Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Στα “μαχαίρια” Μέρκελ – Λαγκάρντ για την τύχη της Ελλάδας

Στα “μαχαίρια” Μέρκελ – Λαγκάρντ για την τύχη της Ελλάδας

Σύμφωνα με το Reuters, ΔΝΤ και ΕΕ δε “τα βρίσκουν” σχετικά  με το πώς θα πρέπει να λυθεί η κρίση χρέους της χώρας μας.

Μάλιστα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η ένταση ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες και ο κύριος λόγος είναι πως το ΔΝΤ εμφανίζεται εντελώς αδιάλλακτο και πιέζει για μία αναδιάρθρωση των χρεών της Αθήνας προς τον «επίσημο τομέα».

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν, ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες δυσανασχετούν με αυτήν την πρόταση του ΔΝΤ  αφού δε συμφωνούν να υποστούν ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες της ΕΕ επιθυμούν να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους του υφιστάμενου προγράμματος.

«Οι Ευρωπαίοι θέλουν περισσότερο χρόνο για να δουν τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία. Μάλιστα όπως εκτιμούν ο χρόνος αυτός μπορεί αν επιμηκυνθεί και μετά τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013» ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος. Αντίθετα, το ΔΝΤ θέλει η Ευρώπη να καταλήξει σε λύση του προβλήματος των υπερχρεωμένων χωρών άμεσα. «Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας αλλά μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις επιβεβαιώθηκαν τόσο από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσιγκτον.

«Το ΔΝΤ θέλει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους αλλά κάνεις δεν θέλει κάτι τέτοιο» ανέφερε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο, τονίζοντας μάλιστα ότι υπήρξε ένταση στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα, την περασμένη εβδομάδα. Ο Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι ο κ. Στουρνάρας, απείλησε με παραίτηση λόγω των πιέσεων για μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, ενώ σημείωσε ότι «τίποτα πια δεν ευχαριστεί τον κ. Τόμσεν».

Πάντως, οι μεγαλύτεροι πιστωτές του ΔΝΤ, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία,  και η Σαουδική Αραβία, θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ταμείου λένε ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής επίσημη πρόταση περί αναδιάρθρωσης.

Για «σοβαρή διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρώπη», έκανε λόγο στο κεντρικό του δελτίο, το δίκτυο «La7», ιδιοκτησίας του ομίλου Telecom Italia.

«Τώρα τα τσοπανόσκυλα από τα οποία εξαρτάται η τύχη της Ελλάδας, φέρονται να έχουν διιστάμενες απόψεις. Από τη μία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνουν διατεθειμένες να δώσουν μια παράταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Από την άλλη, όμως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέλει να συναινέσει σε καμία αναβολή και επιμένει στην κατά γράμμα εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε» μεταδίδει η τηλεόραση του «La7».

Σύμφωνα, τέλος, με το ιταλικό δίκτυο, «η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει άλλο χρόνο, πλέον, και θα πρέπει άμεσα να παρουσιάσει τα νέα μέτρα. Τις επόμενες ημέρες θεωρείται πολύ πιθανό να συνεχισθούν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών κατά των περικοπών που ζητήθηκαν από την τρόικα».

Στο μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ συναντήθηκαν σήεμερα στο Βερολίνο και απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις.

Μετά την συνάντηση τηρήθηκε σιωπή γεγονός που επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Στουρνάρας έθεσε το ζήτημα της επιμήκυνσης στην τρόικα

Το παρασκήνιο των επαφών με την Τρόικα και ο καβγάς Στουρνάρα – Τόμσεν

Το τηλεφώνημα που προσγείωσε τον Τόμσεν

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε