Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ρουπακιώτης: “Οι δανειστές μας έχουν πιάσει από το λαιμό”

Ρουπακιώτης: “Οι δανειστές μας έχουν πιάσει από το λαιμό”

«Είναι ημέρα αναστοχασμού και ανάδειξης της συνευθύνης, σε μια εποχή που η κοινωνία μαστίζεται από μια δεινή οικονομική κρίση. Έφταιξαν αυτοί που έφταιξαν. Ολιγώρησαν εκείνοι που ολιγώρησαν. Τώρα οι δανειστές, μάς έπιασαν από το λαιμό. Ασφυκτιούμε. Και μας συμπεριφέρονται ως κάποιους κατοίκους του Νότου».

Αυτά επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Παλαιά Βουλή επ’ ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του δικαστικού σώματος.

Ο κ. Ρουπακιώτης απευθυνόμενος στους δικαστές επισήμανε:

«Η κοινωνία είναι γονατισμένη και εμείς οφείλουμε να της δώσουμε ανάσα. Είναι οργισμένη. Οφείλουμε να δώσουμε απάντηση στην οργή της. Η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς και το δικαστικό σύστημα, όσο θα έπρεπε. Οφείλουμε να της δώσουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της στο δικαστικό σύστημα. Αν συνεχίσουμε έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι το εύρος της αμφισβήτησης, που ήδη καταγράφεται ως επιλογή ενάντια στους θεσμούς, θα μεγαλώσει. Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις. Και το δικαστικό σύστημα είναι μέρος της κρίσης, αφενός διότι βαρύνεται με την παθογένεια οργάνων της λειτουργίας του κράτους, αφετέρου διότι δεν στάθηκε σε επίπεδο υψηλής ευθύνης σε κρίσιμες στιγμές, όσο θα έπρεπε».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε ειδικά τους δικαστικούς λειτουργούς να «ανασκουμπωθούν» και να «αυτοθυσιαστούν».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουπακιώτης απευθυνόμενος και πάλι στο δικαστικό σώμα, υπογράμμισε:

«Σε αυτές τις συνθήκες, ειλικρινά σας το λέω, σας ζηλεύω που είστε δικαστές. Γιατί ο λαός υποφέρει. Οι εργαζόμενοι, οι νεόπτωχοι, αναμφισβήτητα με τους αγώνες τους θα κατακτήσουν αυτό που πρέπει να κατακτήσουν. Μόνο που οι θεσμοί και το δικαστικό σύστημα οφείλει να ανταποκριθεί προς όλες τις απαιτήσεις. Να ανταποκριθεί στον άνεργο που καταθέτει αγωγή, τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον χαμηλόμισθο, τον νεόπτωχο επαγγελματία. Γι’ αυτό, συμμεριζόμενος το παράπονό σας, όλοι καλούμαστε να ανασκουμπωθούμε, να αυτοθυσιαστούμε. Επαναλαμβάνω να αυτοθυσιαστούμε, αυτό απαιτεί η κοινωνία».

Και συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Δηλώνω γήινος. Γνωρίζω από χρέη, από δόσεις στην Εφορία, από υποχρεώσεις, από δάνεια, από σπουδές παιδιών. Μόνο που σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να αναδειχθεί ο δικαιοδοτικός θεσμός στο ύψος -που το Σύνταγμα τον έχει κατατάξει- μα και η κοινωνία αναμένει να δικαιωθεί».

Ο κ. Ρουπακιώτης έκλεισε την ομιλία του με την προτροπή του Αποστόλου Παύλου προς Θεσσαλονικείς: «Παρακαλούμεν δε υμάς, αδελφοί, νουθετείτε τους ατάκτους, παραμυθείσθε τους ολιγοψύχους, αντέχεσθε των ασθενών», δηλαδή, είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στους δικαστές, στηρίξτε τους αδύνατους, «μακροθυμείτε προς πάντας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου τόνισε ότι η ημέρα δεν προσφέρεται για άλλα πράγματα (οικονομική κρίση, μείωση αποδοχών δικαστών κ.λπ.), αλλά δεν μπορεί να μην αναφέρει ότι «αφού έφτασαν ακόμη και οι δικαστές να προβαίνουν σε κινητοποιήσεις, θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα ανήσυχη και να μεταφέρει τις ανησυχίες αυτές προς τους Ευρωπαίους μαζί με τους οποίους αποφασίζουν για τα μέτρα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε