Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Bροχή 19 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτούμε να γίνει γνωστό το επιτόκιο δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτούμε να γίνει γνωστό το επιτόκιο δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 22.07.2012 | 16:45
Πρώτη δημοσίευση: 22.07.2012 | 16:45

Ο Γ. Σταθάκης, υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η συμφωνία που εξήγγειλε χθες ο υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, περί χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι παλιά...

Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι η σχετική απόφαση υπογράφεται για τρίτη φορά και εξηγεί: Αρχικά στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011 με την Εθνική Τράπεζα (250 εκατομμύρια) και μετά στις 20 Μαρτίου από την κυβέρνηση Παπαδήμου (500 εκατομμύρια), τελικά όμως «πάγωσε» όταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θυμίζουμε ότι έχει ως μετόχους τα 27 μέλη της ΕΕ, επιχείρησε να βάλλει «ρήτρα δραχμής» σε τρέχουσες συμβάσεις της στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες όπως την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, και προκαταβολικά στην Ισπανία, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων, πριν υπαναχωρήσει.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η χαρακτηριστική περιορισμένη δραστηριότητα της Τράπεζας στην μνημονιακή Ελλάδα των τελευταίων 2 χρόνων και η αφύπνισή της κατά τη συζήτηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ», μας καθιστούν επιφυλακτικούς για τη νέα «παλιά» εξαγγελία της συμφωνίας και προσθέτει ότι διαχειριστής του προγράμματος είναι οι τράπεζες, καθώς η πρόσφατη εμπειρία της Κύπρου είδε το αντίστοιχο πρόγραμμα, ύψους 1 δισ.ευρώ, να ενισχύει τελικά την ρευστότητα των τραπεζών και να μην καταλήγει στις ΜΜΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ο κ. Σταθάκης "απαιτεί να δοθούν στη δημοσιότητα οι όροι της συμφωνίας - κυρίως το επιτόκιο δανεισμού, το οποίο συνήθως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν αποκαλύπτει - και απαιτεί πλήρη δημοσιοποίηση των όρων και των προϋποθέσεων και της εφαρμογής του προγράμματος βήμα προς βήμα".

Σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ , υπάρχουν εύλογες ανησυχίες ότι η νέα συμφωνία μπορεί να συνδεθεί με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, οπότε αποδέκτες του θα είναι οι νέοι εν δυνάμει αγοραστές δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και όχι οι δοκιμαζόμενες παραγωγικές ΜΜΕπιχειρήσεις.

Τις μέρες αυτές, σημειώνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλιμακώνει τις πιέσεις της προς την ελληνική οικονομία και προκαλεί προκλητικά υψηλό κόστος απόκτησης ρευστότητας. Πρώτον, με την πρόσφατη απόφαση της να μη δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα. Δεύτερον, με τη χρηματοδοτική διευκόλυνση των ελληνικών τραπεζών (ΕΛΑ) να καταλήγει σε κόστος δανεισμού της τάξης του 10-12%.

Στις συνθήκες αυτές, η εξαγγελία του προγράμματος περί χρηματοδότησης των ΜμΕ με 500 εκατομμύρια (1,4 δισ.ευρώ με μόχλευση) είναι ένα βήμα που απαιτεί πολλές διευκρινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σταθάκης .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τόνωση της αγοράς στις προτεραιότητες του υπ. Ανάπτυξης

   Διαδώστε αυτό το άρθρο