Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Σφραγίδα Μέρκελ στη συμφωνία με τους δανειστές

Σφραγίδα Μέρκελ στη συμφωνία με τους δανειστές

– Τι φέρνει μαζί της η Γερμανίδα Καγκελάριος
– Πώς κλείστηκε το ραντεβού για την επίσκεψή της στην Αθήνα
– Διαβάστε όλο ο παρασκήνιο

Προς ολοκλήρωση βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την Τρόικα η οποία θα επισφραγιστεί με την επίσκεψη της Aγκελα Μέρκελ την Τρίτη στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το “Εθνος” η τελική φάση της διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Οπως γράφει η εφημερίδα, η προσπάθεια γίνεται προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας να μεταβεί στη Σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα έχοντας συγκεκριμένες αποφάσεις στα χέρια του και η Γερμανίδα καγκελάριος να “σφραγίσει” στη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό τη συνολική συμφωνία, που περιλαμβάνει, εκτός από τα μέτρα, την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πως θα έχει σύντομα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Σε επίπεδο ουσίας αλλά και κλίματος από την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά περιμένει πολλά. Κοινή εκτίμηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ότι ο ερχομός της Γερμανίδας καγκελαρίου σηματοδοτεί καταρχάς το τέλος μίας περιόδου που κυριαρχούσε «ψυχρό» κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών.
Η Αθήνα περιμένει από την κυρία Μέρκελ καταρχάς μια ξεκάθαρη δήλωση οτι δεν υπάρχει θέμα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ αλλά και μια τοποθέτηση όχι για περιοριστικά μέτρα πλέον αλλά για την υιοθέτηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής.

Πως κλείστηκε το ραντεβού

Τίποτα δεν έγινε στην τύχη, λένε με νόημα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφερόμενοι στο ραντεβού που κλείστηκε για την Τρίτη 09/10 μεταξύ των 2 ηγετών.

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Αντώνης Σαμαράς αιφνιδίασαν σήμερα πολλούς τόσο σε Αθήνα όσο και σε Βερολίνο. Οι επαφές των δυο επιτελείων για το κλείσιμο του ραντεβού έγιναν με απόλυτη μυστικότητα. Κανείς δεν συνέδεσε παρά μόνο εκ των υστέρων την ολιγοήμερη επίσκεψη στενότατου συνεργάτη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο πριν από λίγες ημέρες.

Ο άνθρωπος – κλειδί, ήταν αυτός που κανόνισε όλες τις λεπτομέρειες της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα χωρίς να το μάθει κανείς.

Έτσι, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάϊμπερτ δήλωνε το μεσημέρι: “Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Τρίτη την Αθήνα για να συναντηθεί με τον ομόλογό της Αντώνη Σαμαρά και δήλωσε ότι υποστηρίζει την «πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια» την οποία καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση”.

Θα πρόκειται για μια «επίσκεψη εργασίας» στην διάρκεια της οποίας τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι «η κατάσταση στην Ελλάδα, η κατάσταση στην ευρωζώνη, διεθνή θέματα και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Ζάιμπερτ.

«Το μήνυμα το οποίο η Γερμανία θέλει να μεταδώσει στην Ελλάδα είναι αυτό που η καγκελάριος πάντοτε μετέφερε, ειδικά όταν ο κ. Σαμαράς είχε έλθει στο Βερολίνο, δηλαδή: θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την σταθεροποίηση στην ευρωζώνη», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

«Διαπιστώνουμε ότι υπό την κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται μια πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια και υποστηρίζουμε την συνέχισή της», είπε ακόμη ο Ζάιμπερτ.

Διαβάστε
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Τρίτη από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Πολιτική λύση φέρνει την Τρίτη στις αποσκευές της η Μέρκελ – Τι θα πει στον πρωθυπουργό – Πως κλείστηκε το ραντεβού – Όλο το παρασκήνιο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε