Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Σαμαράς: Έχουμε φύγει από τη δραχμοφοβία

Σαμαράς: Έχουμε φύγει από τη δραχμοφοβία

Το 50% στην οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση με τον Βαυαρό ομόλογό του, Χορστ Ζεεχόφερ. Θερμά λόγια από τον Γερμανό πολιτικό για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό.

Μπορεί κάποτε ο αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) να μιλούσε με τα χειρότερα λόγια για την Ελλάδα, αλλά φαίνεται πως αυτή η εποχή έχει περάσει. Τουλάχιστον αυτό έδειξε ο Γερμανός πολιτικός υποδεχόμενος στο Μόναχο τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Κάποιοι είπαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς πήγαινε στο… στόμα του λύκου. Αλλά μόνο αυτό δε βρήκε στη Βαυαρία ο Έλληνας πρωθυπουργός.

“Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα κλείνουμε το πρώτο κεφάλαιο. Περάσαμε σειρά δύσκολων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να γυρίσουμε τη σελίδα και να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη”, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε, το βράδυ της Κυριακής, με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ. Οι δυο άνδρες τα είπαν για περισσότερες από δυο ώρες.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι με το δάνειο και την έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ θα γίνει δυνατή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες και η εθνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ώστε να γίνουν μεγάλα έργα, τα οποία θα δημιουργήσουν και πολλές θέσεις εργασίας.

“Το 50% στην οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “όταν αυτή αλλάξει και ο κόσμος αντιληφθεί ότι έχουμε πια φύγει από την δραχμοφοβία, όταν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα προχωρά αποφασιστικά για να είναι ένα κανονικό, όπως όλες οι άλλες χώρες, μέλος της Ευρωζώνης, τότε θα μπορεί να φθάσει και στο επόμενο βήμα, την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό και τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Όλα αυτά θα βοηθήσουν να γυρίσουμε την καμπύλη και η Ελλάδα να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Και η ιστορία επιτυχίας της Ελλάδας θα αποδείξει ότι η Ευρώπη στάθηκε στα δύσκολα με σωφροσύνη και αλληλεγγύη”, δήλωσε.

«Πολύ πειστικά» χαρακτήρισε ο Χορστ Ζεεχόφερ τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς, σχετικά με το πως θα βγει η Ελλάδα από την κρίση. “Τα βήματα έχουν ξεκινήσει και για αυτό στηρίζουμε ως βαυαρική κυβέρνηση την Ελλάδα σε αυτό τον δρόμο”, είπε. Και αναφέρθηκε στις αλλαγές στο φορολογικό και στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την οποία, όπως είπε, η Ελλάδα προχωρά πιο άμεσα από την Γερμανία, που θα την πραγματοποιήσει σταδιακά ως το 2030.

“Δεν είναι απλώς διπλωματία ή ευγένεια, όπως θα πιστεύετε, αλλά πεποίθησή μου”, υπογράμμισε και επανέλαβε ότι ο λαός και η κυβέρνηση της Ελλάδας αξίζουν τον σεβασμό, καθώς βρίσκονται σε έναν καλό δρόμο για να ξεπεράσουν τις αιτίες της κρίσης. “Όπως όμως και στην ελεύθερη οικονομία, μόνο εξυγίανση και λιτότητα δεν αρκούν. Χρειάζεται πολιτική ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Και λέμε ότι τα βήματα έχουν ξεκινήσει. Και για αυτό στηρίζουμε ως βαυαρική κυβέρνηση τους Έλληνες σε αυτόν τον δρόμο”, ανέφερε.

Όπως αποκάλυψε ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα και εκείνος την αποδέχθηκε. Πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι πως θα έρθει στην Αθήνα τον Μάιο, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς αποκάλυψε ότι θα επισκεφτεί ξανά τη Βαυαρία για το Oktoberfest.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σαμαράς “μαλάκωσε” λίγο το σκληρό Βαυαρό

Σαμαράς: Έτος καμπής το 2013 – Τα χειρότερα για τους πολίτες πέρασαν

Σαμαράς: Η Ελλάδα βάζει μπρος τις μηχανές για ανάπτυξη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε