Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Σκληρές κουβέντες και κόντρες στην χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Όλα τα πρακτικά

Σκληρές κουβέντες και κόντρες στην χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Όλα τα πρακτικά

– Η πρόταση Καμμένου για κυβέρνηση – Τι απάντησε ο Ευ.Βενιζέλος
– Η κόντρα Τσίπρα – Βενιζέλου
– Καταγγελία Καμμένου: “Φοβούμαι πολύ ότι μπήκε ένα κείμενο με τρίτο χέρι μέσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας”
– Ο εκνευρισμός και η κούραση Παπούλια – Όλοι οι διάλογοι

Οι κόντρες Καμμένου – Σαμαρά, Βενιζέλου – Τσίπρα αλλά και η μεγάλη συζήτηση για το περίφημο σχέδιο β και το έγγραφο που ισχυρίζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ότι είναι πλαστο μονοπώλησαν την χθεσινή σύσκεψη υπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Περισσότερο ως αντιπαράθεση στην Βουλή ήταν παρά σύσκεψη για να βρεθεί κοινό τόπος από τους αρχηγούς και να καταλήξουν σε κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικός ο διάλογος που ακολουθεί μεταξύ όλων των αρχηγών για το σενάριο β’:

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, να πω ότι λυπάμαι που από την μεριά του κ. Σαμαρά δεν
υπάρχει θέση απέναντι στις βασικές πολιτικές θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που τις προτείναμε σαν βάση συζήτησης για τη δημιουργία κυβερνήσεως. Και λυπάμαι γιατί αναφέρεται σε σενάριο 2 χωρίς να απαντά..

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Σενάριο β’.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): …χωρίς να απαντά…
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τι εννοείτε «σενάριο β’»;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν υπάρχει σενάριο β’. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Πώς δεν υπάρχει; Δεν υπάρχει αυτή η επιστολή που στείλατε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Καμία επιστολή δεν υπάρχει. Σας είπα, κύριε Σαμαρά…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Μα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε επιστολές σε όλους μας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε μικροπολιτική. Το έχω διευκρινίσει. Είναι τα επτά σημεία που είναι στα πρακτικά…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αυτό που σου στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί μικροπολιτική;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Και είναι και αναρτημένα στο site μας. Δεν είμαστε «ΖΑΠΕΙΟ 2», «ΖΑΠΕΙΟ 3». Σας παρακαλώ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αποτελεί μικροπολιτική αυτό που μας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Σας παρακαλώ. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν επιθυμείτε με κανέναν τρόπο να συζητήσετε καν προτάσεις. Επιθυμείτε να είστε πρωθυπουργός. Επιθυμείτε την καρέκλα. Εμείς επιθυμούμε να υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Το τελευταίο που επιθυμώ και το απέδειξα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):
Επιθυμούμε να υπάρχει λύση στον τόπο.
Είναι απόλυτα σαφές δε ότι σε κυβερνητικό πρόγραμμα και ένα-ένα, όπως
απάντησε ο κ. Βενιζέλος, δεν απάντησε ο κ. Σαμαράς. Λυπάμαι γι’ αυτό.
24
Είναι σαφές δε στο τέλος ότι η λύση η μόνη που υπάρχει είναι το μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία επιμένουν…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Καμμένο, έχετε την καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Τι θέλετε να απαντήσω; Για την καταγγελία της δανειακής σύμβασης;
Το σενάριο 2 το οποίο μας έχετε δώσει λέει ότι, αν κάποιος διαφωνεί με ορισμένα, όπως θα ήταν η καταγγελία, με την οποία εγώ κυρίως διαφωνώ, θα μπορούσατε μετά να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση, που μάλιστα ζητάτε να μπει και Υπουργός Εθνικής Αμύνης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν υπάρχει σενάριο δύο. Αυτό το διαβάζετε σε συγκεκριμένα site τα οποία είναι φίλοι σας. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δικών μου φίλων;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):
Διευκρίνισα από την αρχή ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις …
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Ο κύριος
Πρόεδρος της Δημοκρατίας …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Σας
παρακαλώ τώρα, μην το γελοιοποιούμε το θέμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις κατατεθειμένες στα πρακτικά. Σε αυτές έπρεπε να επιμείνετε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, πάρτε θέση σε αυτό. Με συγχωρείτε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όχι, μην διακόπτετε, κύριε Πρόεδρε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Μα, δεν είναι δυνατόν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν είναι κακό να ακούσετε και να μιλήσετε. Είναι η σειρά μου. Έχετε σειρά να μιλήσετε.
Λοιπόν, ο κ. Σαμαράς επιθυμεί το μνημόνιο και επιθυμεί να είναι μόνο εκείνος πρωθυπουργός. Δεν απαντά ούτε στις προτάσεις που έχουμε, ούτε στις προτάσεις που κάναμε. Εμάς είναι μόνο αυτές οι επτά θέσεις μας και το πρόγραμμά μας που είναι αναρτημένο. Δεν βλέπω, λοιπόν, να υπάρχει λύση από τη μεριά -δυστυχώς- του κ. Σαμαρά.
25
Ο κ. Τσίπρας ήταν απόλυτα σαφής, αλλά δεν υπάρχουν δυνατότητες ουσιαστικά δημιουργίας -απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, από τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία επιμένουν στο μνημόνιο- μίας κυβέρνησης που θα καταγγείλει το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις.

Η πρόταση Καμμένου για κυβέρνηση

Ο κ. Καμμένος δεν θέλησε να μπει στην κόντρα με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης και αφού παρουσίασε τις επτά προτάσεις του κόμματός του πρότεινε σχηματισμό Κυβέρνησης υπό τους Ανεξάρτητους Έλληνες ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από 180 βουλευτές:

ΚΑΜΜΕΝΟΣ Αυτές είναι, λοιπόν, οι επτά βασικές αρχές, οι οποίες ουσιαστικά θα οδηγήσουν στη δυνατότητα εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων να αναλάβουμε ακόμα και την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, βεβαίως με ψήφο εμπιστοσύνης και με στήριξη εκατόν ογδόντα (180) Βουλευτών…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Με συγχωρείτε, μιλάτε για ψήφο εμπιστοσύνης σε σας;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Σε μας, ναι. Αυτή είναι η θέση την οποία καταθέτουμε.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος άμεσα, με τα εργαλεία με τα οποία στηρίζουμε τη διακυβέρνηση αυτή, με τις επτά βασικές αρχές που έχουν περιγραφεί στο πρόγραμμα το οποίο σας έχω εγχειρίσει και το οποίο είναι δημόσιο και είμαι στη διάθεσή σας να σας το αναλύσω αργότερα βήμα-βήμα.

ΣΑΜΑΡΑΣ: Ο κ. Καμμένος που δεν αναφέρθηκε καθόλου στο «σενάριο 2» και επομένως αποσύρει μία τέτοια προοπτική –μας είπε μόνο για κάποιον οδικό χάρτη με ψήφο εμπιστοσύνης που πρέπει να πάρει από εμάς- προσωπικά δεν άκουσα τίποτα απολύτως που να με πείθει για έναν τέτοιο σοβαρό προγραμματισμό που θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή μας για ένα τόσο σημαντικό για τον τόπο σχέδιο εξόδου από την κρίση.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το νέο στοιχείο της συζήτησης είναι η πρόταση του κ. Καμμένου να στηρίξουμε μια δική του κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δεν μπορεί να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση του κ. Καμμένου.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», φαντάζομαι με εσάς Πρωθυπουργό.

Γι’ αυτό είπα «κυβέρνηση του κ. Καμμένου». Επειδή οι κυβερνήσεις προσδιορίζονται…

ΚΑΜΜΕΝΟΣ Θα το δούμε. Τα πρόσωπα είναι άλλο.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Ωραία. Εάν δεν θα είστε ο Πρωθυπουργός, δέχομαι των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων». Το δέχομαι.
Θέλω να πω για ποιο λόγο. Διότι θεωρώ ότι ο όρος που θέτει να προχωρήσουμε σε καταγγελία του Μνημονίου, δηλαδή σε μια μονομερή ενέργεια, είναι εξαιρετικά βλαπτικός για τη χώρα. Θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή, θα την οδηγήσει όχι σε πτώχευση με την τυπική έννοια του όρου, αλλά στη μαζική και αθεράπευτη φτώχεια. Θα την κάνει Αλβανία του 1960.

Η κόντρα Τσίπρα-Βενιζέλου για τις εκλογές και την αλήθεια για το μνημόνιο

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη συμμετοχή ή μη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά και το ποιος ωθεί τελικά και με ποιον στόχο τη χώρα σε εκλογές. Έτσι ο Ε. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα για τη στάση του με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά στο ίδιο ύφος για το κατά πόσο ειπόθηκε από το ΠΑΣΟΚ η αλήθεια για το μνημόνιο.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Κύριε Πρόεδρε, είπε ο κ. Τσίπρας ότι μίλησα με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές. Η στάση μου, η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ καθαρή. Είμαστε κατά της επανάληψης των εκλογών και υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης για τη διαχείριση της εθνικής κρίσης με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Το είπα από την πρώτη στιγμή. Και προφανώς συμφωνώ με την πρόταση του κ. Κουβέλη, την οποία επανέφερε. Όμως, η πρόταση αυτή έχει έναν απαράβατο όρο, που είναι η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Άρα, στην πραγματικότητα έχει απορριφθεί αυτή η πρόταση.

Δεν μιλάω με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές. Μιλάω με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία, γιατί πιστεύω πως ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε εδώ, θα κριθεί ιστορικά αργά ή γρήγορα.

Εάν, όμως, πάμε λόγω της ευθύνης άλλων σε εκλογές, στις εκλογές θα πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό με όλη τη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Δεν θα φοβηθούμε να ανοίξουμε μέτωπο με ανεύθυνες και επικίνδυνες στάσεις.

ΤΣΙΠΡΑΣ : Δεν την είπαμε, κύριε Βενιζέλο, στις προηγούμενες εκλογές την αλήθεια;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Βεβαίως. Θα την πούμε, λοιπόν, ξανά, εάν το θέλετε.

Τώρα, λοιπόν, επειδή δεν πρέπει να μείνει τίποτα αναπάντητο, λέω το εξής: Η στάση του κ. Τσίπρα σχολιάστηκε από μένα. Είναι προφανές ότι επανέρχεται στο σενάριο της καταγγελίας της δανειακής σύμβασης. Άρα, δεν ισχύει η επιστολή του, δεν ισχύει το νέο πλαίσιο συμφραζομένων το οποίο μας παρουσίασε…

ΤΣΙΠΡΑΣ : Θα προκαλέσετε και τρίτο γύρο μ’ αυτό που λέτε.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Ναι, να προκαλέσει. Δεν με πειράζει καθόλου. Καθόλου, μα καθόλου. Και τρίτο και τέταρτο.

ΤΣΙΠΡΑΣ : Απλώς το επισημαίνω.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ :
Χρόνου φείδου!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Όχι, όχι. Δεν πρόκειται να λυπηθώ μερικά λεπτά της ώρας, όταν παίζεται η ιστορία του έθνους εδώ.

Συνάγω, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή απαράβατος όρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και ότι εντός του πλαισίου της δανειακής σύμβασης, ανεξαρτήτως του πώς διαμορφώνονται οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί, δεν θέλετε να κάνετε τίποτα.

H κούραση και ο εκνευρισμός Παπούλια

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Κύριοι, έχουμε τελειώσει. Θα αρχίσω εγώ να εκνευρίζομαι τώρα. Έχουμε τελειώσει. Είναι θέματα τα οποία δεν είναι της σημερινής συνάντησης των Αρχηγών. Είμαστε έξω ακριβώς…


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάχη Σαμαρά – Τσίπρα οι εκλογές που έρχονται – Ο Πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να μεταβληθεί από αρχηγός σε ηγέτη

Παπούλιας:Μέχρι τις 4 της Δευτέρας είχαν βγει από τις τράπεζες 800 εκατ.€!

Κ.Παπούλιας: “Πρέπει να βγω και να πω στον ελληνικό λαό ότι απέτυχα. Αλλά δεν απέτυχα εγώ” – Όλα τα πρακτικά της χθεσινής σύσκεψης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε