Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σημίτης: “Η Ελλάδα δεν έχει πλασάρει σωστά τον εαυτό της στην ΕΕ”

Κριτική στην πολιτική που έχει ακολουθηθεί από την κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ασκεί σε άρθρο του στο Βήμα ο Κ. Σημίτης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κατάστασής της έχει εγκλωβιστεί στη συζήτηση για τη χρεοκοπία και τους μηχανισμούς σωτηρίας της».

«Πρόοδος επιτυγχάνεται όταν δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά συνολικά για την ισχυροποίηση της Ένωσης», υποστηρίζει ο πρώην Πρωθυπουργός και συνεχίζει: «Όταν χτίζουμε τις αναγκαίες συμμαχίες, ώστε αποφάσεις και θεσμοί να μην υπολείπονται των ευλόγων προσδοκιών μας».

Σημειώνει ακόμα ότι η χώρα μας «χρειάζεται να βελτιώσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των εταίρων της με άλλους τρόπους. Να στραφεί και σε άλλες κατευθύνσεις με συνεννοήσεις και προτάσεις, να συμβάλει σε σχέδια και πρωτοβουλίες για την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης σε όλη την Ενωση, σε σχέδια γεφύρωσης της απόστασης μεταξύ Βορρά και Νότου».

Επιπλέον, ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι οι προτάσεις της Ελλάδος για την αντιμετώπιση της κρίσης πλην της έκδοσης του ευρωομολόγου δεν έγιναν γνωστές και συμπληρώνει ότι «δεν έχει παρουσιαστεί η θέση της για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ενωσης, ένα θέμα στο οποίο τα άλλα κράτη έχουν υποβάλει ήδη τις απόψεις τους».

«Πρόοδος επιτυγχάνεται με προτάσεις, συνεννοήσεις, συνεχείς επαφές σε πολλά επίπεδα πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός ότι σε συνολικό επίπεδο, στην ΕΕ «τα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης θα μένουν σε εκκρεμότητα και η συζήτηση θα συνεχίσει να περιορίζεται στο στενό πλαίσιο αποτροπής της χρεοκοπίας των μελών, όσο οι χώρες του Βορρά θα επικεντρώνονται αποκλειστικά στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας».

«Η προοπτική για ένα αξιόπιστο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης θα παραμένει ανεκπλήρωτη όσο δεν θα υπάρχει πρόνοια για τη γεφύρωση του χάσματος ανταγωνιστικότητας μεταξύ Βορρά και Νότου», καταλήγει ο κ. Σημίτης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε