Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

«Σφραγίζει» ο πρωθυπουργός το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ – Επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

«Σφραγίζει» ο πρωθυπουργός το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ – Επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο
– Ερώτημα παραμένει το αν θα γίνει νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών
– Αρχίζει επαφές με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ ο πρωθυπουργός
– Αποφασισμένος να αναλάβει και μόνος του την ευθύνη για τα μέτρα ο Σαμαράς
– Γιατί έρχεται στην Αθήνα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών
Στον… αέρα φαίνεται πως βρίσκεται το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να εγκριθεί το πακέτο με τα μέτρα των 11,5 δισ., πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 22 Αυγούστου και τις επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι.
 
Αν και όπως όλες οι ενδείξεις και πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συνεργάτες του κ. Σαμαρά διευκρίνιζαν χθες το απόγευμα ότι στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός στην Καλαμάτα με τους τοπικούς φορείς και στη συνέχεια με τους δημοσιογράφους «δεν ειπώθηκε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς» και πως «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει».

Ταυτόχρονα ο Σ. Κεδίκογλου ερωτηθείς αν θα γίνει τελικά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και καθώς έως χθες το απόγευμα δεν είχε «κλείσει» μια νέα συνάντηση των «τριών», έλεγε πως «δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών», χωρίς να επιβεβαιώνει ή να αποκλείει την πραγματοποίησή της.

 
Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να πάρει «πάνω» του και να αναλάβει ακόμη και μόνος του την ευθύνη για την υλοποίηση του πακέτου των μέτρων, ακόμη κι αν οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί εκφράσουν αντιρρήσεις για κάποια από τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Γι’ αυτό και στελέχη του Μαξίμου αφήνουν ανοικτό ακόμη το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ή όχι της σύσκεψης των «τριών» που θα «κλειδώσει» τα μέτρα, αφού σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ενδέχεται το πακέτο να κλείσει στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπήρξε στην προηγούμενη συνάντησή τους όταν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αποδέχθηκαν τις βασικές κατευθύνσεις της εισήγησης του κ. Σαμαρά παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν τόσο για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας όσο και τη μείωση των συντάξεων κάτω από τα 700 ευρώ.

 
Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να «κλειδώσει» τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο και να δοθεί -σε κάθε περίπτωση- στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να πάει με συγκεκριμένη λίστα μέτρων στις συναντήσεις του με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ (στις 22 Αυγούστου στην Αθήνα), την Αγκ. Μέρκελ (24 Αυγούστου στο Βερολίνο) και τον Φρ. Ολάντ (25 Αυγούστου στο Παρίσι), καθώς, όπως επισημαίνει, αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να μπορέσει να διαπραγματευθεί το θέμα της επιμήκυνσης.
 
Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, κίνηση που ερμηνεύεται ως δείγμα στήριξης της Γαλλίας στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η κυβέρνηση, Παρίσι και Ουάσιγκτον στηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
 
Με το βλέμμα στραμμένο στις κρίσιμες συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός φτάνοντας χθες στο δημαρχείο της Καλαμάτας (καθώς αποφάσισε να περάσει το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο) επισήμανε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τον στόχο της που είναι η γρήγορη έξοδος από την κρίση».
 
Θέλω να γνωρίζετε, τόνισε ο κ. Σαμαράς «ότι, η σημαία του αγώνα για όλη την Ελλάδα είναι ψηλά. Αγωνιζόμαστε προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο, που δεν είναι άλλος, από τη γρήγορη έξοδο της χώρας από την κρίση και προς την κατεύθυνση αυτή, καλώ όλους τους Έλληνες, πέρα και πάνω από κόμματα, να είμαστε μία ενωμένη γροθιά. Γιατί τώρα είναι η Ελλάδα που μετράει και τίποτα άλλο». Και είμαι βέβαιος, κατέληξε «ότι με τη βοήθεια της Παναγιάς, θα κερδίσουμε. Μάχη δύσκολη, ανηφορική, δύσβατη, με συνεχείς αναταράξεις, θα την κερδίσουμε».
 
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στράφηκαν προς την Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότησή τους τον Ιούλιο, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δεχόταν το συγκεκριμένο μήνα τα ομόλογά τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα τη Δευτέρα. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 49,67 δισ. ευρώ στα 23,99 δισ. ευρώ ανέφερε η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος την οποία δημοσιοποίησε το πρακτορείο.
 
Ανάλογα όμως αυξήθηκε το ποσό χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ίδια την ΤτΕ μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας ELA κατά 44,37 δισ. ευρώ στα 106,31 δισ. ευρώ.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι δεν θα δέχεται, προσωρινά, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς στις 25 Ιουλίου έληξε το πρόγραμμα επαναγοράς για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελλάδα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν θα γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν έρθει ο Γιούνκερ

Οι 34 ημέρες που κρίνουν την τύχη της χώρας – Ο δύσκολος δρόμος έως το Eurogroup

Οι συναντήσεις Σαμαρά με Ευρωπαίους

Σαμαράς: Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε