Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τα είπαν και για το χρέος Τσίπρας – Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη

Φωτογραφία twitter @PrimeministerGR
Φωτογραφία twitter @PrimeministerGR

Συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε στην Κωννσταντινούπολη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το τετ α τετ των δυο ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, έγινε ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης (24.05.2016).

Ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησαν την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup και την πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά τη 40λεπτη συνάντησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε και αισιοδοξία ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, «με έναν παλιό φίλο της Ελλάδας», όπως έγραψε σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στις 18:00 θα δει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η διμερής συνάντηση είναι προγραμματισμένη από τις 18:00 έως τις 18:45. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε