Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ρήγας: Η επίμονη προσπάθεια από την πλευρά μας, έχει αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη

Ρήγας: Η επίμονη προσπάθεια από την πλευρά μας, έχει αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη

Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Eurogroup ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα», δεδομένου και τι είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και τι παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δεδομένου, όπως τόνισε, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, παρά τη δυσκολία τους, ήταν ό,τι καλύτερο γινόταν και έχουν μία λογική να μην πληγούν τα κοινωνικά στρώματα που είχαν πληγεί την προηγούμενη περίοδο.

Ειδικότερα, ο κ, Ρήγας υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης για το χρέος, αλλά και της εκταμίευσης των δόσεων 10,3 δισ. στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας: «Στο δικό μας χέρι είναι από εδώ και πέρα να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας, πρωτοβουλίες, δηλαδή, που θα αφορούν την παράλληλη προγραμματική μας λογική το επόμενο διάστημα». Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν πανηγυρίζουμε» και τόνισε ότι «αυτή η επίμονη προσπάθεια που έχει γίνει από την πλευρά μας, έχει αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη».
 
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΙΖΑ ανέφερε ότι αυτά που συμφωνήθηκαν πολλοί δεν θα φαντάζονταν ότι μπορούσαν να επιτευχθούν πριν από μερικούς μήνες και πρόσθεσε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί «έχουν τη δυσκολία τους, αλλά πιστεύω ότι ήταν ό,τι καλύτερο γινόταν και μία λογική να μην πληγούν τα κοινωνικά στρώματα που είχαν πληγεί την προηγούμενη περίοδο». «Ξέρουμε πολύ καλά τι είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τι παραλάβαμε και πως έλεγαν “ναι” σε όλα. Μετά τη δύσκολη συμφωνία που κάναμε, τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει έχουν τη δυσκολία τους, αλλά πιστεύω ότι ήταν ό,τι καλύτερο γινόταν και με μία λογική να μην πληγούν τα κοινωνικά στρώματα τα οποία είχαν πληγεί την προηγούμενη περίοδο», είπε χαρακτηριστικά. «Να υπάρξει, δηλαδή, μία προσπάθεια διασποράς των βαρών σε εκείνους που μπορούν να συνεισφέρουν» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι αυξάνοντας το ΑΕΠ θα υπάρξουν και οι δυνατότητες ελαφρύνσεων, είτε από τους φόρους, είτε στο εισόδημα των εργαζομένων.
 
Αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία από το χθεσινό Eurogroup, ο κ. Ρήγας υπογράμμισε πως το κύριο είναι ότι «τελείωσε η αξιολόγηση, άρα, έχουμε για το επόμενο διάστημα την εκταμίευση των δόσεων 10,3 δισ. στην ελληνική οικονομία» και πρόσθεσε: «Στο δικό μας χέρι είναι από εδώ και πέρα να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας. Πρωτοβουλίες, δηλαδή, που θα αφορούν την παράλληλη προγραμματική μας λογική το επόμενο διάστημα». Όπως τόνισε, πέρα από τα οικονομικά είναι και το ζήτημα της επιτροπείας, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να επανέλθει η Δημοκρατία και στην Ευρώπη και στις χώρες, ώστε να μπορούν οι κυβερνήσεις από μόνες τους να επιλέγουν το πώς θα διαμορφώνουν την πολιτική τους» και πρόσθεσε ότι «αυτό θα επιτευχθεί βήμα-βήμα». «Η Ευρώπη και πολλές πολιτικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν πού είχαν οδηγηθεί τα πράγματα όλη την προηγούμενη περίοδο» υποστήριξε για να συμπληρώσει ότι «σε αυτήν τη μεταβολή καθοριστικό ρόλο παίζουν οι καθημερινές μάχες που δίνουν οι ίδιες οι κοινωνίες».
 
Ως προς το ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί οδικός χάρτης με συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μείωση των επιτοκίων, επιστροφή 20 δισ. από τον μηχανισμό σταθερότητας και αποδέσμευση της Ελλάδας από συγκεκριμένα πλεονάσματα μετά το 2015. Όπως τόνισε, «το σημαντικότερο όλων είναι ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και φαίνεται από δηλώσεις όλων των πλευρών».

Σχετικά με την κ. Κατριβάνου, ανέφερε ότι «με την πράξη της να επιστρέψει στο κόμμα την έδρα της, τιμά το ηθικό πλαίσιο της Αριστεράς». «Δεν συμφωνούμε με την επιλογή της καταψήφισης, διότι όλα αυτά ήταν γνωστά με τη συμφωνία του Αυγούστου πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.

Τέλος, για τον ρόλο του κόμματος σε σχέση με την κυβέρνηση και για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όλη αυτήν τη περίοδο το κόμμα προσπάθησε να ανασυγκροτηθεί μετά τη δύσκολη φάση την οποία περάσαμε». «Διαμόρφωσε και παρενέβη πολλές φορές», υποστήριξε, «σε διάφορα ζητήματα με τη λογική της στήριξης, αλλά και της διόρθωσης». «Επίσης προσπαθεί και κάνει ό,τι είναι δυνατόν να διατηρεί τη σχέση του με την κοινωνία» τόνισε. «Για το συνέδριο είμαστε έτοιμοι στο επίπεδο των θέσεων» σημείωσε επεσήμανε ότι «η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσουν τον οδικό χάρτη τις επόμενες ημέρες». «Θέλουμε ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία, ώστε να συζητήσουμε με τα μέλη του κόμματος αλλά και με την κοινωνία τα δύσκολα που περάσαμε όλη αυτήν την περίοδο και να διαμορφώσουμε το σχέδιο και την στρατηγική της επόμενης περιόδου», κατέληξε ο κ. Ρήγας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε