Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σαμαράς στην Κ.Ο : “O Παπανδρέου αποδέχθηκε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία”

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε στην ομιλία του στην Κ.Ο ο Αντώνης Σαμαράς με προσωπική επίθεση και αιχμές στον πρωθυπουργό και με εκτενή αναφορά στο παρασκήνιο των επαφών που είχαν χθες για την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

O κ.Σαμαράς ζήτησε εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά: “Eκλογές θα γίνουν γιατί το ΠΑΣΟΚ σέρνεται μόνο του σε εκλογές.”

Ξεκινώντας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ οτι τα έχει χαμένα και αναφερόμενος από την αρχή σε όσα έγινα χθες μεταξύ του ίδιου και του πρωθυπουργού είπε: “Ο τόπος χρειάζεται συνέπεια πολιτικής, όταν διάφοροι γύρω μας, άλλα λένε το πρωί, άλλα το μεσημέρι, άλλα το βράδυ.” 

Αναφερόμενος στην στάση του κόμματός του τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ο κ.Σαμαράς είπε: “Ασκήσαμε επί ενάμιση χρόνο μια Αντιπολίτευση, όχι εύκολη, όχι συνηθισμένη. Και σίγουρα διαφορετική, πολύ-πολύ διαφορετική από εκείνη που είχε μάθει να ασκεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν λαϊκίσαμε, όπως έκανε «καθ’ υπερβολήν, κατά συρροή και εξακολούθηση» πάντα το ΠΑΣΟΚ. Δεν κατεβάσαμε τον κόσμο στους δρόμους, όπως έκανε ανέκαθεν το ΠΑΣΟΚ.  Δεν είπαμε «όχι σε όλα».
Δεν διστάσαμε να προσφέρουμε συναίνεση στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και χωρίς να μας το ζητήσει, στους κρίσιμους πρώτους μήνες, όταν μπορούσε ακόμα να αποφευχθεί η προσφυγή στο Μνημόνιο.
 Δεν διστάσαμε να ψηφίσουμε πολλά νομοσχέδια που έφερε το ΠΑΣΟΚ για ψήφιση, όταν ήταν σωστά και χρήσιμα για τον τόπο, πράγμα που σχεδόν ποτέ δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ στην Αντιπολίτευση.”

Ο κ.Σαμαράς κατηγόρησε κάποιους οτι παρά το γεγονός οτι η ΝΔ από την αρχή άνοιξε τα χαρτιά της για την Οικονομία και έκανε τις προτάσεις της κάποιοι τις διαστρέβλωσαν.

Είπε χαρακτηριστικά: “Από πέρσι ως φέτος, οι θετικές προτάσεις μας διαστρεβλώθηκαν απίστευτα. Πρώτα τις διαστρέβλωσαν όσο μπορούσαν – και μέσα και έξω από την Ελλάδα! Ύστερα προσπάθησαν να τις υιοθετήσουν. Κι ύστερα, μας ζήτησαν να τις στηρίξουμε – προσέξτε: τις δικές μας προτάσεις να στηρίξουμε! “
  
Αναφερόμενος αναλυτικά σε όσα έγιναν χθες στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τον πρωθυπουργό είπε:     

Χθες, ο Πρωθυπουργός μου πρότεινε να στηρίξουμε από κοινού μια κυβέρνηση σωτηρίας.Το είδα ως μια ιστορική ευκαιρία. Να πάμε όλοι μαζί και να διαπραγματευθούμε την Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, που θα επιτρέψει και στην Ελλάδα να φανεί συνεπής με τις υποχρεώσεις της και στους δανειστές να πάρουν τα χρήματά τους και στην Ελλάδα να βγεί από την κρίση και στην Ευρώπη να ξεπεράσει το πρόβλημα που η ελληνική κρίση δανεισμού έχει δημιουργήσει. Το είδα ως ιστορική ευκαιρία. Και πρότεινα στον κ. Παπανδρέου να πάμε για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου. Όχι για να χαλαρώσουμε την προσπάθεια που κάνει η χώρα. Αλλά για να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια που κάνει η χώρα. Ο κ. Παπανδρέου δεν αρνήθηκε την πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση. Κάθε άλλο…
Ύστερα του υπογράμμισα ότι σε μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός. Γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη και της κοινωνίας και της αγοράς. Κι ότι πρέπει να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής.
    Κι αυτό το δέχθηκε. Όμως, λίγο αργότερα, μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι … μου το πρότεινε ο ίδιος. Σημασία, βέβαια, εκείνη τη στιγμή, δεν είχε ποιος το πρότεινε. Αλλά το ότι ο κ. Παπανδρέου αποδεχόταν να παραιτηθεί…”

Πρόσθεσε οτι διαφωνία για τη διάρκεια μιας τέτοιας κυβέρνησης, όπως είπε εκείνος απόψε, δεν προέκυψε.  

“Εγώ”, είπε ο κ.Σαμαράς, “πράγματι, υποστήριξα ότι πρέπει να έχει σαφή αποστολή την επαναδιαπραγμάτευση και μόλις την επιτύχει να οδηγηθούμε ομαλά σε εκλογές. Εκείνος μου απάντησε ότι δεν μπορεί να είναι πολύ βραχύβια, διότι τότε θα έχουμε από την πρώτη στιγμή μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, πράγμα που θα κάνει κακό στην Οικονομία. Εγώ αποδέχθηκα – επαναλαμβάνω αποδέχθηκα! – τη λογική αυτού του επιχειρήματος και έμεινα με την εντύπωση ότι θα μπορούσαμε να βρούμε μια «χρυσή τομή», όσον αφορά τη χρονική διάρκεια.”

Και κατέληξε: ” Όλα έδειχναν ότι ήταν πράγματι, μια ιστορική ευκαιρία. Αλλά συνέχεια δεν υπήρξε. Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Παπανδρέου με ειδοποίησε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η πρωτοβουλία αυτή. Απέρριψε μόνος του, αυτό που είχε προτείνει ο ίδιος ή είχε αποδεχθεί ο ίδιος!” 
    
 Ο κ.Σαμαράς συνέχισε την προσωίκή επίθεση στον κ.Παπανδρέου λέγοντας: “Ακόμα και σήμερα, σε διπλανή αίθουσα, μίλησε, σαν χθες να μην έγινε τίποτε. Σαν να μην ήταν Πρωθυπουργός «εν κενώ»! Οι αγορές όλες βρέθηκαν σε αναβρασμό, τα spreads ξεπέρασαν τις 1500 μονάδες και σήμερα ούτε γάτα ούτε ζημιά.
    Μετέωρα βήματα αμηχανίας σε μια χώρα που βράζει…”

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σμάγκι: «Κρίμα που η αντιπολίτευση παίζει περίεργο παιχνίδι»

Παπανδρέου: Μία ομιλία σαν να μην έγινε τίποτα – Προσπάθησε να κρατήσει τους τόνους χαμηλά

Η χώρα στο κενό – Υπό αμφισβήτηση ο Παπανδρέου από στελέχη του ΠΑΣΟΚ

“Kαπηλεύθηκαν τις υπογραφές μας”, καταγγέλουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε