Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σαμαράς: «Ο πρωθυπουργός φυγομάχησε»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, αντιδρώντας στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μας έφεραν πάνω από όλα οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο πεντάμηνο, αυτά που έκανε και κυρίως αυτά που δεν έκανε», επεσήμανε αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η ευθύνη του σημερινού ΠΑΣΟΚ την οποία δεν μπορεί να την μεταθέσει σε άλλους. Τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ σοβαρά και έχουν διαχρονική ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και ασφαλώς και η Νέα Δημοκρατία, είπε ακόμη. 

«Η Νέα Δημοκρατία διέπραξε σφάλματα και τα πλήρωσε, σήμερα έχει γυρίσει σελίδα, δεν απολογούμαι για κανέναν, κοιτάζω το μέλλον. Το πρόβλημα είναι του πρωθυπουργού που αντί να κοιτάζει το μέλλον ασχολείται μόνο με το χθες», επεσήμανε ο Αντ. Σαμαράς. 

Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι «φυγομάχησε» γιατί τα μέτρα δεν τα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά ο εκπρόσωπός του. Πρόσθεσε ότι αν ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει τα μέτρα νωρίτερα θα ήταν ηπιότερα, λιγότερο επώδυνα και δεν θα τα επέβαλαν οι κοινοτικοί ελεγκτές. Υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής ο δανεισμός με αυξημένα επιτόκια μας στοίχισε περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. 

Όπως εκτίμησε «τα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση γιατί θα χαθεί το 25 με 30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών καθώς επίσης αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε νέες οδυνηρές για το λαό αποφάσεις». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι χρειάζεται άλλο μίγμα πολιτικής για να βγούμε από την κρίση και ότι χρειάζεται περιστολή της δημόσιας σπατάλης. Ειδικότερα είπε ότι η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ, απορρίπτει κάθε αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, απορρίπτει την περικοπή του 14ου μισθού και αντιπροτείνει μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και στα ποτά, μεγαλύτερη φορολογία στα είδη πολυτελείας, αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους. 

Σημείωσε με έμφαση ότι «κόκκινη γραμμή για μας είναι η προστασία των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων και η στήριξη της μεσαίας τάξης με μέτρα που δίνουν ανάσες στην αγορά». Ως θετική κατεύθυνση πρότεινε την πιο θαρραλέα περιστολή της δημόσιας σπατάλης, την τόνωση της αγοράς, την λήψη μέτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς επίσης και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στον τουρισμό και στη ναυτιλία. 

Για τη δική του στάση ανέφερε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε υπεύθυνη στάση, παρακίνησε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα και πρότεινε ήδη πριν από 3 μήνες διαφορετικό μίγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε