Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανέτρεψε, όχι ο Σόιμπλε – Δεν φταίνε οι δανειστές αλλά ο Τσίπρας

Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανέτρεψε, όχι ο Σόιμπλε – Δεν φταίνε οι δανειστές αλλά ο Τσίπρας

“Δυστυχώς όλα εκείνα για τα οποία προειδοποιήσαμε βγήκαν αληθινά” επισημαίνει σε συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαρας.

“Δεν φταίει κανένας  «ξένος»  που ο κ. Τσίπρας αύξησε το χρέος μας κατά δεκάδες δισεκατομμύρια! Κι εμείς την ίδια Τρόϊκα είχαμε απέναντι.” δηλώνει ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ που υπεραμύνεται του έργου επί πρωθυπουργίας του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μας ανέτρεψε, όχι ο Σόιμπλε

Στη συνέντευξή του στο newpost ο πρώην πρωθυπουργός, διαψεύδει τον ισχυρισμό του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ο Σόιμπλε αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2014.

Δεν λέει την αλήθεια! Είχαμε κι εμείς τις κόντρες μας κατά καιρούς και με την Τρόικα και με τον κ. Σόιμπλε. Αλλά επί δικής μας κυβερνήσεως, το Νοέμβριο του 2014, δηλαδή πολύ αργότερα απ’ ό,τι ισχυρίζεται τώρα ο κ. Βαρουφάκης, το Εurogroup και ο κ. Σόιμπλε, ψήφισαν ομόφωνα ότι η Ελλάδα μπορούσε να βγει οριστικά από τα Μνημόνια! Και μάλιστα ένα χρόνο και πλέον νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε τότε το Πρόγραμμα…

Απλά θέλει να δώσει «άλλοθι» στον εαυτό του και στο ΣΥΡΙΖΑ! Ό,τι τάχα «δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» που μας ανέτρεψε τότε με την Προεδρική εκλογή, αλλά «κάποιος άλλος» που είχε πάρει «προ πολλού την απόφαση» να μας ανατρέψει απ’ έξω…

Ε λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ μας ανέτρεψε! Και όσοι τότε μέσα στη Βουλή, αρνήθηκαν να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Και ιδιαίτερα εκείνοι που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει την καταστροφή…

Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ανέκοψαν την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Η «διαπραγμάτευση» ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Βαρουφάκης προσωπικά, ευθύνονται που οδηγηθήκαμε στο τρίτο, χειρότερο Μνημόνιο και στα capital controls. Κανείς άλλος…

Μπορεί να πει κανείς ότι την κρίσιμη στιγμή που βγαίναμε, κάποιοι απ’ έξω δεν μας βοήθησαν. Ότι η διαφορά για να κλείσει η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση είχε περιοριστεί κάτω από 600 εκατομμύρια. Αλλά όλα αυτά δεν αλλάζουν το πιο βασικό:

Την Ελλάδα την οδήγησε σε εκτροχιασμό ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαϊκισμός του, τα ψέματά του, η ανευθυνότητά του και όσοι τότε ταυτίστηκαν μαζί του…

Δεν φταίει ο Σόιμπλε, ούτε το ΔΝΤ, αλλά ο Τσίπρας

Για τις ευθύνες που επιρρίπτει η κυβέρνηση στο πρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση ο κ. Σαμαράς σχολιάζει «Πολύ απλά. Όποιος τα έχει κάνει μαντάρα, δαιμονολογεί!», ενώ επισημαίνει ότι όσα συνέβησαν από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα ευθύνονται τα λάθη και οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης Τσίπρα τα οποία «τα πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός».

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Ανεξαρτήτως των απόψεων του κ. Σόϊμπλε, δεν φταίει αυτός, ούτε το ΔΝΤ ούτε κανένας «ξένος», για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ανέτρεψε όλες τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει, φρέναρε όλες τις αποκρατικοποιήσεις που είχαμε δρομολογήσει, κι όσα δεν τα ματαίωσε, σήμερα τα έχει βαλτώσει! Δεν φταίει κανένας «ξένος» που ο κ. Τσίπρας αύξησε το χρέος μας κατά δεκάδες δισεκατομμύρια!

Κι εμείς την ίδια Τρόϊκα είχαμε απέναντι. Αλλά προσέξτε. Πιάναμε τους στόχους, χωρίς να αυξάνουμε συνεχώς το ΦΠΑ (αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η Εστίαση, το μειώναμε). Πιάναμε τους στόχους, χωρίς να μειώσουμε το αφορολόγητο, αντίθετα το είχαμε αυξήσει. Πιάναμε τους στόχους, χωρίς να τριπλασιάζουμε τους ασφαλιστικές εισφορές ή να διπλασιάζουμε την προκαταβολή φόρου. Και βεβαίως, χωρίς capital controls στις τράπεζες. Ενώ το χρέος μας ήταν βιώσιμο τότε! Πράγμα που παραδέχθηκε εκ των υστέρων και το ΔΝΤ.

Μπορεί να έχει κανείς ό,τι διαφωνία θέλει με τους δανειστές συνολικά ή με τον καθένα εξ αυτών προσωπικά…

Αλλά για όσα συνέβησαν από τις αρχές του 2015 μέχρι και τώρα, μέσα στη χώρα είναι το μεγαλύτερο φταίξιμο: Τα λάθη και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης Τσίπρα πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός. Και τα πληρώνει πολύ ακριβά. Κι όσο συνεχίζονται αυτά τα λάθη, ο «λογαριασμός» θα μεγαλώνει. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για «δράκους».

Για εκλογές, δημοσκοπήσεις και Μητσοτάκη

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι στηρίζει την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητάει πρόωρες εκλογές ενώ υποστήριξε ότι αυτό είναι και επιθυμία του εκλογικού σώματος.

“Οι δημοσκοπήσεις που έχω υπ’ όψιν μου, λένε ότι το μισό εκλογικό σώμα περίπου (λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω, δεν έχει σημασία) ζητάει εκλογές για να απαλλαγεί από την κυβέρνηση Τσίπρα!

Και πρέπει να σας πω, ότι αυτό είναι πρωτοφανές. Ποτέ στο παρελθόν στα δύο χρόνια διακυβέρνησης δεν ζήτησε τόσο υψηλό ποσοστό ψηφοφόρων πρόωρες εκλογές. Κι αυτό κάτι σημαίνει…

Όπως ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβη ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός να υστερεί σε μέτρηση «καταλληλότητας» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποτέ! Και σήμερα για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται μέχρι και δέκα μονάδες του κ. Τσίπρα σε «καταλληλότητα» για πρωθυπουργός. Κι αυτό επίσης κάτι σημαίνει…

Τι σημαίνει; Ότι απλούστατα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας – τώρα πλέον πλειοψηφικό -καταλαβαίνει πως όσο μένει ο κ. Τσίπρας, η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, η ζημιά που γίνεται μεγαλώνει και ο «λογαριασμός» ανεβαίνει. Ασφαλώς και στηρίζω την επιλογή Μητσοτάκη να ζητάει εκλογές!”

Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από τον Βενιζέλο

Ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη συνεργασία του με τον πάλαι ποτέ κυβερνητικό εταίρο, Βαγγέλη Βενιζέλο από τον οποίον όπως υπογράμμισε έχει τις καλύτερες αναμνήσεις.

“Ήμασταν αντίπαλοι. Και σε πολλά πράγματα εξακολουθούμε να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Αλλά για σκεφτείτε. Για πρώτη φορά μετά το 1950, δημιουργήθηκε στην Ελλάδα κυβέρνηση συνεργασίας με έργο χειροπιαστό και για να σώσουμε τον τόπο!

Συνεργαστήκαμε πολύ καλά επί δυόμιση χρόνια. Υπηρετώντας, στις πιο αντίξοες συνθήκες, το εθνικό συμφέρον. Μαζί και με άλλους υπουργούς που δεν προήρχοντο από τη ΝΔ. Με ρωτάτε για τις «καλύτερες» και για τις «πιο δύσκολες στιγμές» αυτής της συνεργασίας. Θα σας πω μόνο τούτο.

Ότι οι καλύτερες στιγμές ήταν, παραδόξως, και οι πιο δύσκολες: Όταν βάζαμε τα πράγματα κάτω, τα συζητάγαμε και παίρναμε τις πιο τολμηρές αποφάσεις, θέτοντας πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της χώρας.

Αυτό, όποιος δεν το έχει ζήσει δυσκολεύεται να το πιστέψει. Εγώ είχα την τύχη να το ζήσω. Κι έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από τη συνεργασία μου με το Βαγγέλη. Παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε κάθε μας βήμα.

Κι αυτό δεν θέλω να το «πιστωθώ» μόνον εγώ. Αισθάνομαι την υποχρέωση να το «πιστώσω» και στον κ. Βενιζέλο”.

Πηγή: newpost

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε