Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Σαμαράς: “Θα κάνω συνέχεια εκλογές μέχρι να βγω αυτοδύναμος”

Σαμαράς: “Θα κάνω συνέχεια εκλογές μέχρι να βγω αυτοδύναμος”

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και στον υπ. Οικονομικών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανείς σοβαρός άνθρωπος που να θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης “περπατάει”. Ζήτησε εκ νέου εκλογές και προανήγγειλε εξεταστική για την οικονομία ώστε να μάθει ο λαός την αλήθεια για το πως φτάσαμε εδώ.

Αν και ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε πολλή ώρα στην καθιερωμένη συνέντευξη στη ΔΕΘ, ουσιαστικά είπε λίγα συγκεκριμένα πράγματα. Για τα οικονομικά ηταν στρόγγυλος και δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις ούτε για την εφεδρεία, ούτε για το τι θα κάνει με τα δύσκολα. Ζήτησε να τα αφήσουμε όλα πάνω του. Και πέρασε με το γάντι τον Καραμανλή στην ιστορία.

– ‘Ασκησε έντονη κριτική στον υπουργό Οικονομικών μιλώντας για “ερασιτεχνική μπλόφα” με την τρόικα και “συμφωνία – φιάσκο” με την Φινλανδία για τις εγγυήσεις. “Μας είχε πει ότι το βαρέλι έχει πάτο. Που πήγε ο πάτος; Μας έχει φύγει ο πάτος. Να διατηρεί την ψυχραιμία του ο κ. Βενιζέλος όταν απευθύνεται στη Ν.Δ.”, συμπλήρωσε.

– Είπε οτι “στο τέλος του χρόνου θα έχουμε κλείσει τρία χρόνια μέσα στα οποία η ελληνική οικονομία θα έχει γνωρίσει το μεγαλύτερο πλήγμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Είμαστε σε άνευ προηγουμένου οικονομική καθίζηση που η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί” τόνισε.

– Χαρακτήρισε παράλογο να επιβάλλεις φόρους σε τέτοιο καθεστώς ύφεσης. “Εμένα δεν με πίστεψαν, τώρα δεν βλέπουν ότι δεν πάει άλλο; Εδώ πια δεν αρμέγουν την αγελάδα, τη σκοτώνουν” τόνισε.

– Είπε ότι η κυβέρνηση είναι τόσο “ανίκανη” όσο και “αναποτελεσματική” καθώς ό,τι εξαγγέλει δεν εφαρμόζεται με αποτέλεσμα να παίρνονται συνεχώς νέα άδικα μέτρα.

– Για τη συναίνεση δήλωσε ότι η ΝΔ έχει πει “ναι” σε νομοσχέδια του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τόνισε ότι δεν κυβερνά η ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε από την πίσω πόρτα 25.000 προσλήψεις. Απέρριψε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και είπε πως αν ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει συγκυβέρνηση για άλλον λόγο, για να πέσει στα μαλακά, δεν τον ενδιαφέρει: “Δεν καίω το μόνο όπλο του τόπου για καθαρές λύσεις, τις εκλογές”.

Στο ερώτημα πώς θα αντιμετώπιζε τις πιέσεις της τρόικας, ανέφερε ότι δημιουργούνται πάντα κρίσεις πριν από κάθε δόση και αφού δίνεται δημιουργούνται νέες κρίσεις για την εκταμίευση της επόμενης. “Φανταστείτε που θα βρεθούμε στην δέκατη δόση: θα έχει αποδεκατιστεί η Ελλάδα”.

– Για εφεδρεία,συμψηφισμό των οφειλών προς το δημόσιο, αυθαίρετα και ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι η τρόικα γνωρίζει ότι είναι προτάσεις της ΝΔ. “Όλη η Ευρώπη γνωρίζει ότι το διακύβευμα δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά η επιβίωση του ευρώ” ανέφερε. “Η ΕΕ θα δώσει την ευκαιρία σε μία νέα κυβέρνηση” να διαπραγματευτεί. “Δεν θα χάσω δόση αλλά θα αξιοποιήσω όσο χρόνο χρειαστεί για να τους πείσω για την πολιτική μου”.

– Ασκησε κριτική στο άνοιγμα των επαγγελμάτων μιλώντας για προχειρότητα και προβλέποντας ότι η μεγάλη συγκέντρωση αδειών θα προκαλέσει φαινόμενα καρτέλ. Τάχθηκε υπέρ κριτηρίων στο άνοιγμα λέγοντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει περισσότερα φαρμακεία από την Αυστρία και ότι πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα.

– Ερωτηθείς για το αν θα πραγματοποιήσει Εξεταστική για την Οικονομία απάντησε: “Εγώ πιστεύω πραγματικά ότι για να έχω τη δυνατότητα να κατηγορήσω κάποιον πρέπει να έχω ντοκουμέντα, αλλά ‘ναι’ ισχύει αυτό που έχω πει γιατί ο λαός έχει το δικαίωμα να μάθει την αλήθεια”.

“Τί συνέβη από τότε που η ΝΔ παρέδωσε τα σπρεντ στις 130 μονάδες και τώρα βρίσκονται στις 2000 μονάδες. Ο λαός πρέπει να μάθει γιατί μας πέταξαν έξω οι αγορές και δεν μπορούμε να δανειστούμε. Ο λαός πρέπει να μάθει τί συνέβη το τρίτο τρίμηνο του 2009 – να μάθει την αλήθεια για όσα γίνονται τελευταία με τις παραιτήσεις στην Ελληνική Στατιστική Αρχή” πρόσθεσε, σχετικά με τις καταγγελίες για “φούσκωμα” του ελλείμματος.

– Για τις αλλαγές στο δημόσιο και την εφεδρεία προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να αξιολογήσει τους δημόσιους υπαλλήλους με κομματικά κριτήρια, ενώ την κατηγόρησε πως στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων “παρέλειψε” να καταγράψει πότε προσελήφθησαν. “Όχι για τους Έλληνες, δεν θέλουν να το δουν οι Ευρωπαίοι” σημείωσε.

– Σε ερώτηση σχετικά με τα νέα φαινόμενα μετανάστευσης, ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στα τραγούδια του Καζαντζίδη και σε ένα άρθρο του Thomas Friedman στους New York Times. Κάλεσε πάντως τους νέους να μείνουν στην πατρίδα για να αγωνιστουν και να γίνουν “κύριοι στον τόπο τους” όπως ανέφερε.

Αντιδράσεις

“Με την ισχυρή και καθαρή εντολή που ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ, καλεί το λαό να αποδεχτεί τη συνέχιση του βασανισμού και την εκτέλεση των δικαιωμάτων του από διαφορετικό εκτελεστή” αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του ΚΚΕ.

“Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που ευαγγελίζεται ο κ. Σαμαράς αποτελεί το φερετζέ της συνέχισης της ίδιας κατά βάση πολιτικής με αυτήν της σημερινής κυβέρνησης” αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

“Το εναλλακτικό πρόγραμμα της ΝΔ εξαντλείται σε γενικόλογες υποσχέσεις, χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας η πρόταση της διαφορετικής πολιτικής που επαγγέλλεται. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Σαμαράς είναι να δώσει εξηγήσεις για τη στάση των ευρωπαϊκών συγγενικών κομμάτων της ΝΔ, τα οποία έχουν τη βασική ευθύνη για την πορεία της Ε.Ε. και της ελληνικής οικονομίας, με την πολιτική που επιβάλλει το τρίγωνο Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπαρόζο” λέει η Δημοκρατική Αριστερά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε