Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Siemens: Εν αναμονή του πορίσματος των 2.500 σελίδων

-Την παραπομπή του Τ.Μαντέλη για υποβολή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες διέταξε το Συμβούλιο Εφετών
– Διαβάστε όλα τα ονόματα των πολιτικών που παραπέμπονται – Γιατί ”σφάζονται” ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ
– ”Παράθυρο” για διεκδίκηση αποζημιώσεων του δημοσίου από τη Siemens

Η κατηγορία σε βάρος του Τασου Μαντέλη αφορά τα οικονομικά έτη 2006- 2007 και σχετίζεται με την ομολογία του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι μέσω του λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα στο όνομα Α.ROCOS έλαβε χρήματα από την Siemens ως προεκλογική χορηγία .

Οι Εφέτες , μέλη του Συμβουλίου, έκαναν δεκτή με το βούλευμα (αριθμ 92/2011) την πρόταση της Εισαγγελέως κ. Αργ.Χουρδετσανάκη για παραπομπή του πρώην υπουργού για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Διατάσσουν επίσης με το βούλευμα τους την παύση της ποινικής δίωξης σε ότι αφορά την περίοδο 30 /6/2004 έως 30/6/2005 και λόγω παραγραφής της ίδιας κατηγορίας, καθώς έχει παρέλθει πενταετία.

Ο πρώην υπουργός είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens και έχει αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ μετά την απολογία του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο Τάσος Μαντέλης απαίτησε χρήματα ως δώρο από την Siemens στον επίμαχο λογαριασμό, που άνοιξε ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενος του Γ.Τσουγκράνης , προς τον οποίο είχαν εμβαστεί το 1998 και το 2000 συνολικά 450 χιλιάδες μάρκα. Τα χρήματα, κατά το κατηγορητήριο, αφορούσαν την έγκριση της σύμβασης 8002 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Ποιά πολιτικά πρόσωπα “καίνε” τα πορίσματα

Σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας και από όσα έχουν γίνει γνωστά το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει:

Για τον ΟΤΕ Τάσο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου και Νίκο Χριστοδουλάκη που μετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη από την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Για τον ΟΣΕ τους Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, ενώ για τη προμήθεια του C4I τους Γιάννο Παπαντωνίου από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού τον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της “συγκάλυψης” τους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το “ξέπλυμα” χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Η διερεύνηση του σκανδάλου Siemens – σκάνδαλο που πλήττει τη χώρα από το 1996 σύμφωνα με δηλωσεις γερμανών στελεχών της – μετά από ατελείωτη κωλυσιεργεία, κατέληξε σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών οι οποίες ωστόσο έχουν ήδη παραγραφεί στον μεγαλύτερο βαθμό. Το μόνο αδίκημα που δεν παραγράφεται είναι αυτό του ξεπλύματος βρώμικού χρήματος.

Όπως και στο Βατοπέδι τα κόμματα δεν κατάφεραν να συντάξουν ένα κοινό πόρισμα, βγάζοντας πέντε πορισματικές εκθέσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, άγνωστοι παραμένουν οι αποδέκτες του μαύρου χρήματος που υποτίθεται ότι πήγαινε σε κομματικά ταμεία, παρά την παραδοχή Τσουκάτου ότι πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα από την εταιρεία για το ΠΑΣΟΚ και την παραδοχή Μαντέλη ότι έλαβε το 1998 και το 2000 ποσά 200.000 και 250.000 μάρκα αντίστοιχα από την εταιρεία.

Οι πολιτικοί άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση μόλις το 2010, καθώς η μέχρι τότε κυβέρνηση Καραμανλή αρνιόταν τη σύσταση Εξεταστικής.

Η Δικαιοσύνη ασχολείται απο το 2006 και ασκήθηκαν διώξεις το 2009 όταν πρώην επικεφαλής της Siemens ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ παραδέχτηκε ενώπιον γερμανών εισαγγελέων ότι η εταιρεία χρηματοδοτούσε κόμματα στην Ελλάδα ώστε να “πουλά” έργα. Στη Γερμανία είχε γίνει γνωστό ότι η Siemens είχε δώσει δεκάδες δισ. σε προμήθειες στην Ελλαδα από το 1996 ως το 2006.

Έσπευσαν.. βραδέως

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, οι δικαστικές αρχές μία τόσο σοβαρή υπόθεση, την ανέθεσαν σε έναν μόνο εισαγγελέα Πρωτοδικών τον Π. Αθανασίου. Η έρευνα πήρε δύο χρόνια και στη δικογραφία συμπεριλήφθηκαν καταθέσεις, ενώ ο δικαστικός ζήτησε το άνοιγμα όσων λογαριασμών μπόρεσε να εντοπίσει.

Το 2008 ασκήθηκαν διώξεις κατά παντός υπευθύνου για τέσσερα κακουργήματα, χωρίς να βρεθούν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Τα κακουργήματα αφορούσαν παθητική και ενεργητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και του ΟΤΕ, νομιμοποιήση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε νομιμοποιήση εσόδων. Δεν υπήρξε αδίκημα για παράβαση του νόμου περί χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων.

Η υπόθεση ανατέθηκε στον πρωτοδίκη Ν. Ζαγοριανό και όχι σε εφέτη ανακριτή παρά τη σπουδαιότητά της. Εκείνος δεν συμπεριέλαβε στα κατηγορητήρια αδικήματα μετά το 2004, προκαλώντας έτσι – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – την απόρριψη των ευρωπαϊκών ενταλμάτων παράδοσης του κ. Χριστοφοράκου, ο οποίος είχε αφεθεί να φύγει από τη χώρα.

Το 2009 η υπόθεση του αφαιρέθηκε και διώχθηκε ποινικά για κατάχρηση εξουσίας. Ωστόσο η εισαγγελική πρόταση εισηγείται την απαλλαγή του. Οι εφέτες ανακριτές Μ. Νικολακέα και Ι. Φιοράκης που ανέλαβαν στη συνέχεια την υπόθεση άρχισαν το έργο τους σχεδόν από το μηδέν.

Η Βουλή ξεκίνησε έρευνα στις αρχές του 2010 με πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Τα αποτελέσματα – πέντε πορισματικές εκθέσεις και ένα πόρισμα που κατατίθεται αύριο δεν εντόπισε ποτε ροή χρημάτων από τα μαύρα ταμειά προς πολιτικά κόμματα και υπουργούς. Ωστόσο και ο Χριστοφοράκος στην αρχική του κατάθεση μίλησε για μαύρο πολιτικό χρήμα και ο Σίκατσεκ είχε πει ότι το 2% του ετήσιου τζίρου της εταιρειάς πήγαινε στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας.

Πέραν από το θεμα της κάθαρσης, παράθυρο για διεκδίκηση αποζημιώσεων από την κυβέρνηση άφησε δήλωση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, σε πρωινή εκπομπή την Κυριακή, ότι το δημόσιο μπορεί να διεκδικήσει χρήματα από την γερμανική εταιρεία.


Διαβάστε περισσότερα:

Επιστολή Παμπούκη σε Siemens με απειλές προστίμων

Θυμός, αγανάκτηση και “δεν έχω καμμία εμπλοκή” στις ανακοινώσεις όσων εμπλέκονται στην Siemens

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε