Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Πρόσωπο με πρόσωπο Τσίπρας – Στουρνάρας στο Μαξίμου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Να… καπνίσουν την πίπα της ειρήνης επιχειρούν Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Στουρνάρας
– Σε εξέλιξη το ραντεβού δύο ημέρες μετά την έφοδο οικονομικών εισαγγελέων στα γραφεία της συζύγου του κεντρικού Τραπεζίτη, Λίνας Νικολοπούλου
– Τίποτα δεν είναι δεδομένο για την έκβαση της συνάντησης
– Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στο πνεύμα της ανακοίνωσης του Μαξίμου για τη στάση της ΝΔ
– Πως σχετίζονται οι διαπραγματεύσεις και ο… προϊστάμενος του προέδρου της ΤτΕ, Μάριο Ντράγκι

Με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Κυβέρνησης – Τράπεζας της Ελλάδας με αφορμή την εισαγγελική έρευνα στην εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον διοικητή της ΤτΕ.

Οι ζυμώσεις

Το αν θα επιτευχθεί αυτή η αποκλιμάκωση δεν είναι δεδομένο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κινηθεί στο πνεύμα της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση της ΝΔ στο ζήτημα, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι “ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας” και παράλληλα ότι “…το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί (…τη ΝΔ), θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει“.

Να σημειωθεί ότι με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, εισαγγελείς πραγματοποίησαν έφοδο στο γραφείο της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλας Νικολοπούλου – Στουρνάρα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται με αφορμή καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι εισαγγελείς κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα, η οποία φέρεται να είχε λάβει διαφημιστικές δαπάνες από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μάλιστα αυτή ήταν η δεύτερη προκαταρκτική που διενεργούν οι εισαγγελείς διαφθοράς σχετικά με διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2015 είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελία διαφθοράς σε βάρος των μελών του ΔΣ και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η πρώτη επικοινωνία και ο παράγοντας Ντράγκι

Μετά την έφοδο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επικοινώνησε με δική του πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει και να εκφράσει την έντονη δυσφορία του και συμφώνησαν να συναντηθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας.

Σημειωτέον η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και η ένταση στις σχέσεις Κυβέρνησης-ΤτΕ δεν συμβάλλει στην θετική έκβασή της, την ώρα μάλιστα που ο προϊστάμενος του Γ. Στουρνάρα, επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει εκφραστεί με θετικά λόγια στο αίτημα της Ελλάδας περί πλεονασμάτων και χρέους.

Πάντως πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι συνδέουν το timing της έντασης και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Τράπεζας Αττικής, για την οποία κυβέρνηση και ΤτΕ μάχονται για τον έλεγχό της.

Α. Μαραθιάς

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε