Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Σαμαράς: Το ευρωομόλογο μόνη διέξοδος από την κρίση

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Υπέρμαχος της έκδοσης ευρωομολόγου και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, όπως τονίζει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει στην επιστολή του προς τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πεποίθησή του πως η έκδοση ευρωομολόγων είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση χρέους, όχι μόνο για κράτη-μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά για την ευρωζώνη συνολικά.

Ο Αντώνης Σαμαράς κοινοποίησε το κείμενο της επιστολής του στον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει την ανάγκη να υιοθετηθεί, το ταχύτερο δυνατό, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωομόλογο, ως μέσον στήριξης της δημοσιονομικής ισορροπίας στις χώρες της ευρωζώνης. Και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η έκδοση ευρωομολόγων θα πρέπει να γίνει άμεσα, ξεκαθαρίζοντας όμως πως το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί με σύνεση και προσοχή.

“Η κεντρική ιδέα”, τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, “είναι ότι, χώρες πρόθυμες να θεραπεύσουν παλαιές αδυναμίες τους και να διορθώσουν προηγούμενα σφάλματά τους, πρέπει να έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να το κάνουν”, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τα ευρωομόλογα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τη διασπορά των συνεπειών από τη σημερινή κρίση σε άλλα κράτη-μέλη.

“Ο μόνιμος μηχανισμός σωτηρίας, που τώρα θεμελιώνουμε, θα προσφέρει μικρή βοήθεια σε οικονομίες που κλονίζονται από χρόνιες ανισορροπίες. Η «συμμετοχή ιδιωτών στη διασπορά ρίσκου» θα εκτοξεύσει τα spreads. Και αυτό αφορά όχι μόνο στις πιο υπερχρεωμένες χώρες. Όπως φαίνεται, από τη στιγμή που μια χώρα έχει πρόβλημα, τίποτε δεν θα μπορεί πια να τη σώσει από σκληρή “τιμωρία”.

Οι κερδοσκόποι της αγοράς θα τιμωρούν στο μέλλον κάθε σφάλμα του παρελθόντος. Και το κόστος δανεισμού θα ανεβαίνει για ολόκληρη την ευρωζώνη”, τονίζει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εκτιμά πως τα ευρωομόλογα θα έδιναν «βάθος» στην ευρωπαϊκή αγορά χρήματος, θα προσέλκυαν ρευστότητα από άλλες περιοχές του κόσμου και θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της Αμερικανικής (Fed).

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η έκδοση ευρωομολόγων για συγκεκριμένα έργα, θα φέρει το “φρέσκο χρήμα”, που τόσο έχει ανάγκη η Ευρώπη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε