Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σκουρλέτης: Υπάρχει θετική εισήγηση για το θέμα της αξιολόγησης

Σκουρλέτης: Υπάρχει θετική εισήγηση για το θέμα της αξιολόγησης

Για όλα τα ανοικτά θέματα της επικαιρότητας μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης.

Ερωτηθείς τι περιμένει η Ελλάδα από το Eurogroup, είπε: «Καταρχήν υπάρχει μια θετική εισήγηση για το θέμα της αξιολόγησης. Αυτό από ότι φαίνεται θα καταλήξει σε μια άμεση εκταμίευση, σε ένα ποσό 10-11 δις. Ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτά θα πάει στην εσωτερική αγορά, όχι δηλαδή για εξυπηρέτηση δανείων, πράγμα που σημαίνει ότι θα το καταλάβει ο κόσμος. Θα πάει δηλαδή για να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους προμηθευτές. Αυτό ειναι το άμεσο. Το δεύτερο ειναι ότι αυτή η απόφαση δημιουργεί πια ένα σταθερό έδαφος στην ίδια την οικονομία. Πλέον αποσαφηνίζεται το σκηνικό από εδώ και μπρος, στέλνεται ένα σήμα προς τις αγορές, προς τις επενδυτικές δυνάμεις, όλα αυτά τα οποία ειναι αναγκαία για να μπουν μπρος ώριμα επενδυτικά σχεδία. Και το τρίτο, το μεγάλο θέμα, είναι το θέμα του χρέους. Εκεί σε κάθε περίπτωση θα έχουμε το λιγότερο μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση του, θα ελαφρύνουν την εξυπηρέτηση του χρέους το λιγότερο, και στο maximum να έχουμε πιο δραστικές λύσεις. Ούτως ή άλλως υπάρχει μια προσέγγιση στο θέμα της αντιμετώπισης του χρέους σε ένα βραχυχρόνιο ορίζοντα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα ακολουθήσουνε. Αύτη η συζήτηση δεν θα ολοκληρωθεί προφανώς σήμερα, ανοίγει και ανοίγει με θετικό τρόπο και με συγκεκριμένα βήματα».

Στο ερώτημα αν θα μας ζητήσουν άλλα μέτρα ο κ. Σκουρλέτης είπε:

«Τα εργασιακά ούτως ή άλλως περιλαμβάνονται στην ατζέντα που προκύπτει μέσα από το πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή διανύουμε. Είναι μέσα την συμφωνία και ο χρόνος που θα το συζητήσουμε είναι το φθινόπωρο. Άρα ανεξαρτήτως ΔΝΤ το θέμα των εργασιακών θα ανοίξει και ειναι βέβαια κρίσιμο θέμα, πολύ περισσότερο για μια κυβέρνηση σαν τη δικιά μας.
Δεν έχει τεθεί από την συμφωνία θέμα ομαδικών απολύσεων, δεν έχει υπάρξει. Υπάρχει ένας γενικός τίτλος «εργασιακές σχέσεις» εκεί ειναι το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, των ατομικών συμβάσεων, των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι ένα πολύ μεγάλο πλέγμα θεσμικό».

Και συνέχισε: «Μιλάμε για μιας άλλης υφής μέτρα και αλλαγές. Μιλάμε για ένα θεσμικό πλαίσιο και όχι για μέτρα εισπρακτικά ή εν πάση περιπτώσει άμεσης επιβάρυνσης στον κόσμο. Άρα εδώ η συζήτηση ειναι πιο πολιτική και εδώ θεωρώ ότι θα έχουμε περισσότερες συμμαχίες από την Ευρώπη. Βλέπετε για παράδειγμα την μεγάλη αντιπαράθεση που γίνεται αυτές τις μέρες στη Γαλλία για το θέμα των εργασιακών. Εδώ δηλαδή πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα. Οι συμμαχίες πλέον σε αυτό το επίπεδο, και σας το λέω με την εμπειρία που είχα ως υπουργός Εργασίας που είχα τη δυνατότητα να συζητήσω με ομολόγους μου υπουργούς και συνδικάτα ευρωπαϊκά, διαμορφώνονται εντελώς διαφορετικά από ότι στα άλλα ζητήματα. Δεν ειναι πια συμμαχίες στο επίπεδο το κυβερνητικό διότι ειναι αυτα τα κατεξοχήν μέτρα στα οποία η κάθε κυβέρνηση απολογείται ή ελέγχεται πια από τους εργαζόμενους της χώρας της».

Για το υπερταμείοο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «Ο ορίζοντας αποπληρωμής του χρέους μας χωρίζεται σε διάφορες φάσεις. Το ένα ειναι το πρόγραμμα το οποίο λήγει το ’18, το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μετά θα δούμε τι θα κάνουμε, αν θα είμαστε σε πρόγραμμα ή όχι γιατι μπορεί η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να εξυπηρετεί τα χρέη της χωρίς κατ’ ανάγκη να ειναι σε πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας. Είναι και αυτό ένα στοίχημα, θα το δούμε τότε. Μετά από εκεί και πέρα το χρέος με βάση τα μέχρι τώρα γνωστά, έχει έναν ορίζοντα γύρω στα 30-40 χρόνια περίπου, το ταμείο έχει 99 και αυτό διότι ακριβώς ο λόγος της συγκρότησης του δεν ειναι να δούμε πως θα εξυπηρετήσουμε καλυτέρα το χρέος αλλά πως θα αξιοποιήσουμε την δημόσια περιουσία. Υπερβαίνει δηλαδή η σημασία της δημιουργίας του τα στενά όρια της εξυπηρέτησης του χρέους».

Ερωτηθείς τι θα γίνει με το θέμα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ είπε: «Υπήρξε ένας κατάλογος επιχειρήσεων που μπαίνουν άμεσα στο ταμείο, από εκεί και έπειτα έχει παρουσιαστεί και ένας άλλος κατάλογος, επαναλαμβάνω δεν πρόκειται για κατάλογο επιχειρήσεων προς ιδιωτικοποίηση, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό! Μπαίνανε στον πυλώνα της αξιοποίησης και όχι κάτω από το ΤΑΙΠΕΔ! Να ειναι σαφές αυτό γιατι σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή, προφανώς δεν ειναι χαζοί οι πολιτικοί μας αντίπαλοι άλλα εσκεμμένα κάναν αύτη την σύγχυση, επιδίωκαν αύτη την σύγχυση. Άρα λοιπόν ο κατάλογος είναι αυτός που είδατε. Δεν υπήρξε καμία αναφορά γιατι δεν έχει νομική υπόσταση κάτι τέτοιο, να ειπωθεί ότι σε δεύτερο χρόνο μπορεί να μπούνε κάποιες άλλες επιχειρήσεις. Αυτό δεν μπορεί να περάσει στο νόμο διότι δεν έχει νομική υπόσταση στο δυνητικό αυτής της πρότασης».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε