Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρουσόπουλος: “Δεν έμπλεξα ποτέ την πολιτική με την θρησκεία”

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Μετά τα αλληλοκαρφώματα υπουργών του Κ.Καραμανλή γιά το Βατοπέδι, σειρά…

πήρε σήμερα ο πρώην υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πετάει για ακόμα μια φορά το μπαλάκι στους συναδέλφους του υπουργούς, καταθέτοντας οτι δεν έχει καμία σχέση με τις ανταλλαγές αλλά μόνο εκείνοι που έβαλαν την υπογραφή τους.

Συνοπτικά, κατέθεσε ότι…:

– «Μεγάλωσα σε βαθειά θρησκευόμενο περιβάλλον, αλλά δεν ενέπλεξα ποτέ τον θεσμικό μου ρόλο με την θρησκεία»

 

-Δεν έπαιξα συντονιστικό ρόλο. Δεν είδα και δεν ήξερα κανέναν από ΚΕΔ, Νομικό Συμβούλιο Κράτους κλπ. «Πώς να συντονίσω με το Αγ. Πνεύμα…;»

 

-«Το ότι είμαι αναρμόδιος δεν το λέω τώρα. Το έλεγα πάντοτε κι αυτό φαίνεται από πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μαχητής» της Ξάνθης που στις 10 Σεπτεμβρίου του 2004, δηλαδή 10 ημέρες μετά την επίσκεψη των φορέων της Ξάνθης στο γραφείο μου, στη Ζαλοκώστα, έγραψε ότι… «για το θέμα των ανταλλαγών ο Ρουσόπουλος δήλωσε αναρμόδιος».

 

-Ο Κώστας Καραμανλής είχε ξαναπάει στο Αγ. Όρος, δεν πήγε πρώτη φορά μαζί μου.

 

-Οι μοναχοί δεν του ζήτησαν ποτέ τίποτα και στη μία και μοναδική φορά που τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του, ο ίδιος τους παρέπεμψε στον Ευάγγελο Μπασιάκο.

 

-Είχε πνευματική σχέση με τον πρώην ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο κι ότι συχνά πήγαινε στο Άγιο Όρος για να εξομολογηθεί. (Ο ίδιος μία φορά τον χρόνο διανυκτέρευε στο Αγ.Όρος). Πήγαινα από το 1998 στο Αγ. Όρος.

 

-Έχω εξαιρετική σχέση και με άλλους μονάχους από άλλες μονές του Αγ. Όρους, λόγω της δημοσιογραφίας έχω γνωρίσει πολύ κόσμο.

 

– Ο Εφραίμ είχε πάει στο σπίτι του 2 φορές για κοινωνικούς λόγους και στο Μαξίμου για να δώσει, λέει, κάποιες προσκλήσεις…

 

-Θέτει στη διάθεση της Εξεταστικής όλα τα οικονομικά στοιχεία, τα δικά του και της συζύγου του, Μάρας Ζαχαρέα. Είπε ότι είναι πρόθυμος να διερευνηθούν τα πόθεν έσχες του από το 1981 καθώς και εκείνα της συζύγου του. Ο μισθός του σαν δημοσιογράφος ήταν πολλαπλάσιος από τον μέσο όρο των δημοσιογράφων.

-Συμφωνώ με την πρωτοβουλία των 48 του ΠΑΣΟΚ να γίνει έλεγχος 20ετίας στα πόθεν έσχες όσων διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα.  Δεν έχω τίποτα να κρύψω από τα περιουσιακά μου στοιχεία.

 

-Με κατηγόρησαν ότι βοήθησα τη γυναίκα μου παρέχοντας της ενημέρωση. Πώς είναι δυνατόν; Εγώ ήμουν ο εμπνευστής του βασικού μετόχου όταν η γυναίκα μου ήταν στο Mega.

 

-Σε ερώτηση γιατί έφυγε από την Κυβέρνηση παρέπεμψε στην επιστολή παραίτησης του προς τον Καραμανλή και την οποία θα στείλει αύριο στην Επιτροπή.

Την Πέμπτη οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας θα ενημερώσουν την Εξεταστική αναφορικά με την αποκωδικοποίηση των τραπεζικών λογαριασμών.

Την ίδια ημέρα όμως είναι κρίσιμη και η κατάθεση της Διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνας Μαντέλη. Κι αυτό γιατί αν αναφέρει πολιτικά πρόσωπα ενώπιον της δικαιοσύνης, η Εξεταστική θα τα καλέσει για κατάθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής στην πλειοψηφία τους, προσανατολίζονται να κινήσουν τις διαδικασίες για τη σύσταση Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτική Επιτροπή).

Αγγέλου: Ημουν ένας απλός συνεργάτης του Καραμανλή

Χθες ο κ. Αγγέλου έφτασε στο σημείο να “απαρνηθεί” τη θέση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι ήταν απλός συνεργατης !

Οι αντικρουόμενες καταθέσεις τόσο του Πέτρου Δούκα όσο και του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου στην Εξεταστική για το Βατοπέδι ήταν η αφορμή για να προσανατολίζεται πλέον το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο μαρτύρων. 

Ο κ. Δούκας πριν μέρες στην κατάθεσή του στην Εξεταστική είχε καρφώσει τον Γιάννη Αγγέλου, λέγοντας πως τον Ιούνιο του 2004 το Μαξίμου και ο Γιάννης Αγγέλου του ζήτησαν να εξετάσει κατά προτεραιότητα το θέμα των ανταλλαγών σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο κ. Αγγέλου “άδειασε” τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, καθώς κατέθεσε πως η επικοινωνία τους έγινε τον Ιούλιο του 2004, αφού είχαν γίνει οι ανταλλαγές και δηλώνει πως σε αυτό το τηλεφώνημα το μόνο που του είπε ήταν ότι εστάλη στο πρωθυπουργικό γραφείο επιστολή διαμαρτυρίας των φορέων της Ξάνθης (Ξυνίδη) που απευθυνόταν και στον υφυπ. Οικονομικών, Πέτρο Δούκα, με την επισήμανση…: «Εάν δεν την έχεις δει, δες την»

 

Όπως κατέθεσε ο κ. Αγγέλου, η συγκεκριμένη πρακτική ήταν συνηθισμένη και εντασσόταν στο πλαίσιο του ελέγχου του έργου των υπουργείων.

Οσον αφορά στις καταθέσεις μαρτύρων από ανέφεραν πως ο ηγούμενος Εφραίμ και ειδικά ο μοναχός Αρσένιος αναφερόταν συχνά στο μικρό του όνομα και άφηναν να εννοηθεί ότι θα μεσολαβούσε όπου υπήρχε εμπόδια για τις ανταλλαγές, ο διευθυντής του πρώην Πρωθυπουργικού γραφείου ήταν κάθετος… «Η σχέση μου με τους μοναχούς δεν ήταν τέτοια που να επιτρέπει ή να δικαιολογεί την προσφώνηση μου με το μικρό μου όνομα ή τη χρήση ενικού» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Καμία παρέμβαση από μέρους των μοναχών προς εμένα δεν έγινε, με οποιοδήποτε τρόπο, ούτε βέβαια, από εμένα προς τον οποιονδήποτε…

Νωρίτερα κατέθεσε στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο μάρτυρας στην έναρξη της κατάθεσης του ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία σχέση με τις… ιερές μπίζνες του Εφραίμ και τις ανταλλαγές των φιλέτων του δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου, καθώς, όπως είπε με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή οι αρμοδιότητες αυτές είχαν παραχωρηθεί αποκλειστικά στους υφυπουργούς. Με άλλα λόγια… στον Πέτρο Δούκα!!! 

«Για το λόγο αυτό, όλες οι σχετικές ενέργειες και υπουργικές αποφάσεις και πράξεις, και προ του 2004 και μετά, υπογράφονταν πάντοτε από τους αρμόδιους υφυπουργούς. Επομένως, ουδεμία αρμοδιότητα ή εξουσία είχα ή άσκησα στο συγκεκριμένο θέμα» κατέθεσε. 

«Δεν έχω, ούτε είχα ποτέ την παραμικρή σχέση με το εξεταζόμενο από την Επιτροπή σας ζήτημα των παραχωρήσεων και ανταλλαγών δημόσιων εκτάσεων, και δεν είμαι βεβαίως σε θέση να βοηθήσω το έργο της Επιτροπής σας» πρόσθεσε ο μάρτυρας στη σύντομη κατάθεση του. 

Προηγήθηκε η κατάθεση του πρώην Υπουργού Πολιτισμού της Ν.Δ. Γιώργου Βουλγαράκη, ο οποίος κατέθεσε στην Επιτροπή τους λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του – συμβολαιογράφου της Μονής Βατοπεδίου – Κατερίνας Πελέκη, όπως και τα πόθεν έσχες του τα οποία, όπως κατέθεσε, είναι διασταυρωμένα από ορκωτούς λογιστές. Επίσης, ο πρώην υπουργός κατέθεσε στην Εξεταστική και τα συμβόλαια ανταλλαγών που υπέγραψε η σύζυγός του. 

Ο κ. Βουλγαράκης, με την έναρξη της κατάθεσης έσπευσε να δηλώσει… αθώος όσον αφορά στις εκτάσεις του δημοσίου στην Ουρανούπολη που αντηλλάγησαν με τη Μονή Βατοπεδίου επί υπουργίας του, προσκομίζοντας απόφαση του νυν υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου – με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2010 – που δείχνει ότι οι συγκεκριμένες περιοχές δεν είναι αρχαιολογικοί χώροι, όπως υποστήριζε μέχρι σήμερα η αντιπολίτευση και όχι μόνο…! 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε