Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σόιμπλε: “Κανείς δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ” – Ζητάει αφοσίωση όμως στα μέτρα

Σόιμπλε: “Κανείς δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ” – Ζητάει αφοσίωση όμως στα μέτρα

«Κάνεις δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρίνισε ωστόσο ότι με τα λόγια δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα λιτότητας και επανέλαβε ότι όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη».

Επισήμανε ότι σε περίπτωση αποτυχίας του ευρώ, «οι Γερμανοί έχουν να χάσουν περισσότερα από ό,τι οι Έλληνες», ενώ ζήτησε να μην συζητείται καν το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς οι εικασίες προκαλούν αβεβαιότητα. Αναφερόμενος στην Έκθεση της τρόικας, επισήμανε ότι δεν μπορεί παρά να καταγράφει την αντικειμενική πραγματικότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και εξέφρασε τον σεβασμό του για τα βάρη που υφίσταται ο ελληνικός λαός.

Μιλώντας στα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Βερολίνου, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι στήριξε το πρώτο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Πρέπει να αναλογιστούμε και την διάθεση που υπάρχει στο ΔΝΤ, λόγω της διαρκούς ενασχόλησης με τα ευρωπαϊκά προβλήματα και της συνεχούς αθέτησης των συμφωνιών», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αμφισβητούμε το «φιλόδοξο, εξαιρετικά δύσκολο αλλά και γενναιόδωρο» ελληνικό πρόγραμμα, μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του.

Επανέλαβε δε ότι περιμένει την Έκθεση της τρόικας και διευκρίνισε ότι οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι σαφείς, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η τρόικα να συντάξει μια έκθεση «συμβιβασμού». «Η τρόικα πρέπει απλούστατα να καταγράψει εάν και κατά πόσο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Εάν η τρόικα συμπεράνει ότι για οποιονδήποτε λόγο αυτές δεν έχουν εκπληρωθεί, μπορεί να κάνει προτάσεις για το τι θα μπορούσε να αντικατασταθεί ή τι θα μπορούσε να γίνει επιπλέον», για αυτό ωστόσο, όπως είπε, «θα πρέπει να αποφασίσει το Eurogroup και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο».

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ακόμη ότι «η Ευρωζώνη, αν εξαιρεθεί η ειδική περίπτωση της Ελλάδας, είναι σε πραγματικά πολύ καλό δρόμο», καθώς είναι ορατή η πρόοδος στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά και στις χώρες οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις με τις οποίες συνεργάστηκε από το 2009 είχε πάντα την πεποίθηση ότι προσπαθούν για το καλύτερο. «Δεν θα αρχίσω τώρα να βαθμολογώ. Ο πρώτος υπουργός Οικονομικών με τον οποίο συνεργάστηκα ήταν ο Παπακωνσταντίνου, μετά ο Βενιζέλος και τώρα ο Γιάννης (ενν. Στουρνάρας).

Και με τους Πρωθυπουργούς που συνεργάστηκα, με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, είχα πάντα την πεποίθηση ότι εννοούν αυτά που λένε. Λέω βεβαίως σε όλους ότι δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση τους», δήλωσε και τόνισε: «Κανείς δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αλλά με τα λόγια δεν γίνεται εφαρμογή του προγράμματος. Οι εικασίες είναι απαράδεκτες. Πρώτα δεν βγαίνει το πρόγραμμα, μετά χρειάζεται δεύτερο πακέτο, μετά κούρεμα κοκ. Πιστεύετε ότι με αυτά οι επενδυτές από την Ασία ή την Καλιφόρνια θα αποκομίσουν θετική εντύπωση; Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ευθύνη».

Ο κ. Σόιμπλε ήταν ιδιαίτερα κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τον σεβασμό που αξίζουν οι προσπάθειες των Ελλήνων: «Εμείς οι Γερμανοί πρέπει να έχουμε σεβασμό μπροστά στα βάρη που υπομένει ο ελληνικός λαός και να μην μιλάμε αφ’ υψηλού για τους Έλληνες. Και η Καγκελάριος δεν το είπε ποτέ διαφορετικά. Υπήρχαν πράγματι και πιο αυστηρές φωνές. Η θέση όμως της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Πιστεύουμε αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, αλλά δεν αρκεί. Αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πραγματικότητα. Βήμα-βήμα, πρέπει να έρθουν αποτελέσματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι «πρέπει και να λέμε στην Ελλάδα την αλήθεια», καθώς, όπως επισήμανε, «δεν θα είναι πάντα σίγουρο ότι θα μπορούμε να πείθουμε τους ανθρώπους στις χώρες της Ευρώπης ότι είναι προς όφελός τους και είναι δική τους ευθύνη να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουμε την Ευρώπη σταθερή».

Σε ό,τι αφορά το αντί-γερμανικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης εξήγησε ότι πολλές φορές, όταν υπάρχουν προβλήματα, πολλοί προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι ευθύνονται άλλοι. «Για τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν ευθύνονται οι κακές δυνάμεις του εξωτερικού. Αυτή είναι η συνέπεια από παραλείψεις και συνέπεια λανθασμένων εκτιμήσεων. Για πάρα πολύ καιρό απολάμβανε η Ελλάδα τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος, χωρίς ωστόσο να αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς τίμημα – την προσαρμογή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», ανέφερε και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί και ΜΜΕ που λένε στον κόσμο ότι φταίνε άλλοι».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε