Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Σαμαράς: «Η Ελλάδα θέλει ηγέτη όχι περιπλανώμενο ταξιδιώτη»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Προσωπική επίθεση τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του 8ου συνεδρίου της ΝΔ, οι εργασίες του οποίου άνοιξαν το απόγευμα της Παρασκευής.

«Η Ελλάδα θέλει ηγέτη ρεαλιστή και όχι περιπλανώμενο ταξιδιώτη που προσπαθεί να σώσει τον υπόλοιπο κόσμο την ώρα που δοκιμάζεται ο δικός του τόπος. Μεγαλοπιάνεται με την πράσινη ανάπτυξη και τη σοσιαλιστική διεθνή, ψεύδεται με τα ελλείμματα και βλάπτει την Ελλάδα», είπε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό. Τον κατηγόρησε δε για «μυστική διπλωματία και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις στα εθνικά θέματα».

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση λέγοντας: «καταδικάζω με όλη μου την δύναμη την επίθεση, η ανεπάρκεια του κράτους όμως γίνεται κραυγαλέα και ο πρωθυπουργός πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο Αντώνης Σαμαράς υπεραμύνθηκε της απόφασης να καταψηφίσει η ΝΔ το μνημόνιο, τονίζοντας πως «δε σώζει την Ελλάδα, αλλά τη βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Η ΝΔ χαράσσει στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, όχι για να επιστρέψουμε στην σπατάλη και τη χαλάρωση, αλλά για να βγούμε από την κρίση με ανάπτυξη, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις».

Κατηγόρησε ξανά τα «δεκανίκια της κυβέρνησης» που ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ το μνημόνιο, «φωτογραφίζοντας» την Ντόρα Μπακογιάννη. «Μπορεί να μην κατάλαβαν τι ψήφισαν ή να ήθελαν να πλήξουν τη ΝΔ, αλλά όσοι ταυτίζονται με την κυβέρνηση την ώρα που βουλιάζει η χώρα ωφελούν το ΠΑΣΟΚ και όχι τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σκληρή ήταν και η κριτική του στην κυβέρνηση. «Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε οκτώ μήνες κατέρριψε όλα τα αρνητικά ρεκόρ, έχουμε την πιο ανάξια κυβέρνηση, παρέλαβαν ένα πρόβλημα ελλείμματος και το μετέτρεψαν σε κρίση χρέους, αύξησαν την ανεργία και τον πληθωρισμό, κατάργησαν τα δύο σημαντικά υπουργεία της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, έδωσαν ψήφους σε μη πολιτογραφημένους μετανάστες ενώ το αρνούνται στους Έλληνες της διασποράς, αποδόμησαν την εξωτερική πολιτική που μετέτρεπε την χώρα σε ενεργειακό κόμβο.

Η ΝΔ προσφέρει εναλλακτική λύση γιατί έβαλε πλάτη εκεί που έπρεπε, ενώ αντιστάθηκε στο μνημόνιο που είναι το σκληρότερο πακέτο λιτότητας που έχει εφαρμοστεί ποτέ και επιβάλλει ασφυξία στην κοινωνία και την οικονομία. Το μνημόνιο δεν ήταν η μόνη λύση. Η μάχη που δώσαμε στην Βουλή δεν ήταν για τον δανεισμό ήταν για τα μέτρα που παγιδεύουν την Ελλάδα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας, πληθωρισμού. Αν το ψηφίζαμε θα στερούσαμε την χώρα για τέσσερα χρόνια από σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Ταυτόχρονα έστειλε σαφέστατο μήνυμα στους εσωκομματικούς αντιπάλους του. «Ζούμε την αγωνία του παλιού που πεθάνει και τις οδύνες του καινούργιου που γεννιέται. Το παλιό στηρίχθηκε σε επτά θανάσιμα ελαττώματα του συστήματος που καταρρέει: Κρατισμός, λαϊκισμός, ηγεμονία αριστερόστροφων ιδεών, υποβάθμιση δημοσίου συμφέροντος, κάλπικη ευημερία με δανεικά, έκπτωση αξιών και προτύπων.

Το καινούργιο που γεννιέται είναι ένα νέο πολιτικό μοντέλο που μπορεί να καλύψει τα τέσσερα μεγάλα ελλείμματα, ανταγωνιστικότητας, δημοκρατίας, ασφάλειας και παιδείας και έχει όνομα «Νέα Μεταπολίτευση». Η ΝΔ μπορεί να πρωταγωνιστήσει γιατί το μοντέλο που καταρρέει είναι του ΠΑΣΟΚ που είναι ταυτισμένο με αυτό το σύστημα ενώ και η αριστερά είναι μέρος του προβλήματος».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε εκτενώς για τα εσωκομματικά ζητήματα, για την αυτοκριτική του τελευταίου διαστήματος και το άνοιγμα στην κοινωνία. «Ποτέ κόμμα στην Ελλάδα δεν έκανε τόσο βαθιά αυτοκριτική όσο η ΝΔ τους τελευταίους μήνες όμως δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις εκείνων που θέλουν να φορτώσουν στη ΝΔ τα δικά τους σφάλματα και δεν θα αφήσουμε ανυπεράσπιστο το θετικό μας έργο. Σήμερα η ΝΔ μηδενίζει το κοντέρ και ξαναγεννιέται».

Έδωσε το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος λέγοντας ότι «ο κοινωνικός φιλελευθερισμός διευρύνει τα όρια και δεξιότερα και αριστερότερα, θα κάνουμε αμφίπλευρη διεύρυνση προβάλλοντας τις ιδέες μας και όχι αποσιωπώντας τες».

Ως «μήνυμα» στη Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και στα στελέχη που εμπλέκονται στα σκάνδαλα της Siemens και του Βατοπεδίου εκλαμβάνεται και το σημείο όπου ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε –αποσπώντας το πιο δυνατό χειροκρότημα των συνέδρων- ότι «πρίγκιπες και πριγκιπάτα, βαρόνοι, τζάκια και φέουδα έφυγαν από το λεξιλόγιο της ΝΔ, θα κλείσω οριστικά την πόρτα σε όσους πίκραναν το φιλότιμο της ΝΔ και της ελληνικής κοινωνίας, αυτό το κεφάλαιο όμως κλείνει εδώ».

Τέλος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ορίζει ο πρόεδρος του κόμματος αντιπροέδρους, ενώ ανακοίνωσε την μετακόμιση των γραφείων της ΝΔ από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης σε νέο κτίριο στη Λεωφόρο Συγγρού, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Έκλεισε την ομιλία του προειδοποιώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «αν διαλύσετε την οικονομία θα βρείτε απέναντί σας εμάς και όχι το ΠΑΜΕ» ενώ απευθυνόμενος προς τους συνέδρους του είπε: «Ζητώ την έμπρακτη αγάπη σας για την παράταξη, όταν όλα θα κλυδωνίζονται, η ΝΔ θα μένει όρθια και θα προσφέρει τις λύσεις και την διέξοδο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε