Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σε ποιους ρίχνουν τις ευθύνες για το έλλειμμα οι ανεξάρτητοι βουλευτές;

Οι προερχόμενοι απ’ το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητοι βουλευτές, Ηλίας Θεοδωρίδης και Οδυσσέας Βουδούρης στις πορισματικές τους θέσεις επιρρίπτουν ευθύνες, συνολικά στο «αδηφάγο πολιτικοκρατικό σύστημα» της χώρας, για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009.

Οι κ.κ. Θεοδωρίδης και Βουδούρης, καταλογίζουν «βαριά αμέλεια και κακοδιαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας» στην κυβέρνηση Καραμανλή, με υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπαθανασίου, επισημαίνοντας πως «το δίδυμο των κυρίων Καραμανλή- Παπαθανασίου, παρακολουθούσε τη ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών της χώρας και αντί να πάρει μέτρα έκτακτης ανάγκης που επιβάλλουν οι συνθήκες, μιλούσαν για μέτρα μετά τις εκλογές».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου «αφορούν στο γεγονός ότι καθυστέρησε να αντιληφθεί τις δραματικές συνέπειες, στις οποίες είχε περιέλθει η χώρα εξαιτίας ενός μη βιώσιμου οικονομικού μοντέλου και επίσης, στο χειρισμό της κρίσης δανεισμού και στη διαχείριση του υπέρογκου χρέους που είχε συσσωρευτεί».

«Οι ευθύνες που βαρύνουν την κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν αφορούν στο ζήτημα της καταγραφής των ελλειμμάτων- άλλωστε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, μπορεί να αφορούν σ’ αυτούς που τα δημιούργησαν και όχι σ’ αυτούς που τα κατέγραψαν», επισημαίνουν οι δύο βουλευτές.

Από πλευράς της, η προερχόμενη από την Νέα Δημοκρατία, ανεξάρτητη βουλευτής, Έλσα Παπαδημητρίου, εκτιμά πως «από καμία μαρτυρική κατάθεση δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, ούτε για πολιτικά, ούτε για μη πολιτικά πρόσωπα. Επίσης, καμία νύξη ή αναφορά δεν δικαιολογείται για τους δύο πρώην πρωθυπουργους κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου, πέρα απ’ το γεγονός, ότι και οι δύο προσπάθησαν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της χώρας και εργάσθηκαν με καλές προθέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, κατά την διάρκεια της θητείας τους, που συνέπεσε με τις δυσκολότερες μέρες της μεταπολίτευσης και την δραματικότερη διεθνή μεταπολεμική οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, πολιτικές ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και στις δύο κυβερνήσεις του 2009 για «αστοχίες»- δηλαδή για υπεραισιόδοξη εκτίμηση του ελλείμματος του 2009, εικόνα αναξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων κλπ. για τη Νέα Δημοκρατία, καταγγελία ως αντιλαϊκών, των μέτρων συγκράτησης του ελλείμματος για το ΠΑΣΟΚ- χωρίς ωστόσο να είναι δίκαιη η προσωποποίησή τους στα πρόσωπα των υπουργών Οικονομικών, καθώς οι ευθύνες υπήρξαν συλλογικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για το έλλειμμα: Ευθύνες στον Ι.Παπαθανασίου
 
Παπαθανασίου για το πόρισμα… παρωδία: «Προκαλούν αυτοί που οδήγησαν σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας»

Αυλαία για την Εξεταστική “παρωδία” – Κανείς δεν φταίει για το έλλειμμα

Αλμούνια: “Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας γνώριζαν για το έλλειμμα”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε