Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Στα άκρα η κόντρα με την Αυστρία – Διαψεύδει ο Μουζάλας τους ισχυρισμούς για τα σύνορα – Νέες ειρωνείες και απειλές από την αυστριακή υπουργό

Στα άκρα η κόντρα με την Αυστρία – Διαψεύδει ο Μουζάλας τους ισχυρισμούς για τα σύνορα – Νέες ειρωνείες και απειλές από την αυστριακή υπουργό

– Η Αυστρία δεν έχει καμία κατανόηση για το ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα
– Δηλώνει πως η Αυστρία είναι ανυποχώρητη στις αποφάσεις της γιατί θα πρέπει να προστατεύσει κυρίως τη χώρα της
– Ελλάδα και Αυστρία διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Σύνοδο των υπουργών
– Η Αυστριακή υπουργός συνέχισε τις απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν
– Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αργά το βράδυ διέψευσε τις δηλώσεις της υπουργού της Αυστρίας, χαρακτήριζοντάς της εχθρικές ενέργειες

Μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε φαίνεται πως άλλη μία ευρωπαία αξιωματούχος δεν χάνει στιγμή να ρίξει τη χολή της κατά της Ελλάδας για το θέμα του προσφυγικού. Ο λόγος για την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, η οποία στη Σύνοδο των υπουργών στις Βρυξέλλες διασταύρωσε τα ξίφη με τον Έλληνα ομόλογό της, Γιάννη Μουζάλα σε μία ατμόσφαιρα που μύριζε μπαρούτι!

Τις απειλές που εκτοξεύει τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν, επανέλαβε και σήμερα σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, προειδοποιώντας πως «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».

Όπως ανέφερε στις σημερινές δηλώσεις της η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η Διάσκεψη της Βιέννης αποτελεί «την αρχή του τέλους της νεύσης για διέλευση», και ότι η ίδια είχε επ’ αυτού σήμερα μια ειλικρινή συνομιλία με τους ομολόγους της των βαλκανικών χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας, κατά την οποία, όπως ισχυρίστηκε η Αυστριακή υπουργός, ο Έλληνας ομόλογός της φέρεται να της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.

Κοινώς η Αυστριακή υπουργός δήλωσε πως ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ενώπιον όλων των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως η Ελλάδα είναι ανίκανη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. που είναι και δικά της.

Αργά το βράδυ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διέψευσε τις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. «Η Ελλάδα και ο κ. Μουζάλας ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας φυλάττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορά της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο κατηγορεί την κ. Μικλ- Λάιτνερ ότι «παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν». Ενέργειες και δηλώσεις σαν αυτές «δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στη διόγκωσή του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η άκρως προκλητική συμπεριφορά της αυστριακής υπουργού δεν σταμάτησε όμως με το τέλος της Συνόδου. Σε νέες δηλώσεις της αναφέρθηκε και στην ανάκληση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα, της ελληνίδας πρέσβειρας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλιφέρη και με σαφή διάθεση ειρωνείας, δήλωσε πως είναι μία ένδειξη πως “ολοφάνερα υπάρχει κινητικότητα”.

Παραπέμποντας στην ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε στις δηλώσεις της, πως τώρα θα υπάρχει και η δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί άμεσα η Αθήνα ως προς την κατάσταση στην Αυστρία, όπως επίσης και κατά μήκος της «Διαδρομής των Βαλκανίων».

Προσθέτοντας δε, πως η Αυστρία δεν έχει καμία κατανόηση για το ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα, η Αυστριακή υπουργός παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επενδύσει για την προστασία τους έως το 2013 πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 το ποσό θα υπερβεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ – και πως, εκτός τούτου, η Frontex προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία για την Ελλάδα. Ωστόσο, κατά την άποψή της, ενόσω δεν προστατεύονται τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, η ΕΕ θα έχει περιορισμένη ικανότητα δράσης.

Σε αποψινές δηλώσεις της, η κ. Μικλ-Λάιτνερ παρατηρεί πως οι εξελίξεις στην Αθήνα δείχνουν απλά και μόνον πως «επιτέλους κάτι κινείται», ωστόσο στο θέμα των προσφύγων, η ίδια παραμένει στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, γιατί ως υπουργός Εσωτερικών είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας της και δεν μπορεί να αποδεχθεί πως θα στέλνονται συνεχώς πρόσφυγες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε