίτης (21.02.2017). Και επανέλαβε πως για κάθε ευρώ επιβάρυνσης, θα ψηφίζεται και ένα ευρώ ελάφρυνσης. Δεν διέψευσε τη μείωση του αφορολόγητου και είπε πως «η επί της αρχής συμφωνία ορίζει ότι θα συζητήσουμε το δημοσιονομικό μείγμα μετά το 2019», συμπληρώνοντας ότι οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια.

Μετά την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup με την οποία επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία «εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα», επεσήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πρόοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup με υποχωρήσεις απ’ όλες τις πλευρές και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τη Γερμανία να υποχωρήσει στο θέμα των πλεονάσματος. «Τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού», είπε, σημειώνοντας πως «αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία» και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Υπογράμμισε ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης μία συνολική συμφωνία ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο η συμφωνία του Eurogroup συνιστά το πλέον καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μάλιστα, τόνισε πως η κυβέρνηση περιμένει και τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ ζητούσε μέτρα λιτότητας 4,5 δισ., η συμφωνία είναι θετική και περιμένουμε από όλα τα κόμματα να την ψηφίσουν. Δεν περιμένουμε 180 ή 200 ψήφους αλλά λέμε το πολιτικώς αυτονόητο», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν επηρεάζεται από τις θετικές εξελίξεις και ότι επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της ίδιας της πραγματικότητας, συνεχίζοντας να επενδύει στην αποτυχία. Τόνισε πως όσο θα διαψεύδεται το καταστροφολογικό σενάριο της, τόσο θα αυξάνεται η στρατηγική αμηχανία της.

Όπως είπε, θα ήταν καλύτερα η ΝΔ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για γρήγορο και με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και πως μια τέτοια στάση θα ήταν περισσότερο θετική.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε