Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Σήμερα δυστυχώς αποφασίζουν οι τραπεζίτες”

Σήμερα δυστυχώς αποφασίζουν οι τραπεζίτες”

”Ότι και αν έχει γίνει με τα μισθολογικά των υπαλλήλων της Βουλής, δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι και δεν μπορούν να στοχοποιούνται. Τους τα έδωσαν οι προηγούμενοι πρόεδροι, το πολιτικό σύστημα γενικά”.

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης έδωσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μανώλη Αναγνωστάκη.

Ο κ. Μεϊμαράκης στη συνέντευξη του τόνισε: «θέλω να πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα έχουμε μια απόφαση από το Γιούρογκρουπ και η Τρίτη θα είναι μια διαφορετική μέρα. Εκτιμώ ότι σε ένα – ενάμιση μήνα εκτός από τα οικονομικά και εργασιακά θα προστεθούν στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου σοβαρά θεσμικά ζητήματα. Αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο στα οικονομικά, αλλά η πολιτική δεν είναι μόνο οικονομικά και ούτε είμαστε όλοι οικονομολόγοι. Οι πολιτικοί αφήσαμε πολύ χρόνο στους τεχνοκράτες και στους οικονομολόγους, οι οποίοι εμφανίζονται κατά καιρούς σαν κομήτες, μας δίνουν μια συνταγή, αποχωρούν, ενώ εμείς οι πολιτικοί παραμένουμε. Εμάς ξέρει ο κόσμος, εμείς μεταφέρουμε τη συνταγή στον κόσμο και μένουμε να τους πούμε ότι ήταν λάθος τελικά. Εγώ θέλω οι πολιτικοί να αποφασίζουν. Σήμερα δυστυχώς αποφασίζουν οι τραπεζίτες, οι οικονομολόγοι και έχουμε αφήσει χώρο. Ευθυνόμαστε οι πολιτικοί γι αυτό. Το Κοινοβούλιο πρέπει να σταθεί ανάχωμα στον κάθε γραφειοκράτη, ο οποίος προσπαθεί με άλλους τρόπους να περνάει ότι θέλει. Το μόνο ανάχωμα είναι τα εθνικά Κοινοβούλια αν αυτά τα υποβαθμίσουμε τότε η γραφειοκρατία και οι δήθεν οικονομολόγοι θα μας οδηγούν σε λάθος συνταγές.

Επειδή η πολιτική είναι σύνθετη και η Ευρώπη ακόμα πιο σύνθετη σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, θα πρέπει από την Τρίτη, αφού πιστεύω ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας και θα φύγει αυτή η αίσθηση ανασφάλειας που διακατέχει όλους μας, να εξετάσουμε όλο το θεσμικό πλαίσιο, να νομοθετήσουμε και τα αυτονόητα. Να ξαναδούμε το Σύνταγμα, να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση. Να συζητηθούν όλα: ο ρόλος της Βουλής, του Προέδρου της Δημοκρατίας, πως η Δικαιοσύνη θα γίνει πιο ανεξάρτητη, πως θα ενισχυθούν τα ατομικά δικαιώματα, πως θα αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών…

Από τον Ιανουάριο, γιατί από την Δευτέρα θα λύσουμε το ταμειακό πρόβλημα της χώρας, πρέπει να ανοίξουν όλα τα θέματα. Οφείλουμε να τα εξετάσουμε αναλυτικά.»

Αναφέρθηκε στο κόστος λειτουργίας της Βουλής, στις περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών και των υπαλλήλων:

«…πραγματικά με αυτή την κρίση και με αυτές τις περικοπές μπορεί να φαίνονται υψηλές οι αποζημιώσεις των βουλευτών. Πρέπει όμως να εξετάσουμε αναλυτικά τα έξοδα τα οποία απαιτούνται για να λειτουργήσει ο βουλευτής αποτελεσματικά και σωστά σ’ αυτό το αξίωμα. Γιατί υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι μπορεί να μη θέλουν να λειτουργήσουν σωστά και να βάζουν στην τσέπη την αποζημίωση για να περνούν καλά. Και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η πολιτική γέμισε από «γκλαμουράτους» και life style τύπους και ολιγόστευσαν οι επιλογές των πολιτών. Εδώ έχουν μια ευθύνη και οι πολίτες με τον σταυρό προτίμησης που βάζουν και στείλανε στη βουλή πολλούς τέτοιους τύπους, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η πολιτική είναι να περνάμε καλά …

Η πολιτική όμως δεν είναι αυτό, η πολιτική είναι προσφορά με τα αναγκαία και τα στοιχειώδη . Πρέπει ο πολιτικός να είναι και ταγός ταυτόχρονα. Πρέπει όμως να εξετάζουμε πάντα τι απαιτείται για τα λειτουργικά έξοδα ενός βουλευτή, ιδίως δε εάν είναι και βουλευτής επαρχίας. Γιατί μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην επαρκούν. Ήρθαν στο γραφείο μου έλεγαν βουλευτές της Θεσσαλίας και μου είπαν, ότι θέλουν 1.100 ευρώ το μήνα έξοδα για βενζίνη και διόδια, προκειμένου να επισκέπτονται κάθε σαββατοκύριακο στην εκλογική τους περιφέρεια. Άρα αυτό είναι έξοδό του που φεύγει από την αποζημίωση των 5.300 ευρώ το μήνα….

.. Άλλωστε από το 2010 και μετά μειώθηκε ο μισθός των βουλευτών αφού καταργήθηκε η αυτοτελής φορολογία. Δηλαδή ενώ ήταν το 10 ή το 15% η φορολογία, αυτή τη στιγμή είναι το 40%, που σημαίνει ονομαστικά στο ετήσιο εισόδημα κόπηκαν 22.000 ευρώ.

… Ο Προϋπολογισμός της Βουλής είναι το 2,3 τοις χιλίοις του Κρατικού Προϋπολογισμού. Συγκριτικά δε με τις υπόλοιπες χώρες έχουμε το μικρότερο κόστος λειτουργίας της Δημοκρατίας…

… Ότι και αν έχει γίνει με τα μισθολογικά των υπαλλήλων της Βουλής, δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι και δεν μπορούν να στοχοποιούνται. Τους τα έδωσαν οι προηγούμενοι πρόεδροι, το πολιτικό σύστημα γενικά. Μέσα σ΄ αυτό συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου. Η ευθύνη είτε των χρημάτων που παίρνουν, είτε του τρόπου πρόσληψης τους, δεν ανήκει στους υπαλλήλους και οφείλουμε αυτό να το αναγνωρίσουμε, όπως το αναγνωρίζουμε σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Από εκεί και πέρα στο πλαίσιο της δραματικής κατάστασης, που βιώνουμε, οφείλουμε να τα επανεξετάσουμε όλα. Όπου υπήρχαν υπερβολές και έχουμε ξεφύγει να τις διορθώσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε εκδικητική διάθεση. Αντιθέτως προχωράμε με πόνο ψυχής σε κάθε κοινωνική ομάδα στην οποία κάνουμε περικοπές και επιχειρούμε να ανατρέψουμε βίαια τη ζωή της. Πράγματι μέχρι το τέλος του 2011, ούτε στο ΑΣΕΠ υπάγονταν ως προς τις διαδικασίες πρόσληψης τους, ούτε στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Από τον Δεκέμβριο όμως του 2011 έχουν αλλάξει αυτά. Ισχύει το Μισθολόγιο και το ΑΣΕΠ.»

Διαβάστε επίσης : ΔΗΜΑΡ:Δώστε όλη τη δόση τώρα

Τσίπρας:”Ο Σαμαράς αδυνατεί να διεκδικήσει εθνικά συμφέροντα”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε