Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης συμφώνησαν στα βασικά! – Τώρα απομένει να τα εγκρίνει η τρόικα – Στουρνάρας: Τώρα μπορώ να διαπραγματευτώ!

Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης συμφώνησαν στα βασικά! – Τώρα απομένει να τα εγκρίνει η τρόικα – Στουρνάρας: Τώρα μπορώ να διαπραγματευτώ!

– Βενιζέλος: βασική είναι η επιμήκυνση, πρέπει να υπάρξει και μείωση του χρέους
– “Επιμένω στην ρήτρα αντικατάστασης των μέτρων”, είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ
– “Καλή τύχη και κουράγιο”, είπε ο πρωθυπουργός ξεπροβοδίζοντας τον υπουργό Οικονομικών
– Κλείδωσαν:
– Όριο ηλικίας από τα 65 στα 67
– Κόβονται 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ – Διατηρούνται όμως τα δώρα
– Βγήκε από την λίστα των μέτρων το χαρατσι των 150 ευρω για όσους νοικιάζουν ακίνητα

‘Ηταν η πιο καθοριστική συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και δικαίως αφού επιτεύχθηκε συμφωνία. Όπως είπαν όλες οι πλευρές τα βασικά έχουν συμφωνηθεί και μένουν οι λεπτομέρειες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τελειώνουν και όλα.

Γιατί το τελικό ok θα το πει η τρόικα. Και η απάντησή της θα είναι καθοριστική για όλα όσα θα ακολουθήσουν μέχρι την ψήφιση των μέτρων στην Βουλή.

Ο Φώτης Κουβέλης τήρησε την παράδοση και βγήκε πρώτος από το Μέγαρο Μαξίμου. Όμως μια φράση του έχει προκαλέσει αναστάτωση.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, είπε ότι υπήρξε συμφωνία σε βασικούς άξονες. “Υπάρχουν ζητήματα σε εκκρεμότητα”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “θα αναζητηθεί τετραετής επιμήκυνση”.

Όταν ρωτήθηκε βγαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών είπε: μάλλον έγινε παρεξήγηση. Για διετή επιμήκυνση μιλάμε.

Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι επιτεύχθηκε συμφωνία στους βασικούς άξονες. Όταν ρωτήθηκε αν θα γίνει κι άλλη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, είπε “ναι αλλά όχι όμως για τα μέτρα”.

“Πρέπει να συμφωνήσουν και οι εταίροι μας. Αυτή η συμφωνία μου δίνει την ευκαιρία για μια δυνατή διαπραγμάτευση. Το συντομότερο δυνατό θα ψηφιστούν τα μέτρα. Τη Δευτέρα θα είναι η νέα συνάντηση με την τρόικα.”

Σε ό,τι αφορά τις ρήτρες επίτευξης στόχων και αντικατάστασης των μέτρων είπε ότι «οι ρήτρες θα είναι συμμετρικές».

Ο υπουργός Οικονομικών βγήκε από το γραφείο τού πρωθυπουργού μαζί με τον πρωθυπουργό και είχαν μια χειραψία στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου.
Όταν, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ρωτήθηκε τι του είπε ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Καλή τύχη και κουράγιο».

Από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους ο Ε. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι τα βασικά σημεία των μέτρων έκλεισαν, τόνισε όμως ότι είναι βασικό να υπάρξει επιμήκυνση, αλλά και μια μείωση του χρέους:

“Πρέπει να εξειδικευτούν άξονες των μέτρων. Βασικό είναι να υπάρξει επιμήκυνση. Πολιτική διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο για την παράταση των δημοσιονομικών προσαρμογών ως το 2017. Βασική είναι η ρήτρα αντικατάστασης. Να μην εφαρμοστούν δηλαδή κάποια από τα μέτρα. Η επιμήκυνση είναι αυτή που θα επιτρέψει και ένα φιλικότερο κλίμα για την ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης. Να πέσει χρήμα στην αγορά, να υπάρξει ένα αναπτυξιακό πακέτο, ενώ το πακέτο πρέπει να περιλαμβάνει και τη μείωση του χρέους με τρόπο που να διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα.”

Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι η ψήφιση των μέτρων θα καθυστερήσει και θα μεταφερθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής. Δεν αποκλείουν νεες επαφές Σαμαρά σε υψηλό επίπεδο με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας αλλά και κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο η ψήφιση των μέτρων από την Βουλή να μετατεθεί για μετά την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου αν δεν γίνουν δεκτές από την τρόικα οι απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση, αναπτυξιακό πακέτο αλλά και ρήτρα αντικατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θεωρούνται σίγουρα είναι:

  • 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

  • Μεγάλες περικοπές έρχονται στις συντάξεις με κλιμακωτές μειώσεις. Οι συντάξεις του ΟΓΑ θα μειωθούν κατά 30 ευρώ.
  • Τέλος μπαίνει στην 13η και 14η κύρια και επικουρική σύνταξη στο Δημόσιο. Παραμένουν στον ΟΓΑ
  • Τέλος και ο 13ος και ο 14ος μισθός στον Δημόσιο τομέα, μια απώλεια δηλαδή της τάξης των 1.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο.
  • Παράλληλα μειώνεται το εφάπαξ σε ΟΛΑ τα Ταμεία, ενώ θα υπάρξει και εισφορά σε όσους συνταξιούχους έλαβαν το βοήθημα βγαίνοντας σε σύνταξη μετά το ’95.

  • Τα όρια συνταξιοδότησης από τον επόμενο χρόνο πάνε στα 67 από τα 65 έτη και παράλληλα αυξάνονται σε 20 από 15 και τα έτη για την έξοδο σε σύνταξη.

  • Παράλληλα και με τη μείωση κατά 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια που θα ισχύσουν στο σύνολό τους θα υπάρξει και αντίστοιχη μείωση των συντάξεων σε αυτές τις κατηγορίες, ενώ οι ένστολοι συνταξιούχοι θα δουν και άλλη μείωση λόγω της κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.

  • Μέσα σε όλα αυτά αυξάνεται και το όριο ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ στα 64 έτη από τα 60 που είναι σήμερα.
  • Σε ότι αφορά στα σώματα ασφαλείας και το στρατό καταργείται η αυτόματη μισθολογική προαγωγή

  • Στις ΔΕΚΟ εφαρμόζεται πλέον το ενιαίο μισθολόγιο.
  • Σε ότι αφορά τους άνεργους όλα δείχνουν ότι καταργούνται τα εποχικά επιδόματα και τα ειδικά επιδόματα.
  • Μειώνονται επίσης στο μισό τα επιδόματα που παίρνουν τμηματάρχες και διευθυντές στο Δημόσιο.
  • Μεγάλη εξοικονόμηση περιμένει το υπουργείο από λουκέτα και συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών, αλλά και από συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και τμήματα αυτών.
  • Παράλληλα και για να εξοικονομηθούν περίπου 65 εκατομμύρια θα επιβληθούν δίδακτρα σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι φοιτητές πλέον θα επιβαρύνονται και με μέρος των εξόδων για τα βιβλία, ενώ στον χώρο της Παιδείας αναμένονται και αυξήσεις στα ωράρια των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης ώστε να περιοριστούν οι προσλήψεις αναπληρωτών.
  • Τέλος στο χώρο της υγείας αναμένεται δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι εισφορές υγείας για τους ασφαλισμένους τους ΟΓΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πίσω από κλειστές πόρτες – Ένα προς ένα τα 30 μέτρα που συζητούν εδώ και 2 ώρες Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης

Φορο-σοκ! 3 δισεκατομμύρια νέοι φόροι έρχονται με τα μέτρα

Τα μέτρα μπορεί να φτάσουν και στα 19 δισ. – Τη “γλιτώνουν” συντάξεις ΟΓΑ και επιδόματα ΑΜΕΑ – Σε διαθεσιμότητα 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε