Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Σημίτης: Οι φόροι δεν ευνοούν την ανάπτυξη

Σημίτης: Οι φόροι δεν ευνοούν την ανάπτυξη

Παρέμβαση μέσω του Τύπου κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εκτιμώντας ότι “ο δρόμος είναι μακρύς” αλλά ότι “είναι δυνατόν να πετύχουμε”, ενώ ζητά και πάλι στήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

“Οι περιορισμοί επιβάλλονται” εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός μιλωντας στα ΝΕΑ , λέγοντας ότι αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ιεράρχηση τους και οι κοινωνικές τους συνέπειες. Ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι η ύφεση φαινόταν από το 2008, ωστόσο η τότε κυβέρνηση Καραμανλή υποστήριζε οτι η Ελλάδα ήταν ασφαλής. “Διαψεύστηκε θεαματικά” λέει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ακόμη και αν επαληθευτεί το σενάριο για ανάκαμψη από το 2012 με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αυτό δεν θα είναι αρκετό. “Θα χρειαστούν με αυτό το ρυθμό ακόμη κάποια χρόνια για να αναπληρώσουμε τις απώλειες και να φτάσουμε στο επίπεδο ανάπτυξης που ήμασταν στην αρχή της κρίσης το 2008”.

Ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι η έξοδος από την ΟΝΕ δεν είναι για χώρες του δικού μας “αναστήματος” προσθέτοντας ότι αν και με το αζημιώτο “η ΕΕ μας στηρίζει, πράγμα που άλλοι δεν κάνουν”. Επαναλαμβάνει δε ότι έξοδος από την ΕΕ είναι συνταγή σίγουρης καταστροφής, καθως τότε θα δούμε να εκτοξεύεται η ανέχεια και θα ακολουθήσει ύφεση χωρίς επιστροφή.

Σημειώνει πως “η Ένωση έχει συμφέρον να πετύχει το πείραμα της συμπαράστασης προς την Ελλάδα», αλλιώς «θα ενταθεί κατά πολύ η αμφισβήτηση της ικανότητας της Ένωσης να αντιμετωπίζει εσωτερικές της κρίσεις, θα εξασθενίσει η διεθνής διαπραγματευτική της θέση”.

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι η ανάπτυξη είναι ζήτημα. Λέει ότι οι μιά δύο μεγάλες επενδύσεις είναι ένα καλό δείγμα αλλά χρειαζονται πολλές μικρές ξενες επενδύσεις που θα στηρίζονται σε ειδικές ρυθμίσεις όπως λέει. “Κύριος και αναγκαίος μοχλός ανάπτυξης είναι οι δημόσιες επενδύσεις και οι πόροι της ΕΕ (ΕΣΠΑ). Αυτή τη στιγμή όμως η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος” τονίζει.

Οι όλο και υψηλότεροι φόροι δεν ευνοούν την ανάπτυξη, υποστηρίζει εξάλλου ο κ. Σημίτης. Μπορούμε να περικόψουμε κι άλλο τις αμυντικες δαπάνες, η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και οι απόρρητες δαπάνες των υπουργείων είναι δυνατό να περικοπούν, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, το τεστ επιτυχίας, ή μη, των προσπαθειών της χώρας, θα γίνει όταν αυτή βγει με κρατικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές. “Επιτυχία θα είναι αν δανειστούμε με επιτόκιο 5%, όσο δανείζεται σήμερα η Ισπανία”, σημειώνει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε