Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Reuters: Έχουν ήδη «κλειδώσει» μέτρα 10,8 δισ. ευρώ

Reuters: Έχουν ήδη «κλειδώσει» μέτρα 10,8 δισ. ευρώ

Στο κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ πλησιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα που επικαλείται το Reuters.

Ο αξιωματούχος μίλησε για καλή πορεία των συζητήσεων, λέγοντας πως έχουν ήδη «κλειδώσει» μέτρα σε ύψος 10,8 δισ. ευρώ -χωρίς ωστόσο να διευκρίνιζει για ποιες περικοπές πρόκειται.
 
«Βρισκόμαστε σε καλή πορεία, έχουν ήδη βρεθεί μέτρα 10,8 δισ. ευρώ» δήλωσε την Παρασκευή στο πρακτορείο ο αξιωματούχος. Οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν τη Δευτέρα.
 
Ετοιμάζει τις βαλίτσες του ο Σαμαράς!
 
Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ευρωζώνης επιθυμεί να ανοίξει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μέχρι πρόσφατα αντιμετωπιζόταν με καχυποψία λόγω της αντιμνημονιακής ρητορικής του ως αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα η γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» των όρων στο πακέτο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν δύο συμπολιτευόμενοι βουλευτές στο Bloomberg.
 
Το μήνυμα που εκπέμπει και το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν αναζητεί σε Βερολίνο και Παρίσι την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του.
 
Πέραν των συζητήσεων για το ελληνικό ζήτημα, με την επίσκεψή του στην Καγκελαρία θα επιδιώξει να μπουν σε νέες βάσεις οι σχέσεις του με την Ανγκελα Μέρκελ, που κινήθηκαν την προηγούμενη διετία μεταξύ ψυχρότητας και καχυποψίας, ενώ στο Μέγαρο των Ηλυσίων είναι πρόδηλο ότι στόχος είναι να εγκαινιαστεί και ένας νέος κύκλος της διαχρονικής ελληνογαλλικής συμμαχίας μετά την σχεδόν ταυτόχρονη αλλαγή φρουράς τόσο στο Παρίσι όσο και στην Αθήνα.
 
Σαμαράς και Ολάντ, άλλωστε, είναι οι δύο νέοι ηγέτες στις συνόδους κορυφής της ΕΕ – ο επόμενος ίσως προκύψει από τις ολλανδικές εκλογές τον επόμενο μήνα.
 
Σύμφωνα με το “Έθνος” ο Πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τους κυβερνητικούς του εταίρους Βενιζέλο και Κουβέλη λίγο πριν από την αναχώρησή του για Βερολίνο και Παρίσι ζητώντας αραγές μέτωπο ώστε να μπορέσει να αναθερμάνει τις παλιές του γνωριμίες με πολιτικούς της κεντροδεξιάς που βρίσκονται πλέον στην εξουσία και να «χτίσει» νέες συμμαχίες .
 
Στο μεταξύ, στο Βερολίνο εξετάζουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων του μνημονίου στην Ελλάδα και επανέρχονται οι φήμες για νέο κούρεμα του χρέους.
 
Το πρακτορείο Blooomberg συνομίλησε με τον Κλάους-Πέτερ Βιλς των Χριστιανοδημοκρατών και τον Φρανκ Σέφλερ των Φιλελεύθερων. Και οι δύο βουλευτές έχουν καταψηφίσει μέτρα που έφερε η κυβέρνηση στο Μπούντεσταγκ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
Δεδομένης της αντίθεσης αρκετών στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, «η επίσημη γραμμή είναι σκληρή, αλλά παράλληλα η κυβέρνηση στέλει κάποιους να “δοκιμάσουν το νερό” για το πώς θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί αυτή η σκληρή γραμμή» υποστήριξε ο Βιλς.
 
«Βλέπουμε ήδη χαλάρωση στην περίπτωση της Ισπανίας, που πήρε το “πολυτελές πακέτο” διάσωσης αντί ενός πλήρους μνημονίου» ανέφερε από την πλευρά του ο Σέφλερ.
 
 
 
Στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και στις συνομιλίες του με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αναφέρεται και δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, «μαθήματα για τον Σαμαρά», είναι ο τίτλος άρθρου στη γερμανική έκδοση της εφημερίδας, που διακρίνει μάλιστα «κίνδυνο απόρριψης στο Βερολίνο».
Όπως γράφει το δημοσίευμα, η υποδοχή μπορεί να είναι εορταστική, ωστόσο η επίσκεψη δεν θα είναι ευχάριστη για τον Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί η Μέρκελ να τον υποδεχτεί με στρατιωτικές τιμές, ωστόσο το κλίμα στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν αναμένεται ψυχρό.
 
 
 
Πάντως ο πρωθυπουργός την Τετάρτη θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξιμού τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν αναμένεται να γίνει συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που συγκροτούν την κυβέρνηση.
 
Τέλος πριν την συνάντηση τους με τον Αντώνη Σαμαρά, Μέρκελ και Ολάντ θα έχουν την Πέμπτη 23 Αυγούστου συνάντηση στο Βερολίνο.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυστριακός ΥΠΕΞ: “Πρέπει να μπορούμε να διώχνουμε από την Ευρωζώνη όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους”

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη βοήθεια, δεν κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία

Όλα “παίζονται” για Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία

Είμαστε έτοιμοι για την εποχή εκτός ευρώ

Συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ λίγο πριν δουν τον Σαμαρά

Η Μέρκελ θα ακούσει τι έχει να πει ο Σαμαράς και… θα αποφασίσει – Δύο χρόνια ανάσα θα ζητήσει από “Μερκολάντ” ο πρωθυπουργός

 
 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε