Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Siemens: Αποκαλύψεις “φωτιά” για πρόσωπα και πολιτικούς

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αποκαλύψεις στην Εξεταστική για Siemens για στελέχος κρατικού οργανισμού, αλλά και πολιτικά πρόσωπα των δύο μεγάλων κομμάτων.

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από τη Βουλή η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου κατέθεσε πως πρόσωπο που επελέγη πρόσφατα για μία σημαντική θέση μεγάλου κρατικού οργανισμού συμμετέχει σε εταιρεία μέσω της οποίας – σύμφωνα πάντα με την μάρτυρα – η Siemens και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος φέρονται να έκαναν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τα ταμεία της γερμανικής εταιρείας.

Επίσης “καίει” πολιτικά πρόσωπα και της Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου με την κατάθεση της, χθες Πέμπτη,  για 2η ημέρα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. 

Η δημοσιογράφος κατέθεσε ότι υπάρχει και δεύτερο έμβασμα προς τον «Ρόκο» – κωδικός που ταυτίζεται με συγγενικό πρόσωπο του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσου Μαντέλη – ύψους 250.000 ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2000. Αυτό το ποσό, όπως αποκάλυψε, μπήκε απευθείας τον λογαριασμό «Ρόκος» από την μητρική Siemens. Η κ. Μπουγάτσου κατέθεσε επίσης ότι το ταξίδι του υπουργού Μεταφορών της Ν.Δ. Μιχάλη Λιάπη, το 2008 στη Γερμανία συνέπεσε με την προκήρυξη του έργου του ΟΣΕ περί δικτύων ραδιοτηλεφώνων. 

Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στον ανακριτή Οικονόμου που είχε επιληφθεί της υπόθεσης της υπογραφής της σύμβασης του δημοσίου με τη Siemens για τον Προαστιακό. Όπως είπε, ενώ ο ανακριτής είχε στα χέρια του τις καταθέσεις που ενέπλεκαν πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τους υπουργούς Χρήστο Βερελή (ΠΑΣΟΚ) για την αρχική σύμβαση αλλά και τους «γαλάζιους» Μιχάλη Λιάπη (για την κατακύρωση της σύμβασης) και Κωστή Χατζηδάκη και Ευρυπίδη Στυλιανίδη (για την παράταση της), πριν από το κλείσιμο της Βουλής δεν την έστειλε στο Κοινοβούλιο για περαιτέρω διερεύνηση. 

Αποτέλεσμα; Στις 9 Μαΐου η Βουλή έκλεισε και από τότε ήδη είχαν φουντώσει τα σενάρια ότι ο τότε Πρωθυπουργός έσπευσε να την κλείσει, για να μην συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τους υπουργούς του. 

Μάλιστα η κ. Μπουγάτσου αναφέρθηκε στα ονόματα των στελεχών του ΟΣΕ Εμμανουήλ Παναγιώτου και Δημήτρη Καραπάνου οι οποίοι, κατέθεσε ότι είχαν ενημερώσει τον τότε Πρωθυπουργό ότι το έργο έπρεπε να παραδοθεί σε 8 μήνες αλλά δεν παραδόθηκε. «Τους έφαγε το ‘μαύρο σκοτάδι’» είπε τονίζοντας ότι στο τέλος τα δύο στελέχη υποβιβάστηκαν υπηρεσιακά και τους ασκήθηκαν πειθαρχικά μέτρα… 

Η δημοσιογράφος υποστήριξε επίσης ότι ο ΟΤΕ δεν ενεργοποίησε σε καμία σύμβαση με τη Siemens, τις ρήτρες που όφειλε να ενεργοποιήσει ώστε το έργο να κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο φθηνότερα και επέρριψε ευθύνες στους διοικητές του Οργανισμού κ.κ. Συμεωνίδη, Μανασή, Αντωνακόπουλο, Βουρλούμη αλλά και σε συνδικαλιστές, οι οποίοι, όπως είπε, συμφωνούσαν πάντα υπέρ της Γερμανικής εταιρείας. 

Μάλιστα ανέγνωσε επιστολή του διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens κ. Χούμπερτ που έλεγε: «Λαδώναμε τον ΟΤΕ για να μας πληρώνει ακριβότερα. Δίναμε πολλά για να πληρώσουμε τις διοικήσεις».  Η κ. Μπουγάτσου πρόσθεσε πως από το 1997 δεν έχει γίνει ποτέ διαγωνισμός στον ΟΤΕ αλλά πάντα απ’ ευθείας αναθέσεις. 

Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens κατήγγειλαν και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε για το γεγονός ότι δεν έχει έρθει ακόμη η δικογραφία της Siemens στο σύνολο της στη Βουλή, αφήνοντας υπόνοιες για σκοπιμότητες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε