Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Σε ιδιώτες οι τρεις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η ανακοίνωση πρόσληψης συμβούλων στην ΕΑΒ, την ΕΛΒΟ και την ΕΑΣ οδηγεί πιθανότατα σε πώληση των τριών αμυντικών βιομηχανιών σε ιδιώτες.

Ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Βενιζέλος, ανακοίνωσε ότι οι σύμβουλοι που θα προσληφθούν θα εισηγηθούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τριών κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο θα μπορεί να περιλαμβάνει και το δημόσιο.

«Πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση, η ιδιωτικοποίηση δεν είναι η μόνη λύση, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν και άλλα σχήματα και έκανε αναφορά στο μεικτό σχήμα, τον μέτοχο που θα κατέχει μειοψηφικό πακέτο ή την βιομηχανική συνεργασία.

Για την ώρα, αναμένεται η εισήγηση της ανεξάρτητης εταιρίας συμβούλων που θα επιλεγεί από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Η εισήγηση θα γίνει το συντομότερο και όπως είπε ο υπουργός Άμυνας «θα προτείνει απροκάλυπτα την καλύτερη λύση για τις ελλειμματικές βιομηχανίες».

Κληθείς να σχολιάζει πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, πως μέχρι πρόσφατα οι εξοπλισμοί γίνονταν επί τη βάση «κατασκευασμένων αναγκών», ο Ευ. Βενιζέλος είπε: «ήρθαμε για να επιβάλλουμε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα λάβουμε αστυνομικού ή δικαστικού χαρακτήρα αποφάσεις. Εφοδιάζουμε με όλο το υλικό και τις πληροφορίες τη Βουλή και τους ανακριτές».

Όσον αφορά στο αν το υπουργείο Άμυνας έκανε στο παρελθόν εξοπλισμούς με αδιαφανείς διαδικασίες, από τις οποίες κάποιοι ίσως πλούτισαν ή έχτισαν πολιτικές καριέρες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως αν εφαρμόζονταν διαφορετικές διαδικασίες θα είχαν γίνει άλλες επιλογές. «Δε λέω ότι υπήρξε δόλος ή κακοπιστία, αλλά η ίδια η μέθοδος επηρεάζει τη διαδικασία».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι εκλογές για τη τοπική αυτοδιοίκηση θα έχουν αντιμνημονιακό μήνυμα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να μπουν σ´ αυτό το πλαστό δίλημμα που τελικά θα εξελιχτεί σε ψευτο-δημοψήφισμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε